به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از تجارتنیوز، مصرف برنج به دلیل افزایش سرسامآور قیمتها آن قدر کاهش پیدا کرده که حالا برنج ایرانی روی دست شالیکاران و کشاورزان مانده است. برنجهای کهنه هم در انبار بارفروشان مشتری ندارد. برای تحریک تقاضا حالا دو طرح در دستور کار قرار گرفته یا برنجهای ایرانی باید به کشورهای اطراف صادر شوند یا باید به بورس کالا عرضه شوند.
اما چرا برنجهای ایرانی باید وارد بورس کالا شوند؟ علی شفاهی، مشاور انجمن واردکنندگان برنج توضیح داد که طرح وارد شدن برنج ایرانی به تالار بورس مدتها مطرح بوده چرا که برنج از سبد حمایتی دولت خارج شده است. نه خرید تضمینی برای آن وجود دارد و نه ارز دولتی به فعالان این حوزه تعلق میگیرد. از اینرو قیمت برنج تجاری شده است و برای تحریک بازار وارد بورس کالا میشود.
فعالان بازار میگویند ممکن است با وارد شدن برنج در بورس کالا دوباره شبکه دلالی ایجاد شود. برخی بارفروشان میگویند با عرضه برنج در بورس کالا دلالی تمام میشود و برنج ارزانتر به دست مصرفکنندگان میرسد!
روز گذشته سید اسماعیل یزدان پناه، مدیرعامل مرکز بینالمللی تجارت و پایانه صادرات برنج از وارد شدن برنج طارم به بورس کالا خبر داد و به صدا و سیما گفته بود: « آخرین روز معاملاتی برنج طارم در بورس کالای ایران ۲۱ تیر ماه سال آینده است، با وارد شدن برنج به تالار بورس، دلالی این محصول نیز کاهش مییابد و فروشنده و خریدار مستقیم با یکدیگر معامله کنند.»
برنج خارجی کیلویی ۴۵ هزار تومان!
علی شفاهی با اشاره به وضعیت بازار به تجارتنیوز گفت: برنج دومین کالای پر مصرف کشور است که با توجه به کوچکشدن سبد خانوار، توان خرید مردم هم کمتر از سالهای قبل شده است. با توجه به نرخ امروز قیمت دلار اکنون قیمت هر کیلو برنج خارجی برای مصرفکنندگان نهایی ۴۵ هزار تومان است.
بررسیها نشان میدهد با گران شدن برنج خارجی بخشخصوصی در نظر دارد تا واردات برنج شکسته را در دستور کار قرار دهد البته اگر دولت با این طرح موافقت کند. او با اشاره به واردات برنج شکسته گفت: با وجود افزایش قیمت برنج ایرانی و خارجی واردات برنج شکسته با قیمت مناسب مطرح است. هر چند که در برخی از برندهای ایرانی برنج شکسته ۵۰ درصد ارزانتر از برنج سالم فروخته میشود اما استاندارد ۱۲۷ برای واردات برنجهای خارجی ضروری است.
چندی پیش قاسمعلی حسنی، دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی گفته بود: «به دلیل گرانیها برنج روی دست بنکداران مانده است.»
نظر شما