به گزارش پایگاه خبری تحیلیلی رادار اقتصاد به نقل از دنیای اقتصاد؛ بورس تهران روز گذشته نیز بر مدار صعودی حرکت کرد و با ثبت رشد ۲۶/ ۰درصدی شاخصکل، این نماگر تا محدوده یکمیلیون و ۵۱۱هزار واحد پیشروی کرد. در این میان شاخص هموزن به افزایش ارتفاع ۰۸/ ۰درصدی بسنده کرد، با اینحال خالص خروج مثبت حقیقیها ادامه یافت و این دسته از معاملهگران ۱۸۰میلیارد تومان دیگر از سرمایههای خود را از گردونه معاملات سهام خارج کردند با این تفاوت که اینبار شاهد حرکت جزیرهای این معاملهگران درمیان صنایع بورسی بودیم؛ بهطوری که در هر دو سمت خرید و فروش نامهای مختلفی از گروههای کوچک ریالی و صنایع کامودیتیمحور به چشم میخورد. هر گروهی نیز بهانهای بهدست حقیقیها داده بود که زیرمجموعههای آن را بخرند یا بفروشند، اما شاید بد نباشد نگاهی به عملکرد بازیگران سهام در برشهای مختلف زمانی طی دو سالاخیر بیندازیم.
دو سالی که شاخصکل بورس تهران با فراز و فرودهای بسیاری مواجه شده و پس از یک ابرنوسان عجیب در نیمه نخست ۹۹، بیش از ۲۳ماه است که با رکودی فرسایشی دست و پنجه نرم میکند تا در مقابل ورود حدود ۱۰۰هزار میلیاردتومانی سرمایههای خرد در کمتر از ۵ماه نخست ۹۹، در حدود ۲سالگذشته شاهد فرار ۱۲۰هزار میلیاردتومانی حقیقیها از بازار سهام باشد، اما سهم هریک از صنایع در سالهای اخیر از ورود و خروج حقیقیها به چه میزان بوده است؟ آیا صنعتی وجود دارد که در رکود ۲۳ماهه تالار شیشهای همچنان برای سهامداران خرد جذاب و خریدنی باشد؟ در این گزارش سعی میشود مروری کلی بر این رفت و آمدها شود.
۵ماه جذاب برای حقیقیها
۶۹۶ روز از روزی که شاخصکل بورس تهران قله اعجابانگیز ۲میلیون و ۷۸هزار واحد را تجربه کرد میگذرد و حالا بعد از گذشت حدود ۲۳ ماه، این نماگر ۵۶۷هزار پله پایینتر ایستاده است و حتی چشماندازی نیز برای فتح مجدد آن محدوده افسانهای حتی برای کوتاهمدت وجود ندارد. آنگونه که آمارها حکایت میکنند سهامداران خرد در ۵ماه نخست۹۹، در مجموع حدود۱۰۰هزار میلیاردتومان از سرمایههای خود را وارد گردونه معاملات سهام کرده بودند که اگر بخواهیم از آن میانگین روزانه بگیریم، به عددهزار میلیاردتومان در روز میرسیم که در نوع خود جالب و البته عجیب است.
از ۲۰مرداد۹۹ تا به امروز اما حقیقیها مالکیت سهامی به ارزش حدودی ۱۲۰هزارمیلیاردتومان را به سهامداران نهادی بورس تهران واگذار کردهاند، بهعبارتی طی ۲۴ماه اخیر، این دسته از بازیگران بورسی که در ضررهای چند ۱۰درصدی نیز بهسر میبرند، روزانه خالص فروشی به میزان ۲۶۰ میلیاردتومان رقم زدهاند و به خروج پرشتاب از این بازار که ریسک آن به بازدهی که میدهد، نمیارزد ادامه میدهند. اینکه چه زمانی دربهای خروج خلوت شده و در مقابل ورودیها نه همانند روزهای نخست سال۹۹، دوباره شلوغ میشود را شاید هیچکس نداند و باید دید چه زمانی این زمین سوخته مجددا برای سکونت، کاشت و برداشت آماده میشود.
در هر صورت آنگونه که آمارها میگویند، در ۵ماه نخست۹۹، گروههای بزرگ ریالی و دلاری در صدر لیست خرید حقیقیها قرار داشتند. رتبه نخست در این بازه زمانی رویایی به زیرمجموعههای گروه فرآوردههای نفتی اختصاص داشت که با خالص خرید ۱۹هزار و ۸۵۲ میلیاردتومانی حقیقیها، سهمی۲۱درصد از کل ورودی در این برش زمانی را در اختیار دارد.
در ادامه نوبت به دو گروه فلزات اساسی و شرکتهای چندرشتهای صنعتی میرسد که در روند مشابه یکدیگر، هرکدام ۱۵درصد از سرمایههای حقیقی را جذب زیرمجموعههای خود کردند. خودرو و بانک نیز رتبههای سوم و چهارم را هرکدام با سهمی کمتر از یکدرصد در اختیار گرفتند، اما در همین روزهایی که شاهد رشد پرشتاب قیمتها و ورود سراسیمه سرمایههای سرگردان به تالار شیشهای بودیم، بودند صنایعی که در لیست فروش حقیقیها جای گرفتند. بر اساس بررسیها در ۵ماه نخست سال۹۹، هفت گروه که همگی در زمره صنایع کوچک و ریالی بازار جای میگیرند، شاهد خروج معاملهگران خرد بودند که بیشترین میزان خروجی به گروه ماشینآلات با خالص فروش ۲۱۲میلیاردتومانی حقیقیها اختصاص یافته بود.
از سقف ۹۹ تا کف ۱۴۰۰
همانطور که در روزهای اوج گروههای بزرگ بازار اصلیترین میزبان سرمایههای خرد بودند، با رکودیشدن بازار، حقیقیها بیشترین خالص فروش خود را در همین صنایع رقم زدند. صنایعی که از نقدشوندگی بالایی نیز برخوردارند. در این راستا اگر بخواهیم به بررسی عملکرد بازیگران بورسی از ۲۰مرداد۹۹ یعنی آغاز رکود بازار تا کف اخیر شاخصکل که در ۵ بهمنماه سالگذشته ثبت شد، بپردازیم متوجه میشویم که سهم گروه فلزات اساسی از حدود ۹۷هزار میلیاردتومان پول خروجی حقیقیها، ۱۷درصد یعنی حدود ۷/ ۱۶هزار میلیاردتومان بوده است. پالایشیها نیز در همین بازه زمانی سهمی ۱۳درصدی از سرمایههای خروجی را داشتند.
در مجموع طی این برش زمانی ۱۸ماهه، ۳۲ صنعت بورسی شاهد انتقال مالکیت سهام در مسیر حقیقی به حقوقی بودهاند و در مقابل شاهد جذابیت عجیب هفت گروه شامل وسایل ارتباطی، کاشی و سرامیک، اطلاعات و ارتباطات، دستگاههای برقی، سایر معادن، محصولات کاغذی و انتشار و چاپ برای سهامداران خرد بودیم که در مجموع با خالص خرید ۵۰۶میلیارد تومانی حقیقیها همراه شدند.
لیست خرید ۱۴۰۱ حقیقیها
اما برسیم به سالجاری. از ابتدای سالتاکنون هرچند نماگر اصلی تالار شیشهای رشد بیش از ۱۰درصدی را در کارنامه خود دارد اما روند خروج سرمایههای خرد از گردونه معاملات سهام متوقف نشد و شاهد انتقال مالکیت سهامی به ارزش ۴۱۶۶میلیارد تومان از جانب حقیقیها به معاملهگران نهادی بورس تهران بودیم. در این ۱۰۰ روز، ۳۰ صنعت با خالص فروش مثبت حقیقیها مواجه شدند که در صدر آنها بازهم نام بزرگان خودنمایی میکند و تنها چینش دستخوش تغییراتی شده است.
بیشترین خالص فروش حقیقیها اما همچنان از زیرمجموعههای گروه فلزات اساسی به میزان ۷۳۴ میلیاردتومان یعنی معادل ۱۸درصد از کل خروج پول رقم خورد. نام بانکیها اما در رتبه دوم این لیست به چشم میخورد که در ۱۰۰ روز اخیر شاهد جابهجایی سهامی به ارزش ۶۰۳میلیارد تومان (با سهم ۱۴درصدی از کل) در مسیر حقیقی به حقوقی بودهاند. در آنسوی بازار اما ۹ صنعت با ارزش بازار پایین مقصد سرمایههای هر چند اندک حقیقیها بودند. مجموع خالص خرید حقیقیها در این گروهها ۱۴۶ میلیارد تومان برآورد میشود.
انتهای پیام. /
نظر شما