به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد، عادل جلیلی گفت: بر اساس طرح های مطالعاتی این موسسه، حدود ۹۲۵ هزار هکتار اراضی مستعد برای زراعت چوب در کشور شناسایی شده که البته نیازی به تمام این اراضی برای کشت نیست.
با بیان این که صنایع چوب و کاغذ کشور در صورت استفاده ۱۰۰ درصدی از ظرفیت های تولیدی شان به ۱۸ میلیون متر مکعب چوب در سال نیاز دارند، افزود: با زراعت چوب در ۳۲۰ هزار هکتار اراضی، حدود ۱۲ میلیون متر مکعب چوب استحصال می شود.
جلیلی اظهار داشت: بخشی از چوب های مورد نیاز صنایع کشور به دلیل برخی ویژگی ها باید از خارج تامین شود، اما ۸۰ درصد این نیاز از طریق زراعت چوب در داخل قابل تامین است.
وی درباره جزئیات طرح های مطالعاتی این موسسه تحقیقاتی در زمینه زراعت چوب گفت: بر اساس طرح پتانسیل یابی زراعت چوب، زمین های مستعد که شرایط اکولوژی کشت چوب را دارند و در عین حال رقیب سایر محصولات استراتژیک نیستند در قالب چهار زیر پروژه شناسایی شده اند.
وی ادامه داد: نتایج حاصل از این پروژه ها نشان می دهد که در اراضی استان های شمالی گیلان و مازندران به دلیل میزان بارندگی، امکان زراعت چوب صنوبر به صورت دیم در سطح حدود ۶۷ هزار هکتار وجود دارد.
رئیس موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور افزود: در حاشیه های رودخانه های دائمی در شمال و شمال غرب کشور نیز ۱۹۸ هزار هکتار، در حاشیه ۱۰ کلان شهر مانند تهران، اصفهان، تبریز، اهواز و مشهد ۶۳ هزار هکتار با استفاده از پساب های شهری و فاضلاب و در خوزستان حدود ۵۹۷ هزار هکتار زمین مستعد برای زراعت چوب به ویژه اکالیپتوس در این استان شناسایی شده است.
وی در عین حال اذعان داشت که استان خوزستان می تواند به مهمترین قطب زراعت چوب کشور تبدیل شود.
جلیلی درباره ارقام مورد نیاز زراعت چوب در کشور با توجه به کیفیت و سریع الرشد بودن آن گفت: این موسسه نزدیک به ۴۰ سال است که بر روی ارقام مختلف برای زراعت چوب در مناطق مختلف کشور تحقیق می کند و تاکنون برای هر منطقه، رقم جدید صنوبر معرفی کرده است که برخی از آن ها هیبرید و برخی دیگر با منشا داخلی و خارجی هستند.
وی با اشاره به این که عملکرد تولید ارقام جدید صنوبر معرفی شده، دو برابر ارقام سنتی است، اظهار داشت: از ارقام سنتی صنوبر به طور میانگین بین ۱۰ تا ۱۵ متر مکعب چوب در هکتار در سال استحصال می شود در حالی که در ارقام جدید صنوبر این رقم بین ۲۵ تا ۳۵ متر مکعب چوب است.
رئیس موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور گفت: ما علاوه بر معرفی ارقام و گونه های جدید به دنبال ارائه روش ها و تکنیک های کاشت برای افزایش عملکرد و اقتصادی تر کردن زراعت چوب هستیم به طوری که یکی از روش های ارائه شده، بهره برداری کوتاه مدت دو ساله، سه ساله، چهار ساله و پنج ساله از درختان صنوبر است.
وی بیان داشت: هر چقدر عمر درخت صنوبر بیشتر باشد، برای تولید کاغذ و هر چقدر صنوبر جوان تر باشد برای صنایع چوب مانند MDF مناسب تر خواهد بود.
جلیلی اضافه کرد: در بهره برداری های کوتاه، عملکرد تولید چوب در زمین های زراعی به ۴۰ تا ۴۵ متر مکعب در هکتار در هر دوره کاشت می رسد که برای علاقه مندان و سرمایه گذاران در این حوزه قابل توجه است.
وی در عین حال روش تلفیقی زراعت چوب با یکی از محصولات زراعی را از راهکارهای دیگر به منظور اقتصادی تر کردن تولید چوب عنوان کرد و گفت: در این روش کشاورزان می توانند قبل از آن که درختان بزرگ شوند و روی زمین سایه بیندازند، محصولات زراعی را بین ردیف های زراعت چوب، کشت کنند.
رئیس موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور درباره صنوبر کاری در کشور اظهار داشت: بر اساس نتایج طرح تعیین وضعیت موجود زراعت چوب که در این موسسه انجام شده است، در حال حاضر در ایران ۳۲ هزار هکتار صنوبرکاری به ویژه در استان های گیلان، آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی توسط کشاورزان صورت گرفته است که در این سطح حدود ۱۶ میلیون متر مکعب چوب سرپا یا در حال رشد وجود دارد.
وی با بیان این که طرح های مطالعاتی این موسسه تحقیقاتی در زمینه زراعت چوب با همکاری سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری منجر به تدوین طرح ملی توسعه زراعت چوب شده است، گفت: اجرای این طرح ده ساله علاوه بر اشتغال زایی برای ۱۵۸ هزار نفر، صرفه جویی ارزی زیادی برای کشور خواهد داشت.
جلیلی، طرح ملی توسعه زراعت چوب را اقتصادی و محیط زیستی دانست و عنوان کرد: این طرح در واقع یک نوع توسعه جنگل محسوب می شود.
وی خواستار حمایت مسولان از طرح ملی توسعه زراعت چوب در دوران اقتصاد مقاومتی در قالب پرداخت تسهیلات و بسته های تشویقی شد.
رئیس موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور اظهار داشت: چنانجه طرح ملی زراعت چوب جدی گرفته شود، می توان این طرح ده ساله را ظرف پنج سال انجام داد و این امر علاوه بر ایجاد تحول در بخش کشاورزی و صنایع چوب و کاغذ در کشور به قطع قاچاق چوب نیز منجرمی شود.
منبع: خبرگزاری آریا
انتهای پیام/
نظر شما