به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد ایسنا نوشت: آلودگیهای ویروسی از عوامل مهم کاهش کمی و کیفی محصولات کشاورزی در مزارع و گلخانهها در دنیا و ایران هستند. اخبار منتشرشده حاکی از ویروسی شدن گوجه فرنگی، فلفل دلمهای و سایر صیفیجات در چند استان ایران هستند. مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر گفت: ردیابی و پایش بیماری ویروسی چروکیدگی قهوهای میوه گوجهفرنگی در استان بوشهر آغاز شد.
بهگفته احمد سبحانی، با توجه به آغاز فصل تولید نشای سبزی و صیفی (گوجهفرنگی و فلفل) در گلخانههای استان عملیات ردیابی و پایش بیماری ویروسی چروکیدگی قهوهای میوه گوجه فرنگی در دستور کار این مدیریت قرار گرفته است. سرعت انتقال و انتشار این ویروس بسیار سریع است چون به راحتی از طریق بذر آلوده و به صورت تماس بوتهها با همدیگر در مزرعه و یا عملیات هرس در گلخانه میتواند انتقال پیدا کند. علائم این بیماری در صورت شیوع در مزرعه یا گلخانه روی تمام اندامهای گیاه شامل ساقه، برگ و بویژه میوه دیده شود و میتواند بازارپسندی محصول را برای بازارهای داخل کاهش دهد. در صورت آلودگی محصول فلفل و گوجه فرنگی به این ویروس فرصت صادرات به کشورهای مقصد صادراتی از بین خواهد رفت؛ بنابراین رصد و پایش بیماری در بسترهای کشت و در زمان تولید نشا از اهمیت ویژهای برخوردار است.
اعظمی ناظمی، سرپرست مدیریت حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان کرمان نیز میگوید: با توجه به گزارشهای واصله مبنی بر مشاهده بیماری رگوز گوجه فرنگی در برخی از گلخانههای کشور ضروری است کارشناسان و بهرهبرداران شهرستانها ضمن پایش مستمر بیماری در صورت مشاهده هرگونه علائم مشکوک سریعا به مدیریت حفظ نباتات استان گزارش نمایند. ویروس چروکیدگی قهوهای میوه گوجه فرنگی یکی از ویروسهای نوظهور در چند سال اخیر و از مهمترین ویروسهای خسارتزای گوجه فرنگی و فلفل است. این ویروس اولین بار در دره اردن و فلسطین اشغالی بین پاییز ۲۰۱۴ تا بهار ۲۰۱۵ گزارش شد. این ویروس به آسانی از طریق تماس منتشر می شود؛ لذا به دلیل انتشار بسیار آسان و سریع، اکنون به سایر مناطق تولید گوجه فرنگی در جهان گسترش یافته است.
او با بیان اینکه این ویروس جدید می تواند به عنوان یک گونه مهاجم در نظر گرفته شود، افزود: علائم بیماری در مراحل رشدی متاثر از ویروس، شامل مرحله گلدهی، مرحله میوه دهی، مرحله نشاء و مرحله رشد رویشی است. این ویروس طیف وسیعی از علائم را روی گیاه گوجه فرنگی بسته به زمان آلودگی، واریته میزبان، مرحله رشدی میزبان و شرایط محیطی سبب می شود. به طور کلی علائم بر روی میوه ها به صورت اشکال غیر طبیعی میوه، بیرنگی یا تغییر رنگ به سبز یا زرد میوه، زخمهای سیاه یا قهوه ای بر روی میوه، بدشکلی پوست میوه و کاهش سایز میوه و در گلها به صورت پژمردگی گل همچنین نکروز دم میوه وغلاف گل نیز گزارش شده است.
آلودگی طبیعی در فلفل نیز با علائم طبقه بندی شده کمتری شناسایی شده است اما میوههای با سطوح تاولی و موجدار در فلفل گزارش شده است. علائم این آلودگی در برگها به صورت نقوش غیرعادی، تاشدگی یا پیچیدگی برگ و بر روی برگهای گوجه فرنگی متداولترین علائم، موزائیک همراه با تاولهای سبز تیره در برگهای رشد یافته قدیمی و در برگهای جوان نزدیک به راس گیاه علائم لکههای زرد رنگ و بدشکلی برگی مشاهده میشود.
نظر شما