به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از فرهیختگان در سالهای گذشته با افزایش تقاضا برای ارز مسافرتی (دلار) در سفر اربعین معمولا این افزایش تقاضا باعث نوسان در قیمت دلار میشد. اما مشکل فقط این نبود، تشکیل صفهای طولانی دریافت ارز برای بسیاری از زائران اربعین دشواریهای زیادی ایجاد میکرد. در سال جاری با مجموعه اقدامات بانک مرکزی نهتنها صفهای طولانی جمع شد، بلکه بازار ارز نیز نوسانی را تجربه نکرد، بهطوریکه بررسی نرخ دلار از ابتدای توزیع ارز مسافرتی (دینار) نشان میدهد طی این مدت دلار در بازار در محدود ۴۹ هزار تومان بوده و تغییر خاصی را تجربه نکرده است. همچنین طی این مدت هر دینار عراق با کاهش جزئی از ۳۸.۷ در ۱۷ مردادماه به ۳۸ تومان در ۱۶ شهریور رسیده است. کارشناسان میگویند این اتفاق قابلتقدیر در نتیجه ۱. اتخاذ سیاست دلارزدایی از سبد ارزی زائران اربعین و جایگزینی دینار به جای دلار و ۲. افزایش کمیت و کیفیت سیستم توزیع ارز مسافرتی از سوی بانک مرکزی رخ داده است. آمارهای بانک مرکزی ایران نشان میدهد تا روز چهارشنبه هشتم شهریور مجموع ارزهای فروختهشده مسافرتی به بیش از ۱۶۰ میلیارد دینار رسیده است. با این حساب اگر میانگین هزینه هر زائر اربعین، حدود ۱۰۰ هزار دینار باشد این یعنی حدود یک میلیون و ششصد هزار نفر توانستهاند از خدمات ارائهشده توسط بانک مرکزی برای ارز اربعین استفاده کنند. در این خصوص، حجتالله فرزانی در گفتوگو با ایرنا میگوید: «اقدامات بانک مرکزی در مدیریت بازار ارز اربعین قابل تقدیر است؛ چراکه با تدابیر ویژه کمک قابلتوجهی به سهولت دسترسی مردم به دینار عراق کرد. بانک مرکزی نیاز ارز اربعین زائران را بدون هیچ خللی تامین کرد، بهطوریکه شاهد بودیم برخلاف سالیان گذشته صفهای طولانی برای دریافت دینار تشکیل نشد.» این کارشناس پولی و بانکی افزود: «خوشبختانه دینار عراق به اندازه کافی موجود است اما در سالهای گذشته به دلیل کمبود دینار به مسافران اربعین به جای دینار، دلار پرداخت میشد. بانک مرکزی در دورههای گذشته با کمبود دینار روبهرو میشد اما در مدیریت فعلی بانک مرکزی دینار عراق به اندازه کافی تامین شد و از دلار به جای دینار استفاده نشد که این اقدام گام کوچکی برای دلارزدایی محسوب میشود.»
فرزانی با اشاره به اینکه اقدامات بانک مرکزی در اختصاص ارز اربعین قابل مقایسه با دورههای گذشته نیست، گفت: «امسال زائران حسینی برای شرکت در مراسم اربعین و سفر به عراق دچار چالشهای ارزی نشدند، چراکه زائران از طریق ثبتنام اینترنتی بهآسانی و فوری ارز مورد نیاز خود را تهیه کردند؛ بنابراین باید از بانک مرکزی بابت این اقدامات تقدیر کرد.» وی اضافه کرد: «امسال بانک مرکزی ارز اربعین را بهموقع پرداخت کرد و سازوکار دقیق و کاملی نیز برای آن تدارک دیده بود؛ ضمن اینکه توانست نیازهای ارز اربعین را مدیریت کند به شکلی که بنده بهعنوان یک شهروند کمتر شنیدهام که زائران دچار مشکل شده باشند، بنابراین میتوان گفت شیوه مدیریت ارز اربعین در مقایسه با سالهای گذشته بسیار بهتر شده است و حتی دست دلالان ارزی از این بازار نیز کوتاه شد.» وی تاکید کرد: «بانک مرکزی در این دوره از ظرفیت شعبههای چند بانک بزرگ و شعبههای کشیک در روزهای تعطیل استفاده کرد که این موضوع نیز عاملی برای مدیریت بهتر ارز اربعین شد.»
