سیگنال مهم پهلو گرفتن دو ابر نفت‌کش در ساحل خارک/ فشار بر تل‌آویو از طریق خلیج فارس؟

این نشانه‌ای است از این که تهران حمله اسرائیل به یکی از مهم‌ترین تأسیسات انرژی خود را محتمل نمی‌داند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد، بر اساس انتشار ادعاهایی در هفته گذشته، یک رسانه منطقه‌ای مدعی شد ایران نفتکش‌های خود را به یک پایانه صادرات نفت در خلیج فارس بازگردانده است. این نشانه‌ای از این است که تهران حمله اسرائیل به یکی از مهم‌ترین تأسیسات انرژی خود را محتمل نمی‌داند.ابرنفت‌کش‌ها پهلو می‌گیرند

به نوشته میدل‌ایست‌آی، بر اساس اطلاعات تانکر ترکرز، دو ابرنفتکش VLCC متعلق به شرکت ملی نفتکش ایران (NITC) اکنون در حال بارگیری نفت در جزیره خارک هستند، که محل پایانه‌ای عظیم است که ۹۰ درصد نفت ایران از آن صادر می‌شود.

این بدان معناست که ایران ۴.۷ تا ۴.۹ میلیون بشکه نفت بر روی نفتکش‌های حجیم و به راحتی قابل هدف‌گیری قرار داده، حتی در حالی که اسرائیل ادعا کرده به دنبال «تلافی قابل‌توجه» برای حمله موشکی بالستیک گسترده هفته گذشته است.

وقتی جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده، هفته گذشته گفت که ایالات متحده و اسرائیل در مورد حمله به تأسیسات نفتی ایران صحبت می‌کنند، بازارهای نفت را متزلزل کرد. او بعداً این اظهارات را پس گرفت و گفت: «اگر من جای آن‌ها بودم، به جای حمله به میادین نفتی ایران به جایگزین‌های دیگری فکر می‌کردم».

سمیر مدنی، مدیر اجرایی تانکر ترکرز گفت، تصمیم شرکت ملی نفتکش ایران برای بازگرداندن کشتی‌ها به جزیره خارک به این معنی است که ایران اکنون در حالت «خطر خاموش» قرار دارد.

نفت خارک2

وزیر نیرو روز یکشنبه در سفر به جزیره خارگ گفت: «ترسی نداریم که دشمنان ما بحرانی را شعله ور کنند و سفر به منطقه یک سفر کاری عادی است.»

یک هفته از حمله ایران به اسرائیل می‌گذرد. اما اسرائیل، با وجود ادامه حمله جدید در شمال غزه و اعزام نیروهای بیشتر به لبنان، هنوز مستقیماً پاسخی نداده است.

استفاده از فشار اعراب بر اسرائیل

ایران در تلاش است تا بازدارندگی خود را احیا کند، در حالی که مهمترین متحد آن، حزب الله، توسط اسرائیل مورد حمله قرار می‌گیرد.

سردار سپاه پاسداران، رسول سنایی‌راد روز سه‌شنبه گفت هرگونه حمله به تأسیسات نفتی یا سایت‌های هسته‌ای ایران «خط قرمز» خواهد بود.

ایران در ماه آوریل هشدار داد در صورت احساس خطر، تنگه هرمز را خواهد بست. از هر پنج بشکه مصرف جهانی روزانه نفت، یک بشکه از این خطوط دریایی عبور می‌کند. ارتش ایران تجربه چنین عملیاتی را در جنگ‌های نفتکش‌های دهه ۱۹۸۰ دارد، زمانی که این آبراه را مین‌گذاری کرد.

در همین حال، حوثی‌ها به هدف قرار دادن کشتی‌ها در دریای سرخ ادامه می‌دهند و قادر به حمله به تاسیسات نفتی عربستان یا امارات هستند.

اما انتقام از حمله اسرائیل با تخریب زیرساخت‌های انرژی خلیج فارس برای ایران بدون هزینه نخواهد بود. ایران دو سال گذشته را صرف احیای روابط کاری خود با امارات و عربستان سعودی کرده است.

عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران روز سه‌شنبه برای سفری به عربستان سعودی و دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس رفت.

مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران هفته گذشته با سران کشورهای حاشیه خلیج فارس دیدار کرد. رویترز گزارش داد که او از کشورهای خلیج اطمینان خواست که در درگیری با اسرائیل بی طرف خواهند بود. حاکمان خلیج فارس همچنین پیام‌هایی را بین آمریکا و جمهوری اسلامی مخابره کرده‌اند.

