چای ایرانی در ۲۵ کشور دنیا دم می‌کشد/مقاصد چای ایرانی کجا هستند؟

طی هشت ماهه سال جاری ۲۲ هزار و ۷۲۴ تن چای به ارزش ۲۹ میلیون و ۵۲۴ هزار دلار از کشور صادر شده و ۲۵ کشور از جمله آذربایجان، ازبکستان، افغانستان، امارات، اوکراین، آلبانی، آلمان، بحرین، بلاروس، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ترکیه به عنوان مقاصد صادراتی چای ایرانی بوده اند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از “ایران اقتصادی”، ایران با تولید حدود ۳۰ هزار تن چای در رتبه دوازدهم تولید چای در جهان قرار گرفته است، با این حال اما کارشناسان معتقدند چای ایرانی ویژگی های منحصربفردی از جمله عدم آلودگی از نظر بیماری ها و آفات را دارد و محصول تولید شده عاری از سمپاشی بوده به همین دلیل هیچگونه باقی مانده سموم و فلزات سنگین در آن وجود ندارد.

گیلان و مازنداران به عنوان دو استان تولید کننده این محصول در ایران شناخته شده اند و میزان مورد نیاز چای برای مصرف داخلی نیز به ۸۰ تا ۱۰۰ هزار تن می رسد، به همین دلیل واردات این محصول نیز اجتناب پذیر است.

از طرف دیگر مصرف سرانه سالانه چای بر هر ایرانی حدود یک کیلوگرم است و قیمت این محصول نیز در بازار برای چای خارجی ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار تومان و برای چای تولید داخل ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تومان است.

افزایش ۷۰ درصدی صادرات چای در ۸ ماهه امسال

طی هشت ماهه سال جاری ۲۲ هزار و ۷۲۴ تن چای به ارزش ۲۹ میلیون و ۵۲۴ هزار دلار از کشور صادر شده، این در حالی است که طی هشت ماه نخست سال ۱۴۰۰ حدود ۱۷ هزار و ۲۵۹ تن چای به ارزش ۱۷ میلیون و ۹۸ هزار دلار صادر شده بود.

این آمار حاکی از آن است که صادرات چای به لحاظ وزنی افزایش ۳۲ درصدی و به لحاظ ارزشی افزایش ۷۱ درصدی را به خود دیده است.

مقاصد چای ایرانی

طی هشت ماهه نخست سال جاری بازار کشورهای آذربایجان، ازبکستان، افغانستان، امارات، اوکراین، آلبانی، آلمان، بحرین، بلاروس، پاکستان، تاجیکستان، ترکمنستان، ترکیه، سوئیس، عراق، روسیه، فرانسه، قرقیزستان، قزاقستان، قطر، کانادا، گرجستان، هلند و هندوستان ۲۵ مقصد صادراتی چای ایرانی بوده اند.

اولویت با تامین بازار داخلی است

حبیب جهانساز، رئیس سازمان چای در پاسخ به این سوال که برای توسعه بازار چای چه اقداماتی انجام گرفته است نیز اظهار داشت: در ابتدا باید بدانید که اولویت ما صادرات نیست، بلکه اولویت ما این است که تولیدات ما در دسترسی مصرف کننده داخلی قرار بگیرد. لذا در حالی که در گذشته سالی ۲۰ تا ۳۰ هزار تن صادرات داشتیم الان چون بازار داخلی رونق پیدا کرده بنابراین تمایل به صادرات کمتری داریم.

وی خاطرنشان کرد: با وجود این اقداماتی صورت گرفته تا شرایط تسهیل شود و صادرکننده ها بتوانند براحتی چای صادر کنند و همچنین ماشین آلاتی آورده ایم که کارخانجات بتوانند چای سازی کنند.

پرداخت ۴۱ میلیارد تومان تسهیلات ارزان به چایکاران

دولت سیزدهم تاکنون توانسته ۱۶ هزار تن برگ سبز چای و ۲۶ هزار تن چای خشک نیاز بازار را تامین کند و با اقداماتی از جمله احیای باغات چای و تسهیلات ۴ درصدی به چایکاران به دنبال افزایش تولید این محصول ارزشمند است.

در همین خصوص جهانساز از پرداخت تسهیلات جاری و سرمایه‌ای به چایکاران و کارخانه‌های چای خبر داد و گفت: از ابتدای سال تاکنون ۴۱ میلیارد تومان تسهیلات از طریق صندوق حمایت از توسعه چای کشور به چایکاران و کارخانجات چای پرداخت شده است.

رییس سازمان چای کشور تصریح کرد: علاوه بر این مبلغ ۳ میلیارد تومان دیگر نیز از طریق “بانک قرض‌الحسنه مهر ایران” و “بانک توسعه تعاون” نیز به اعضای صندوق پرداخت شده است.

به گفته وی، این تسهیلات برای توسعه مکانیزاسیون، اصلاح و نوسازی باغات و بهداشتی کردن کارخانجات به متقاضیان پرداخت شده است.

وی با اشاره به اینکه چایکاران می‌توانند با مراجعه به ادارات چای شهرستان‌ها نسبت به دریافت این تسهیلات اقدام کنند، افزود: این تسهیلات ارزان قیمت بوده و پرداخت تسهیلات تا پایان سال ادامه دارد.

جهانساز در خصوص جدیدترین اقدامات صورت گرفته در راستای احیای باغات گفت: سالانه تسهیلات ارزانقیمت ۴ درصد با مدت بازپرداخت ۴ ساله در نظر گرفته ایم که هم بتوانند بحث های به زراعی را انجام بدهند و مجددا به چرخه تولید برگردند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر تسهیلاتی نیز برای توسعه مکانیزاسیون و تامین ماشین آلات کشاورزی وام های ۴ درصد با بازپرداخت ۴ ساله اعطا می کنیم.

به این ترتیب الان ماشین های برگ چین، ماشین های هرس و ماشین های شخم ما دقیقا ماشین آلاتی است که در دیگر کشورها استفاده می شود و به این ترتیب به روز هستیم.

این مقام مسئول در پایان خاطرنشان کرد: محصول چای، متناسب با الگوی منطقه و جزو گیاهانی است که غالبا در اراضی شیبدار کشت می شود در شرایطی که ۷۰ درصد اراضی ما شیبدار است، همچنین با حداقل آب و به صورت دیم کشت می شود.

از سوی دیگر این اراضی شیبدار از فرسایش خاک جلوگیری می کند و لذا از هر نظر که بنگریم متناسب با الگوی منطقه است و جایگزین دیگری ندارد.

۱۰ دی ۱۴۰۱ - ۱۲:۱۹
کد خبر: 37448

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha