آیا می‌توان رنگ چشم را تغییر داد؟ ؛ نادرترین رنگ چشم‌های جهان + تصاویر

تنها تعداد انگشت شماری رنگ چشم در انسان‌ها وجود دارد، اما طیف رنگی عنبیه چشم می‌تواند تفاوت زیادی در ظاهر کلی چشم ایجاد کند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد، برخی از رنگ چشم‌های خاص اغلب به برجسته‌ترین ویژگی ظاهری یک فرد تبدیل می‌شوند، به خصوص زمانی که با آرایش یا رنگ لباس‌های مکمل همراه شود. در حالی که رنگ‌های معمولی مانند قهوه‌ای نیز به خودی خود زیبا هستند، نادرترین رنگ‌های چشم افراد را در مرکز توجه‌ها قرار می‌دهند. دکتر جن وادمن، متخصص چشم، نادرترین رنگ چشم دنیا را فاش کرده است.

دکتر وادمن می‌گوید: «قرمز و بنفش بسیار نادر هستند و معمولاً در افراد مبتلا به آلبینیسم یا همان زالی دیده می‌شوند. فراتر از این رنگ‌های بسیار کمیاب، رنگ چشم‌هایی که کمتر دیده می‌شوند، کهربایی، خاکستری و سبز هستند. دکتر وادمن گفت: «تخمین زده می‌شود تنها حدود ۵ درصد از جمعیت جهان چشمان کهربایی، کمتر از ۱ درصد خاکستری و ۲ درصد چشمان سبز دارند». جالب اینجاست که این پزشک فاش کرده است رنگ چشم‌ها می‌تواند تغییر کند، اما قبل از اینکه به آن بپردازیم، ابتدا باید بفهمیم که رنگ چشم در وهله اول چگونه تشکیل می‌شود.

چه چیزی رنگ چشم را تعیین می‌کند؟

در نهایت، رنگ چشم به شانس بستگی دارد. عواملی که رنگ چشمان را تعیین می‌کنند متأسفانه خارج از کنترل شما هستند. دکتر جن وادمن گفت: «رنگ چشم بر اساس مقدار و نوع رنگدانه‌های عنبیه – قسمت رنگی چشم تعیین می‌شود. دو رنگدانه اصلی وجود دارد: ملانین (قهوه‌ای) و لیپوکروم (زرد).» ترکیبات غیرعادی این دو رنگدانه باعث بوجود آمدن رنگ‌های نادر چشم می‌شوند. به عنوان مثال، کسانی که سطوح لیپوکروم بالاتر و سطوح ملانین پایین‌تری دارند، در نهایت چشم‌های کهربایی یا طلایی خواهند داشت.

علاوه بر نقش رنگدانه‌ها، نحوه ورود و حرکت نور در عنبیه نیز بر رنگ چشم تأثیر می‌گذارد. دکتر وادمن توضیح داد: «این پدیده پراکندگی ریلی نام دارد و کارکردش مشابه آبی به نظر رسیدن آسمان است. وقتی نور به چشمان ما وارد می‌شود، در داخل عنبیه پراکنده می‌شود و در نهایت بر درک ما از رنگ چشم تأثیر می‌گذارد. درست مانند آسمان که در حقیقت آبی نیست رنگ چشم خاکستری، آبی و سبز نیز تنها به دلیل درک مغز انسان‌ها از بازتاب نور این رنگی به نظر می‌رسند. چشمان قهوه‌ای رنگ بجای پراکنده کردن نور، آن را جذب می‌کنند.» این عوامل از پیش تعیین شده و معمولا ثابت هستند، اما در شرایطی خاص رنگ چشم افراد می‌تواند تغییر کند.