تجربه عملی "حذف دلار" از مبادلات غیرتجاری و سیاحتی / تعمیم تجربه رضایتبخش اربعین حسینی به سایر کشورهای منطقه؛ بزودی
رئیسکل بانک مرکزی جایگزینی عرضه و تحویل دینار به زائران اربعین حسینی را که برای نخستینبار با موفقیت انجام گرفت تجربه عملی "حذف دلار از مبادلات غیرتجاری و سیاحتی" اعلام کرد و گفت: تعمیم تجربه رضایتبخش اربعین حسینی به سایر کشورهای منطقه در حال بررسی کارشناسی و برنامه ریزی عملیاتی است و انشاالله بزودی شاهد اجرای آن خواهیم بود.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، دکتر محمدرضا فرزین رئیسکل بانک مرکزی در پیامی ضمن تشکر از همه دستاندرکاران و برگزارکنندگان اربعین حسینی و تقدیر ویژه از مدیریت مدبرانه مسئولان ارزی بانک مرکزی، مدیران بانکهای عامل فروش ارز اربعین، وزارت کشور و تمام ارگانها تصریح کرد: خدمات ارز اربعین در سال جاری با چند تفاوت اساسی با سالهای قبل توسط شبکه بانکی کشور انجام گرفت.
رئیسکل بانک مرکزی عرضه ارز اربعین توسط ۶ بانک بزرگ کشور در قالب ۱۷۹۰ شعبه شهری و روستایی را اقدامی مهم برشمرد و گفت: امسال برای نخستین بار، مراحل دریافت ارز اربعین، ساده تر شد و تلاش گردید سهم بیشتری از خدمات توسط سامانههای غیر حضوری صورت پذیرد.
دکتر فرزین تصریح کرد: از ماهها قبل، منابع دیناری عرضه ارز اربعین زائران ایرانی در بزرگترین گردهمایی جهان فراهم و برای اولین بار نیز بجای ارزهای دلار و یورو، از ارز کشور مقصد استفاده شد.
رئیسکل بانک مرکزی افزود: مسئولان این بانک از ماهها قبل، برآورد دقیقی از منابع دیناری مورد نیاز تا پایان سفر اربعین حسینی را پیش بینی کردند و با برنامهریزی دقیق، خدمات عرضه ارز اربعین با نرخ یکسان و بدون هیچ کمبودی در تمام شعب و در طول روزهای هفته ارائه شد. در طول ایام اربعین حسینی نیز همگان شاهد بودند که این اقدام هوشمندانه باعث کاهش نرخ دینار در بازار غیررسمی شد.
دکتر فرزین در ادامه تاکید کرد: الگوی بکار گرفته شده که خوشبختانه مورد رضایت زوار اربعین حسینی و مقامات مختلف کشور نیز قرار گرفت را میتوان برای سایر کشورهای منطقه نیز بکار برد.
رئیسکل بانک مرکزی افزود: در حال حاضر معاملات کالایی کشورمان با سایر کشورها عموماً با ارزهای یورو، درهم، یوان، روبل، روپیه و دینار صورت می پذیرد ولی درخصوص معاملات سیاحتی و غیرتجاری، همچنان ارزهای غالب یورو و دلار است که تجربه عملی "حذف دلار از مبادلات غیر تجاری و سیاحتی" در ایام اربعین امسال برای اولین بار در کشور اتفاق افتاد.
دکتر فرزین خاطرنشان کرد: بر این اساس تعمیم تجربه رضایتبخش استفاده از ارز محلی در اربعین حسینی امسال به سایر کشورهای منطقه، موضوعی است که در حال بررسی کارشناسی و برنامه ریزی عملیاتی است و انشاالله بزودی شاهد اجرای آن خواهید بود.
رئیسکل بانک مرکزی همچنین با تشکر از رسانهها در اطلاع رسانیهای بهموقع عرضه ارز اربعین گفت: حتما رضایت زوار اربعین امسال سند افتخار بزرگی برای همکارانم در نظام بانکی کشور است و بر همین اساس، صمیمانه از زحمات و تلاش های تک تک آنها تشکر می کنم.
دکتر فرزین با تقدیر از تلاش همه دستاندرکارن برگزاری اربعین حسینی تاکید کرد: از مدیریت مدبرانه همکاران ارزی بانک مرکزی و مدیران بانکهای عامل فروش ارز، وزارت کشور جناب سردار وحیدی و بویژه سردار میراحمدی ریاست محترم ستاد اربعین نیز کمال تشکر و امتنان را دارم
نظر شما