عملیات بیت‌المقدس، نبرد بزرگ آزادی خرمشهر

خرمشهر در سوم خرداد سال ۱۳۶۱ شمسی پس از ۵۷۶ روز اشغال و جنایت توسط رژیم بعثی عراق به دست رزمندگان اسلام فتح شد. این روز در تقویم جمهوری اسلامی روز مقاومت، ایثار و پیروزی نامگذاری شده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد، عملیات بیت‌المقدس، یکی از بزرگ‌ترین رویدادهای نظامی تاریخ ایران و یکی از بزرگ‌ترین نبردهای تاریخ دفاع مقدس محسوب می‌شود. ۱۳۰ هزار رزمنده ایرانی در ساعت ۳۰ دقیقه بامداد دهم اردیبهشت ۱۳۶۱ در محور اهواز، خرمشهر و دشت آزادگان با هدف آزادی بخش وسیعی از جنوب ایران و تمرکز عمده بر بازپس‌گیری خرمشهر، عملیاتی را آغاز کردند که سه هفته به طول انجامید و این روزها مصادف با آخرین روزهای این عملیات غرورآفرین است.

اول مهرماه تا ۴ آبان ۱۳۵۹، سالروز آغاز جنگ شهری بین ارتش بعث عراق و رزمندگان ایرانی بود که در حومه و داخل خرمشهر رخ داد. در پی حمله عراق به ایران، ۱۲ لشکر عراقی به سمت خرمشهر روانه شدند که با مقاومت گردان دژ نیروی زمینی ارتش گردان تفنگداران دریایی بوشهر و پاسداران خرمشهر و بومیان خرمشهر رو به رو شدند. نهایتاً، عراق توانست پس از ۳۴ روز خرمشهر را تسخیر کند. در این نبرد از هر دو طرف حدود ۷٬۰۰۰ نفر کشته و مجروح شدند و تعداد چند صد خودرو زرهی منهدم شد. با وجود مقاومت ایرانی‌ها، به دلیل نرسیدن نیروی کمکی (تجهیزات، مهمات، نیروی نظامی) و زیر آتش سنگین توپخانه ارتش عراق و بمباران‌های پیاپی نیروی هوایی عراق، سرانجام با دستور شفاهی مقامات ایرانی، نیروهای مقاومت پس از خارج کردن مردم، از طریق رودخانه کارون، از شهر خارج شدند.

عملیات بیت‌المقدس ؛ مستند آزادی خرمشهر + تصاویر و فیلم

فرماندهی نبرد

فرماندهی مقاومت خرمشهر را سرهنگ علی قمری فرمانده داوطلب گردان دژ خرمشهر و ناخدا هوشنگ صمدی فرمانده گردان تکاوران دریایی ارتش، محمد جهان‌آرا فرمانده سپاه خرمشهر و حبیب‌الله سیاری که یکی از تکاوران زبده ارتش بود به عهده داشتند. گرچه صدام وعده فتح یک روزه خرمشهر، سه روزه خوزستان و دو هفته‌ای ایران را می‌داد، اما با مقاومت مردمی و ارتش در خوزستان، به اشغال خرمشهر و حصر آبادان اکتفا کرد.

ناخدا صمدی: در منطقه حریف نداریم/ «مروارید» موفق‌ترین عملیات آبی است + صوت  و فیلم

ناخدا هوشنگ صمدی فرمانده گردان تکاوران دریایی ارتش

سرهنگ علی قمری کیست؟ + علت درگذشت - ایمنا

سرهنگ علی قمری فرمانده داوطلب گردان دژ خرمشهر

وقتی "جهان آرا" به آرزویش رسید- اخبار رسانه ها تسنیم | Tasnim | خبرگزاری  تسنیم | Tasnim

محمد جهان‌آرا فرمانده سپاه خرمشهر

امیر «حبیب‌الله سیاری» کیست؟

امیر دریادار حبیب‌الله سیاری تکاور زبده ارتش (در نبرد خرمشهر)


تاریخچه آشوب افکنی صدام

پس از وقوع انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، برخی استان‌ها از جمله خورستان دچار آشوب شد. در اهواز، حزب خلق عرب ادعای جدایی و پیوستن به عراق را داشت. بمب‌گذاری و خرابکاری آنها، مدتی مردم شهر خرمشهر را عاصی کرده بود. در خرمشهر و اهواز، گروه جدایی‌طلب جبهه خلق عرب شورش‌هایی کرده بود و به کمک صدام حسین، برای مدتی در شهرهای استان خوزستان بمب‌گذاری می‌کرد و در جاده‌های مرزی مین ضد نفر یا ضد خودرو می‌گذاشت. در بهار ۱۳۵۸، تیمسار احمد مدنی استاندار وقت استان خوزستان از فرمانده منطقه دوم نیروی دریایی در بوشهر، تقاضای اعزام یک گروهان تکاور برای تأمین امنیت خرمشهر و آبادان کرد. از بوشهر یک گروهان تکاور نود نفری به فرماندهی ناوبان عیسی حسینی‌بای، ناوبان محمدعلی صفا، ناوبان سلیمان محبوبی به خرمشهر گسیل شد تا با خرابکارها مقابله کند. تکاورها مقدار زیادی از بمب‌ها و مین‌های کارگذاری شده را خنثی کردند و با کمک مردم بومی، اقدام به شناسایی و دستگیری خرابکارها کردند.

عکس خرمشهر قبل از جنگ - عکس نودی

مدنی، استاندار خوزستان، در نامه‌ای به تاریخ ۱۵ /۲/ ۱۳۵۸ به وزیر کشور چنین نوشت: کنسول عراق در خرمشهر با بعضی از عناصر مشکوک محلی رابطه دارد. این مسلم شده که کنسول عراق در خرمشهر یکی از فعالان دستگاه جاسوسی است و در خرابکاری دست دارد. اخیراً نامبرده سفارش کرده‌ است در نقاط مختلف خرمشهر، برای وی خانه اجاره کنند و اکنون خانه‌ها مهیاست. علاوه بر این گفته می‌شود که کارمندان حساس کنسولگری عراق از ۴ نفر به ۱۴ نفر که همه یا اغلب آن‌ها افسر می‌باشند، افزایش یافته‌است.
مدرسه عراقی‌ها در خرمشهر نیز کانون جاسوسی است. مسئول مدرسه عراقی‌ها، ولید سامرایی رایزن فرهنگی کنسولگری عراق می‌باشد که قبلاً مسئول جبهه‌التحریر خوزستان در عراق بوده‌ است و فعالیت‌های خود را از بصره اداره می‌کرد و از جاسوسان شناخته شده می‌باشد.

روایت هوشنگ صمدی از خلع سلاح خلق عرب قبل از جنگ - خاطره نگاری

در خرداد ۱۳۵۸، آشوب در خرمشهر به اوج رسید. نیروهای جبهه خلق عرب، شهر را به اشغال خود درآورده و ساختمان شهرداری و برخی اماکن دیگر دولتی را اشغال کردند و مسلحانه در شهر مانور می‌دادند. همچنین به مقر سپاه پاسداران در خرمشهر ریخته، محمد جهان‌آرا و هفده نفر دیگر را به گروگان گرفتند. این غائله با دخالت تکاورهای نیروی دریایی پایان گرفت و عناصر خرابکار از شهر بیرون رانده شدند.

در پائیز و زمستان سال ۱۳۵۸، با حمله به کنسولگری عراق و مدرسه عراقی‌ها در خرمشهر، اسنادی از این دو مرکز کشف شد که نمایانگر توطئه‌چینی و خرابکاری عراقی‌ها در خرمشهر بود.

گزارش تاریخ| چگونه مردم خوزستان مانع از تجزیه طلبی خلق عرب شدند؟- اخبار  گزارش و تح - اخبار سیاسی تسنیم | Tasnim | خبرگزاری تسنیم | Tasnim

صدام حسین که تازه به مقام ریاست جمهوری عراق دست یافته بود، در نامه‌ای به شورای انقلاب ادعا کرد، شرکت خرابکاران عراقی در خوزستان به تلافی مداخله ایران در کردستان عراق بوده‌ است.

درگیری پیش از آغاز رسمی جنگ

به گفته ناخدا صمدی فرمانده وقت گردان یکم تکاوران دریایی ارتش، اوایل بهار ۱۳۵۹، برای نیروهای ارتشی کاملاً آشکار و روشن بود که عراق به زودی جنگی را شروع می‌کند. در مجموع، حدود نود تکاور در خرمشهر، آبادان و اهواز مستقر بود. آن‌ها در عین حفظ امنیت خرمشهر، در مرز و پاسگاه‌های مرزی در شلمچه و اطراف رودخانه کارون به نیروهای ژاندارمری کمک می‌کردند. چندین مورد درگیری با نیروهای عراقی گزارش شد. تکاوران مستقر در خرمشهر و اهواز، مرتباً گزارش تحرکات نیروی زمینی ارتش عراق (سنگربندی، استقرار تجهیزات و امکانات جنگی، جابه‌جایی نیروهای عراقی، جاده‌سازی منتهی به مرز ایران) را به ستاد نیروی دریایی و مقامات بالاتر گزارش می‌کردند. همه سران درجه اول سیاسی جمهوری اسلامی در تهران هم از این موضوع اطلاع داشتند.

عملیات بیت‌المقدس ؛ مستند آزادی خرمشهر + تصاویر و فیلم

به گفته ناخدا یکم هوشنگ صمدی با رصد مانور نیروی نظامی عراق در شمال خلیج فارس، نیروی دریایی به حالت آماده‌باش درآمده بود. با وجود گزارش‌هایی که برای تهران ارسال می‌شد، به دلیل درگیری سیاسی آن زمان و کارشکنی بنی‌صدر، تدابیر لازم برای دفاع مقتدرانه اندیشیده نشد.

حمله عراق و جنگ شهری

در تهاجم عراق به ایران، ارتش عراق به‌منظور دسته‌بندی قوای زمینی برای شروع پیشروی در خاک ایران، نیروی خود را به سه جبهه شمالی، میانی و جنوبی تقسیم کرده بود.
تمرکز اصلی قوای نظامی عراق در جبهه جنوبی قرار داشت، که از منطقه جنوب مهران شروع شده و تا آبادان و راس البیشه ادامه می‌یافت. از مهمترین شهرهای هدف عراق در این جبهه می‌توان به دزفول، اندیمشک، اهواز، سوسنگرد، خرمشهر و آبادان اشاره کرد.

سالروز آزادسازی خرمشهر

هدف اولیه بخش جنوبی ارتش عراق، تصرف برق‌آسای شهر مرزی خرمشهر و پس از آن آبادان، اهواز، دزفول و سوسنگرد بود. عراق کسب این هدف را یک پیروزی استراتژیک برای خود تلقی می‌کرد.

استمداد افسر بعثی از حضرت اباعبدلله(ع) هنگام فرار از خرمشهر!

با شروع جنگ، سپاه سوم ارتش عراق (۳ لشکر زرهی و ۲ لشکر مکانیزه) هجوم خود را از چند محور آغاز کرد. لشکر ۱۰ زرهی ارتش عراق توانست در طی ۶ روز ۸۰ کیلومتر به داخل مرز ایران پیشروی کند و نیروهایش را در غرب رودخانه کرخه مستقر کند. لشکر ۱ مکانیزه عراق نیز با وجود مقاومت‌های مردمی توانست ۱ هفته بعد در غرب کرخه مستقر شود.

چرا خرمشهر "خونین شهر" شد؟

لشکر ۹ زرهی عراق با تصرف شهرهای بستان و سوسنگرد و ارتفاعات الله‌اکبر، پیشروی خود را به سمت اهواز ادامه داد. لشکر ۵ مکانیزه عراق بعد از تصرف پادگان حمید و قطع جاده خرمشهر-اهواز، در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی اهواز استقرار یافت. از طرفی با عبور لشکر ۳ زرهی از رودخانه کرخه و قطع جاده آبادان-اهواز محاصره خرمشهر و آبادان تکمیل گردید.

روزی که خرمشهر از دست رفت - خبرآنلاین
ولی سه ستون زرهی عراقی که برای تصرف خرمشهر اعزام شده بودند، با مقاومت ناهماهنگ و خودجوش مردم این شهر مواجه شدند و در کمین حدود ۳۰۰۰ غیرنظامی‌ای افتادند که سلاح‌های ناچیزی همچون تفنگ ام۱ گاراند، نارنجک و کوکتل مولوتوف در مقابل تجاوز ارتش عراق مقاومت می‌کردند.

بیشتر نیروهای مقاومت خرمشهر با وجود آموزش نظامی ناچیز انگیزه بسیار زیادی برای جنگیدن داشتند. این نیروها موفق شدند جلوی پیشروی سریع ارتش عراق را بگیرند و عراق در همان مرحله اول جنگ، در رسیدن به اهداف خود ناکام ماند و درگیر یک نبرد خانه به خانه در کوچه‌های خرمشهر شد و پس از آن نیز عراق به مدت سه هفته درگیر نبردهای خیابانی با گردان تکاوران دریایی بوشهر در این شهر بود. در ایران برای مدت‌ها خرمشهر را به احترام مقاومت و نبرد شهروندان این شهر، «خونین‌شهر» نامیده می‌شد.

سرانجام با ملحق شدن نیروهای تازه‌نفس لشکر ۱۱ پیاده عراق به نیروهای محاصره‌کننده درگیر در خرمشهر، این شهر سقوط کرد.

اشغال خرمشهر

عراق ابتدا برای اشغال خرمشهر دو گردان فرستاده بود، اما با مقاومت نیروهای ایرانی مجبور شد بیش از دو لشکر اعزام کند. پل خرمشهر روز دوم آبان ۵۹ مسدود شد و ورود و خروج به شهر پس از آن به آسانی میسر نبود.

خرمشهر چگونه آزاد شد؟ - دانشگاه علوم پزشکی گلستان - ستاد امور دانشجویان  شاهد و ایثارگر دانشگاه علوم پزشکی گلستان

مقاومت ۳۴ روزه خرمشهر | خبرگزاری صدا و سیما

خرمشهر؛ آخرین مقاومت |

عراق این روز را تصرف خرمشهر دانست در حالی که «مقاومت نیروها ادامه داشت و دشمن نتوانسته بود بر تمامی شهر تسلط یابد.» نهایتاً، تصرف خرمشهر ۳۴ روز به طول انجامید و در درگیری‌ها هر دو طرف حدود ۷۰۰۰ کشته و زخمی دادند.


گاهشماری نبرد خرمشهر

در ادامه و به صورت گاه شمار به مهم ترین حوادث خرمشهر در طول دوران اشغال و آزادی اشاره می شود.
۱ مهر ورود و استقرار تکاوران به آبادان و خرمشهر
۲ مهر اعزام گروهان یکم تکاور به جاده خرمشهر-اهواز و در اطراف سد ارایض به فرماندهی ناخدا سوم فتح‌الله عسگری، مجروحیت دو تکاور طی ۴۸ ساعت درگیری و شهادت یکی از آنها. برگشتن گروهان یکم به اطراف جاده شلمچه به علت فشار زیاد عراق و آموزش نیروهای مردمی به وسیله تکاوران
۴ مهر درگیری اصلی در حوالی پاسگاه شلمچه، فشار عراق برای عبور از پل نو و ورود به خرمشهر با تانک و نفرات. مقاومت مردمی، پاسداران و تکاوران. آزاد شدن پاسگاه شلمچه و عقب راندن عراق تا پاسگاه خودش و به اسارت گرفتن ۲۰ نفر از نیروهای عراق.
۵ مهر درگیری سنگین با عراق، عقب‌نشینی تاکیتی از شلمچه تا یک کیلومتری پل نو و آزاد کردن اسرای عراقی. مبارزه با جاسوسان و بازداشت افراد مشکوک و سارقین منازل
۶ مهر دریافت دستور برای مأموریت برون‌مرزی و شناسایی و از کار انداختن محل استقرار رادار و سکوهای پرتاب موشک عراق در منطقه اروندرود.
۷–۸ مهر تغییر خط سیر عراق. از روی سد ارایض به سمت چپ و قطع کردن جاده خرمشهر به اهواز در بالای پاسگاه پلیس راه. پل زدن عراق برای عبور از کارون و رسیدن به بالای مارد. درگیری تکاوران با آن‌ها به وسیله موشک تاو، تفنگ ۱۰۶ و خمپاره ۱۲۰ و آر پی جی. مصرف ۲۰ کامیون مهمات و عقب‌نشینی به علت آتشباری سنگین توپخانه عراق.
۸ مهر فشار عراق برای ورود به خرمشهر از محور شلمچه، جاده خرمشهر-اهواز، محور و سیل‌بند ارایض با تانک و نفربر. درگیری شدید تکاوران و نیروهای مردمی با عراق. به آتش کشیدن دو دستگاه تانک و یک نفربر در حوالی درب سنتاب و عقب‌نشینی پنج تانک از آنها. درخواست از نیروهی هوایی برای کمک و عقب راندن بیش از ۳۰۰ تانک و نفربر بر اثر بمباران فانتوم‌ها و تعقیب و شکار نیروی زرهی عراق در حال عقب‌نشینی
۹ مهر عبور نیروی عراقی از پل نو و ورود به محلات خرمشهر از جمله راه‌آهن. دریافت ۲۰۰ قبضه آر پی جی از بوشهر و آموزش دادن نیروهای مردمی برای استفاده از آن‌ها در دسته‌های ۱۰ و ۲۰ نفری
۱۳ مهر تک شبانه به مقر لشکر ۳ عراق با ۳۰۰ تکاور و عقب راندن ۴ کیلومتری آن‌ها
۱۵–۱۷ مهر فشار عراق از سه محور بر خرمشهر، ورود لشکر عراق به دروازه خرمشهر و پیشروی تا مسجد نو (تعویض نیروی تازه‌نفس هر ۴۸ ساعت)؛ و دریافت یک قبضه هویتزر قدیمی و از رده خارج توسط مدافعین شهر.
۱۸ مهر پل‌زدن عراق روی کارون و رسیدن به تلمبه‌خانه مارد، اشغال اهواز به آبادان، ورود گروهان ۱۲۰ نفره از کمیته‌های تهران و خروج آن‌ها از شهر طی ۴۸ ساعت، نابودی و غارت صدها ماشین خارجی موجود در گمرک خرمشهر به وسیله نیروی عراقی
۲۰ مهر درگیری‌های شدید در محور جاده شلمچه، راه‌آهن، کشتارگاه و گمرک. درگیری در کوی طالقانی تا شب و اشغال شبانه قسمتی دیگری از شهر.
۲۱–۲۲ مهر پیشروی نیروهای عراقی و شهادت و زخمی شدن چندین تن از مدافعان
۲۳ مهر ورود یک گردان تکاور ۲۷۰ نفری از منجیل به آبادان برای جایگزینی با گردان یکم تکاور مستقر در خرمشهر و سه گروهان دریافر به آبادان با سلاح‌های سبک و رسیدن عراق به جاده آبادان-ماهشهر و اشغال آن.
۲۴ مهر ورود تانک‌ها و نفربرها به شهر. اوج درگیری در خیابان ۴۰ متری، اضافه شدن تیپ شش زرهی به نیروهای هجومی عراق برای تصرف فرمانداری و تسلط بر پل خرمشهر-آبادان. انهدام ۹ تانک، ۱۲ نفربر عراقی با آر پی جی، جایگزین شدن پنج گردان تکاور به جای نیروی زرهی عراق و زخمی شدن ۲۰ تکاور ایرانی.
۲۵–۳۰ مهر تقسیم شدن تکاوران و نیروهای مردمی به گروه‌های پنج‌نفری و شکار تانک، درگیری شدید در محله‌های کشتارگاه، راه‌آهن، بندر، گمرک، خیابان ۴۰ متری، اطراف فرمانداری، کوی طالقانی و خیابان کمربندی به صورت تن به تن.
۱–۳ آبان حمله شدید عراق به شهر با توپخانه، از دست رفتن اکثر نقاط شهر، کمبود آذوقه، آب و مهمات
۳ آبان دستور شفاهی از طریق بی‌سیم برای عقب‌نشینی به ساحل شرقی رود کارون و تخلیه شهر
۴ آبان سقوط شهر


فرمان تخلیه شهر

به گفته هوشنگ صمدی، با دستور شفاهی سرهنگ حسین حسنی سعدی، تکاوران مجبور شدند شهر خرمشهر را از سمت ساحل رود کارون، تخلیه کنند.

دو تصویر متفاوت از رهبر انقلاب در دوران جنگ

تصویری از بازدید حضرت آیت الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی و شهید محمد جهان آرا از مناطق اشغالی خرمشهر در منطقه کوت شیخ در بهار ۱۳۶۰ را مشاهده می‌کنید.

عملیات بیت‌المقدس ؛ مستند آزادی خرمشهر + تصاویر و فیلم

عملیات بیت‌المقدس ؛ مستند آزادی خرمشهر + تصاویر و فیلم


عملیات بیت‌المقدس برای آزادی خرمشهر

قرارگاه مرکزی کربلا فرماندهی عملیات را بر عهده دارد. ۳ قرارگاه قدس، فتح و نصر نیز در این عملیات حضور دارند. بطور اجمال، بنا شد در شمال منطقه (رودخانه کرخه کور ) قرارگاه قدس به متجاوزان حمله کند و آنان را سرگرم کند.

نقش شهید سلیمانی در عملیات بیت المقدس؛ لشکر پنج عراق که در عملیات فتح  خرمشهر مقابل حاج قاسم ایستاده بود، در عملیات علیه داعش تحت فرمان او  می‌جنگید - تابناک | TABNAK

فرماندهان در مرکز عملیات

سپس نیروهای قرارگاه فتح در منطقه میانی عملیات از کارون بگذرند و خود را به جاده اهواز، خرمشهر برسانند که حدود ۲۰ کیلومتر از رودخانه فاصله دارد و پشت آن جاده، مستقر شوند تا در صورت حمله دشمن مقاومت کنند.

عملیات بیت‌المقدس ؛ مستند آزادی خرمشهر + تصاویر و فیلم

پایین‌ترین قسمت منطقه عملیاتی، قرارگاه نصر حضور دارد. نیروهای این قرارگاه باید از کارون عبور کنند و سپس برای آزادسازی خرمشهر و رسیدن به مرزهای بین‌المللی با دشمن بجنگند.

دهم اردیبهشت، سالروز آغاز عملیات غرورآفرین بیت المقدس | خبرگزاری صدا و سیما

۱۰ اردیبهشت ۱۳۶۱ ، ساعت ۳۰ دقیقه بامداد، با قرائت رمز بسم الله الرحمن الرحیم، بسم الله القاسم الجبارین، یاعلی ابن ابی طالب (ع) عملیات بیت المقدس آغاز شده است. صدای استوار و محکم فرمانده که ناشی از اعتقاد راسخ او به اهل بیت (ع) است، قدرتی وصف نشدنی به ما می‌بخشد.

غنائم به دست آمده در فتح خرمشهر

علل موفقیت در فتح خرمشهر از زبان سرهنگ عراقی + ویدیو

در محور قرارگاه قدس (شمال کرخه کور) به دلیل هوشیاری دشمن و وجود موانع متعدد، پیشروی نیروها به سختی امکان پذیر است و در این میان تنها تیپ‌های ۴۳ بیت‌المقدس و ۴۱ ثارالله موفق شدند از مواضع دشمن عبور کرده و منطقه‌ای در جنوب رودخانه کرخه را به عنوان سرپل تصرف کنند.