آیا می‌توان رنگ چشم را تغییر داد؟

قابل توجه‌ترین زمان تغییر رنگ چشم در دوران نوزادی است. اکثر نوزادان با چشم‌های آبی یا خاکستری روشن به دنیا می‌آیند، اما با رشد ملانین و افزایش سن، رنگ چشم‌ها تیره‌تر می‌شوند. با این حال، بزرگسالان نیز می‌توانند تغییرات کمتری در میزان ملانین عنبیه خود تجربه کنند. دکتر جن وادمن توضیح می‌دهد: «شرایط‌های سلامتی خاص، داروهای مختلف یا حتی ضربه‌های روحی نیز می‌توانند بر روی رنگ چشم تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، برخی از داروهای گلوکوم اگر برای مدت طولانی مصرف شوند، می‌توانند رنگ عنبیه را تغییر دهند.»

این دکتر چشم اضافه کرد اختلالات التهابی نادر نیز می‌تواند منجر به روشن شدن عنبیه شود، زیرا باعث از بین رفتن رنگدانه‌های چشم می‌شود. او فاش کرد: برخی از بیماران ممکن است متوجه یک حلقه مایل به خاکستری روشن در اطراف عنبیه خود شوند که باعث روشن‌تر دیده شدن چشم می‌شود، اما در واقع رنگ عنبیه تغییر نمی‌کند. این تغییر رنگ چشم معمولاً در اثر رسوب لیپیدها در اطراف عنبیه ایجاد می‌شود و معمولاً در افراد بالای ۴۰ سال غیرعادی نیست. با این اوصاف، مهم است در صورت مشاهده تغییرات رنگ چشم به پزشک مراجعه کنید، زیرا این تغییرات اغلب علائم بیماری‌های زمینه‌ای هستند.

فراتر از این شرایط و موقعیت‌های خاص، رنگ چشم شما به طور کلی همان رنگی است که برای تمام عمر خود داشتید. خبر خوب این است که نادر یا رایج، همه رنگ‌های چشم زیبا هستند. به جای اینکه سعی کنید رنگ عنبیه خود را تغییر دهید، هدایای طبیعی خود را دوست داشته باشید و با رنگ لباس و آرایش‌های مناسب این رنگ را برجسته کنید. برای مثال، رنگ سبز و بنفش زیبایی چشم‌های قهوه‌ای را چند برابر می‌کند در حالیکه رنگ‌های گرم، هلویی یا دودی بهترین انتخاب هستند.

۶ نمونه از نادرترین رنگ‌چشم‌های جهان

۱. هتروکرومی و آنیزوکوریا

آنیزوکوریا و هتروکرومی و ۲ نوع مختلف از رنگ چشم‌های نادرند که اغلب افراد آنها را با هم اشتباه می‌گیرند.

رنگ چشم هترکتومی

رنگ چشمان فرد مبتلا به هترکتومی

هتروکرومی نوعی بیماری چشمی است که باعث تفاوت رنگ عنبیه‌های فرد می‌شود و ۳ نوع دارد:

  • رنگ یکی از عنبیه‌ها کاملا با دیگری فرق دارد.
  • در عنبیه‌ها یک لکه با رنگی متفاوت با سایر بخش‌ها وجود دارد.
  • رنگ حلقه داخلی عنبیه با قسمت بیرونی آن متفاوت است.

انیزوکوریا

رنگ چشمان فرد مبتلا به انیزوکوریا

آنیزوکوریا بیماری دیگری است که به‌سبب آن مردمک یکی از چشم‌های بیمار بزرگ‌تر از دیگری است. این بیماری ممکن است از بدو تولد وجود داشته باشد یا به‌مرور زمان به‌خاطر فلج اعصاب چشم یا آسیب‌رسیدن به یکی از چشم‌ها ایجاد شود. یکی از مردمک‌های افراد مبتلا به انیزوکوریا معمولا چند میلی‌متر بزرگ‌تر از دیگری است و باعث می‌شود رنگ یک چشم تیره‌تر از دیگری به نظر برسد. به همین دلیل مردم آن را با هتروکرومی اشتباه می‌گیرند.

۲. رنگ‌های قرمز و صورتی و بنفش

رنگ چشم بنفش

افراد مبتلا به آلبینیسم (زالی) یا نشت خون ممکن است چشم‌های قرمز یا صورتی داشته باشند. البته رنگ چشم‌های افراد زال به‌خاطر کمبود رنگدانه معمولا آبی بسیار روشن است،‌ اما در برخی موارد ممکن است چشم‌هایشان قرمز یا صورتی به نظر برسد. رنگ چشم بنفش هم از دیگر رنگ‌های نادری است که تنها در افراد مبتلا به آلبینیسم دیده می‌شود. این اثر هنری زیبا به‌خاطر کمبود رنگدانه و انعکاس نور در رگ‌های خونی چشم ایجاد می‌شود!

۳. چشم‌های خاکستری

چشم خاکستری

این رنگ چشم معمولا با آبی بسیار روشن اشتباه گرفته می‌شود. پزشکان معتقدند اگر مقدار کلاژن موجود در بخش نمد (stroma) قرنیه و عنبیه بیشتر از حد معمول باشد،‌ رنگ چشم خاکستری به نظر می‌رسد. ترکیب این مسئله با نوع انعکاس نور از چشم، رنگ آبی خیلی روشن این چشم‌ها را به خاکستری تبدیل می‌کند.

۴. چشم سبز

چشم سبز

شاید باورتان نشود، اما فقط ۲درصد از مردم دنیا چشم‌های سبز دارند و این رنگ یکی از رنگ‌چشم‌های منحصربه‌فرد جهان محسوب می‌شود. در چشم‌های سبزرنگ، ملانین بسیار کم و لیپوکروم بسیار زیاد است. انعکاس نور از رنگدانه‌های زرد این چشم‌ها باعث ایجاد طیف خاصی از رنگ سبز می‌شود. اگر فردی با چشم سبز می‌شناسید، احتمالا دیده‌اید که سبز چشم‌های او زمانی که در آفتاب قرار دارد با زمانی که در سایه ایستاده تا حدی متفاوت است.

۵. چشم کهربایی

چشم کهربایی

کهربایی یکی از رنگ‌های منحصربه‌فرد برای چشم است که نباید آن را با رنگ چشم عسلی اشتباه بگیریم. چشم‌های عسلی ترکیبی از سبز و قهوه‌ای‌اند، اما چشم‌های کهربایی نارنجی تیره‌ای هستند که در سایه بسیار درخشان به نظر می‌رسد. این رنگ چشم در انسان‌ها نادر است، اما چند گونه حیوان مختلف وجود دارند که چشم‌هایشان کهربایی است.

۶. رنگ عسلی

چشم عسلی

در نگاه اول به نظر می‌رسد که چشم‌های عسلی همان قهوه‌ای هستند، اما فقط ۵درصد از مردم جهان چشم‌های عسلی دارند. در قسمت بیرونی عنبیه این افراد مقدار زیادی ملانین وجود دارد و غلظت این رنگدانه چنین رنگ منحصربه‌فردی را برایشان ایجاد کرده است. این رنگ چشم هم به گونه‌ای است که در زاویه‌های مختلف تابش نور، رنگ‌های متفاوتی به خود می‌گیرد.

هیچ‌کس در جهان چشم مشکی ندارد

بسیاری از افراد تصور می‌کنند مشکی هم جزو رنگ‌های نادر چشم است، اما افرادی که تصور می‌کنند چشم‌هایشان مشکی است، در واقع چشم‌هایی به‌رنگ قهوه‌ای خیلی تیره با ملانین فراوان دارند. گاهی مقدار ملانین آن‌قدر زیاد است که برای تشخیص تفاوت رنگ عنبیه و مردمک باید نور مستقیم به چشم بتابانید و با دقت زیادی به آن نگاه کنید! با این کار متوجه تیرگی قهوه‌ای عنبیه و تفاوت رنگ آن با مردمک خواهید شد.

۱۴ شهریور ۱۴۰۳ - ۰۳:۵۰
کد خبر: 59342

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha