به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از بورس نیوز؛ با وجود کمرنگ شدن احتمال توافق برجامی و نرخ دلاری که در آستانه ۳۲ هزار تومان قرار دارد، در این میان شرکتهایی در بازار سرمایه وجود دارند که از برجام و نرخ دلار تأثیر میگیرند و بهاصطلاح کامودیتی محور هستند. در چنین حالتی برخی از کارشناسان به ادامهدار بودن شرایط فعلی معتقد هستند و برخی دیگر اعتقاد دارند این شرایط پایدار نخواهد بود.
در هیمن راستا پوریا خالدین، کارشناس بازار سهام گفت: یک سال از شروع به کار دولت جدید میگذرد، اما خبری از توافق نیست. به نظر میرسد انتخابات کنگره آمریکا نیز بر روی این توافقات اثرگذار خواهد بود و حداقل تا آذر یعنی هنگام قطعی شدن نتایج انتخابات در آمریکا اتفاق خاصی هم رخ نمیدهد. از سوی دیگر مشکلات ساختاری اقتصاد در ایران زیاد است. در شرایط فعلی بانکها قدرت اعطای تسهیلات به مشتریان خود را ازدست دادهاند و این موضوع منجر به رقابت بالا برای جذب سپرده میان آنها شده است. نتیجه این رقابت هم افزایش نرخ تأمین مالی و یا افزایش نرخ بهره بینبانکی است.
وی افزود: افزایش نرخ ارز و نرخ بهره بینبانکی از دست عوامل تاثیرگذار بر بازار سرمایه هستند. هرچقدر اوضاع سیاسی و اقتصادی وخیمتر شود برای مسئولان راهی بهجز افزایش نرخ بهره جهت سرکوب رشد نقدینگی باقی نمیماند. ولی خوشبینیهای توافق برجامی به بار ننشست و از سوی دیگر شاهد رشد نرخ دلار هستیم. این موارد بورس را با ابهام مواجه کرده است.
خالدیان تشریح کرد: تا زمانی که ابهامات در بازار سرمایه رفع نشود، شرایط آن تغییر نمیکند و آن زمانی که نرخ بهره در هفتههای پشت سرهم به ثبات رسید پالس مثبتی است. از سوی دیگر اگر کاهش نرخ دلار را دیدیم آنهم میتواند دیگر پالس مثبت به بورس باشد که بهتبع آن میتوان شاهد افزایش حجم معاملات بود، اما با چنین شرایطی برای بازار سهام درجا زدن در مقاطع فعلی را متصور هستم که این فضا حداقل تا آذرماه سال جاری بر بورس تهران حاکم خواهد بود.
کامودینیها وارد سیکل رکودی میشوند
این فعال بازار سرمایه گفت: احتمال به پایان رسیدن جنگ اروپا وجود دارد که خود میتواند فشاری را از صنعت فولاد کشور بکاهد. چراکه روسیه با تخفیفهای ۱۰ – ۲۰ درصدی بر محصولات خود رقیب جدی ایران محسوب میشود. این موضوع منجر به کم شدن فشار برخی صنایع که بهواسطه جنگ اروپا درگیر رقابت با روسیه شدند نیز میشود. در سطح جهانی تورم، چشمانداز نرخهای بهره و اقدامات بانکهای مرکزی بازار کامودیتیها را تحت تأثیر قرار میدهد.
وی ادامه داد: به نظر میرسد که وارد سیکل رکودی شدهایم که بعد از چند سال متوالی رونق اقتصادی معمول است و تا بازگشت تورم و نرخ هدفگذاری شده، چندان رشدی برای کامودیتیها متصور نیستم؛ مگر اینکه در حوزه نفت و انرژی بحرانهای ژئوپلیتیک رخ دهد. بهصورت کلی رشدهای اقتصادی کند شده، کشورهای اقتصادی بهواسطه نقدینگی و تورم خود به دنبال کاهش این تورم هستند و راهی بهجز افزایش نرخ بهره ندارند که در کوتاهمدت و بلندمدت بازارها را با رکود نسبی مواجه میکند و بعد از آن دوباره کاهش نرخ و افزایش رونق اقتصادی را شاهد هستیم.
خالدیان با اشاره به بازار داخلی افزود: کامودیتیهای داخل کشورعلاوه بر قیمتهای جهانی از دلار نیز تبعیت میکنند، همچنین به نظر میرسد کامودیتیها در کف قیمتی قرار دارند. مگر اینکه ۳ تا ۶ ماه دیگر با قوانین مالیاتی یا امثال آن رو به رو شوند.
وی سخنان خود را چنین پایان داد: رکن اصلی ازدسترفته بورس اعتماد است. این بیاعتمادی منجر به پایین بودن ارزش معاملات شده است. همچنین این اعتماد نسبت به سیاستگذار، نهاد مالی و کل بازار سهام پایین است. تمام این موارد در کنار هم منجر به سردرگمی سرمایهگذاران میشود.
نظر شما