هدف از انجام این عملیات انهدام حداقل بیش از ۲ لشکر نیروی دشمن، آزادسازی حدود ۵ هزار و ۴۰۰ کیلومتر مربع از خاک ایران که شهرهای خرمشهر، هویزه و پادگان حمید، خارج کردن شهرهای اهواز، حمیدیه و سوسنگرد از برد توپخانه دشمن، تأمین مرز بین المللی (حد فاصل پاسگاه طلائیه تا شلمچه)، آزادسازی جاده اهواز خرمشهر و خارج شدن جاده اهواز آبادان از برد توپخانه دشمن است.

تصویری کمتر دیده شده از شهید سردار سلیمانی در آزادسازی خرمشهر

تصویر سردار شهید سلیمانی در عملیات خرمشهر

علاوه بر نیروهای زبده ارتش، سپاه و بسیج، حضور پر رنگ دلاور مردانی چون قاسم سلیمانی، حسن باقری، احمد متوسلیان، حسن خرازی و محسن رضایی برای آزادی خرمشهر پس از ۵۷۶ روز اسارت از دست دشمن قابل ذکر است.

خرمشهر که تا ۳ خرداد ۱۳۶۱ در اشغال نیروهای عراق باقی مانده بود، با این عملیات توسط نیروهای ایران بازپس گرفته شد. آزادسازی خرمشهر در حقیقت از اهداف مرحله چهارم عملیات بیت‌المقدس بود. در ساعت ۲۲:۳۰ شامگاه شنبه ۱ خردادماه ۱۳۶۱، مرحله چهارم این عملیات با اعلام رمز یا محمدبن‌عبدالله، از بی‌سیم فرماندهی قرارگاه مرکزی کربلا به واحدهای عمل‌کننده، با هدف آزادسازی خرمشهر آغاز شد و در سومین روز آن به مهمترین هدف خود نائل آمد.

عملیات بیت‌المقدس ؛ مستند آزادی خرمشهر + تصاویر و فیلم

عملیات بیت‌المقدس ؛ مستند آزادی خرمشهر + تصاویر و فیلم

عملیات بیت‌المقدس ؛ مستند آزادی خرمشهر + تصاویر و فیلم

عملیات بیت‌المقدس ؛ مستند آزادی خرمشهر + تصاویر و فیلم

استمداد افسر بعثی از حضرت اباعبدلله(ع) هنگام فرار از خرمشهر!

اینفوگرافی عملیات

امام خامنه‌ای , خرمشهر , دفاع مقدس , بیت المقدس ,

امام خامنه‌ای , خرمشهر , دفاع مقدس , بیت المقدس ,

امام خامنه‌ای , خرمشهر , دفاع مقدس , بیت المقدس ,

امام خامنه‌ای , خرمشهر , دفاع مقدس , بیت المقدس ,

پوستر خرمشهر

عملیات بیت‌المقدس ؛ مستند آزادی خرمشهر + تصاویر و فیلم

در پایان این نبرد علاوه بر پایان بخشیدن به ۱۹ ماه اشغال بخشی از حساس‌ترین مناطق خوزستان و آزادسازی خرمشهر، ضربه‌ای سنگین به توان رزمی و روحیه نیروهای عراقی وارد آمد. در جریان آزادسازی خرمشهر حدود ۱۶ هزار نیروی عراقی کشته و زخمی شدند و همچنین ۱۹ هزار نفر نیروی عراقی به اسارت نیروهای ایرانی درآمدند.

۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۰:۱۵
کد خبر: 42897

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 3
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • IR ۰۹:۳۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
      1 0
      چه مجموعه نفیسی درود بر شهدای ایران
    • IR ۱۱:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
      0 0
      عااااااااالی
    • IR ۱۱:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
      0 0
      درود بر شما جامع و دیدنی است کارتان