به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از ایسنا دکتر ابوذر مسعودی در وبینار "ضدعفونی و ایمنی فیزیکی در برابر کرونا" در پژوهشگاه مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، "واکسن"، "فاصله گذاری اجتماعی"، "شستوشوی مداوم"، "استفاده از ضد عفونی کنندهها" و " ماسک و البسه ایمنی" را از راهکارهای مقابله با ویروس کرونا دانست و گفت: علاوه بر آن بر اساس پروتکلهای بهداشتی، "خودداری از برگزاری وقایع و تجمعات گروهی"، "خودداری از برقراری تماس نزدیک با سایر افراد" و "تهویه مناسب برای فضاهای بسته و کوچک" برای مقابله از این ویروس توصیه میشود.
وی با اشاره به تلاش محققان برای تولید واکسن، اظهار کرد: استفاده از واکسن برای مقابله با ویروس کرونا مزایا و معایبی دارد. مزایای استفاده از واکسن این است که ایمنی قوی و راحت در مقابل ویروس ایجاد میکند، ضمن آنکه راهکاری برای جبران تمام سهل انگاریهای فردی باشد.
مسعودی با اشاره به معایب استفاده از واکسن برای مقابله با کرونا ویروس، خاطر نشان کرد: از آنجایی که ویروس کووید-۱۹ فاقد DNA و همچنین آنزیمهای "ناظم" هستند، جهشهای زیادی دارند.
این محقق آنزیمهای ناظم را آنزیمهایی دانست که منجر به کاهش جهش ویروس میشوند و ادامه داد: این امر موجب شده که طی ۲ ماه جهش در این میکروارگانیزم رخ دهد.
عضو هیات علمی پژوهشگاه مواد و انرژی، نبود ایمنی سلولی درازمدت و خطر ابتلای مجدد در فاصله کوتاه چند ماهه به دلیل نبود سلولهای "حافظهای" را از دیگر معایب استفاده از واکسن کرونا ذکر کرد و یادآور شد: سلولهای حافظهای منجر به ایمنی درازمدت میشوند و به دلیل نبود این سلول در سلول کووید-۱۹، پس با تزریق واکسن مجددا فرد مبتلا به این ویروس خواهد شد.
مسعودی با تاکید بر اینکه در حال حاضر بهترین روش برای مقابله با این ویروس استفاده از ضد عفونی کنندهها است، اضافه کرد: بررسیها نشان میدهد ضد عفونی کنندهها در تخریب غشا، تخریب پروتئین و دارو و واکسن در خشک شدن غشا و تخریب ژنوم موثرند.
این محقق با طرح این پرسش که طول عمر ویروس کرونا چه میزان است، توضیح داد: بر اساس مطالعات انجام شده طول عمر ویروس کووید-۱۹ بر روی سطوح به این شرح است:
استیل ۲ روز
شیشه ۴ روز
پلاستیک۳ روز
چوب ۲ روز
مقوا (cardboard) یک روز
کاغذ (printing paper) یک روز
دستمال کاغذی (Tissue Paper) ۳ روز
اسکناس (Banknote) ۴ روز
لباس ۲ روز
ماسک، لایه داخلی (Mask inner Layer) ۷ روز
ماسک، لایه بیرونی (Mask Outter layer) بیشتر از ۷ روز
وی ادامه داد: از آنجایی که الیاف پارچه آب دوست هستند؛ از این رو رفتار ویروس متفاوت است و بر این اساس ماسکهای مختلفی عرضه شده است که از آن جمله میتوان به ماسک FFP۱ اشاره کرد که تا ۹۵ درصد از ورود ویروس و تا ۸۰ درصد از ورود باکتری جلوگیری میکند. این میزان برای ماسک N۹۵ تا ۹۵ درصد ویروس و تا ۱۰۰ درصد باکتری میشود.
به گفته وی، ماسک جراحی تا ۹۵ درصد از ورود ویروس و تا ۸۰ درصد از ورود باکتری جلوگیری میکند.
مسعودی با بیان اینکه ماسک کربن فعال تا ۱۰ درصد از ورود ویروس جلوگیری میکند، گفت: این در حالی است که ماسکهای اسفنجی و پارچهای تا ۵۰ درصد از ورود باکتری به بدن جلوگیری میکنند، ولی قادر به مقابله با ویروس نیستند.
این محقق با بیان این که برای رفع این مشکل از نانو تکنولوژی در پاندمی کووید-۱۹ بهره بردیم، یادآور شد: با استفاده از این فناوری میتوان نانو موادی به عنوان درمان تکمیلی در کنار واکسن عرضه کرد که در قالب نانو سنسور، میزان آزاد شدن سایتوکین را هشدار دهد و یا میتوان ماسکهایی را عرضه کرد که نه تنها میتوانند قطرات ذرات معلق در هوا را جذب کنند، بلکه باعث بی تحرکی و از بین بردن ویروس نیز میشوند.
مسعودی افزود: برای این منطور در این پروژه پس از سنتز نانو مواد بر روی بافت پارچه آنها را لایه نشانی کردیم و نتایج به دست آمده نشان داد که ماسکهای پارچهای تولید شده با این روش قادرند تا ۹۹.۹ درصد موجب تخریب ویروس کووید-۱۹ شوند.
وی اضافه کرد: در ادامه این تحقیقات برنامه ریزی بر روی تولید صنعتی الیاف و ماسک انجام شده است.
نظر شما