تنگه هرمز

علی آلفونه، کارشناس ارشد موسسه خلیج فارس در واشنگتن گفت: «اگر کسی به مقامات ایرانی اطمینان داده باشد که تأسیسات نفتی آن‌ها هدف قرار نمی‌گیرند، این تغییر رفتار را توضیح می‌دهد. ما می‌دانیم که ایران به طور مستقیم و غیرمستقیم قصد خود را برای هدف قرار دادن تاسیسات نفتی در منطقه در صورت ضربه زدن به زیرساخت‌هایش اعلام کرده است.»

آلفونه گفت: «اگر ایران احساس راحتی بیشتری کند، این می‌تواند نتیجه فشار آمریکا بر اسرائیل و همچنین فشار اعراب باشد.»

نفت خام برنت، معیار جهانی، بعدازظهر سه‌شنبه با ۴.۷ درصد کاهش به ۷۷.۱۳ دلار در هر بشکه رسید.

جیم کرین، کارشناس انرژی در موسسه بیکر دانشگاه رایس گفت: «دولت بایدن نمی‌خواهد قبل از انتخابات با خودرو سواران آمریکایی دشمنی کند. و کشورهای خلیج نیز این را نمی‌خواهند. ایران گفته است که اگر نتواند از تنگه هرمز نفت بفرستد، هیچ کس دیگری هم نمی‌تواند.»

کرین افزود: «اما من راحت نیستم بگویم که از حمله اسرائیل به تاسیسات نفتی جلوگیری شده است».

حمایت مقامات آمریکایی از اقدامی در مقیاس کوچک

روز سه‌شنبه، سفر یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل به واشنگتن، جایی که انتظار می‌رفت در مورد این پاسخ گفت‌وگو کند، ناگهان لغو شد. بر اساس گزارش رسانه‌های اسرائیلی، نتانیاهو که همچنان منتظر گفتگوی تلفنی با بایدن است، این دیدار را لغو کرد.

یک مقام ارشد دفاعی ایالات متحده گفت: «برخی از مقامات دفاعی و اطلاعاتی ایالات متحده از پاسخ مخفیانه اسرائیل به حمله موشکی ایران حمایت می‌کنند.»

به گفته این منبع، مقامات اطلاعاتی و دفاعی به جای یک حمله موشکی پرسروصدا، حملات مخفیانه اسرائیل به دارایی‌های نظامی را مورد بحث قرار داده‌اند.

اسراییل لبنان

اسرائیل سابقه طولانی در انجام ترورها و خرابکاری‌های مخفی دارد. ایران اعلام کرد که تصمیمش برای پرتاب موشک به اسرائیل در واکنش به ترور حسن نصرالله، رهبر حزب الله، عباس نیلفروشان، سردار سپاه پاسداران و اسماعیل هنیه، رهبر حماس در تهران بوده است.

برای سال‌ها، اسرائیل ترورها و حملات هدفمندی را انجام داده است، در حالی که زیر آستانه تحریک یک حمله بزرگ از سوی ایران باقی مانده است.

بایدن علناً با حمله به تأسیسات نفتی ایران مخالفت کرده، اما این مقام آمریکایی گفت که اسرائیل ممکن است با هدف قرار دادن تاسیسات پایین‌دستی مانند پالایشگاه، رویکردی میانی اتخاذ کند.

ایران ممکن است هرگونه حمله به تاسیسات انرژی خود را گسترش جنگ تلقی کند.

طی یک سال گذشته، دولت بایدن گفته که از اسرائیل خواسته است تا اقدامات نظامی خود را محدود کند، ابتدا در غزه، سپس لبنان و به طور فزاینده‌ای در برابر ایران. اما اسرائیل گاهاً این درخواست‌ها را رد کرده است.

تنها موفقیتی که دولت بایدن داشت مهار پاسخ اسرائیل به اولین حمله مستقیم ایران در آوریل بود. اکنون با تضعیف حزب الله و نزدیک شدن به انتخابات ایالات متحده، برخی می‌گویند اسرائیل ممکن است محدودیت مشابهی را از خود نشان ندهد. حمله هفته گذشته نیز نمایش قدرتمندتری از سوی ایران بود.

آلفونه گفت: «من معتقدم نتانیاهو انگیزه زیادی برای گوش ندادن به حرف بایدن دارد. او انگیزه‌های سیاسی و امنیتی دارد. اگر اسرائیل قادر است جنگی را بین ایران و آمریکا ایجاد کند که خودش مجبور به جنگیدن در آن نیست، چرا از آن سوء استفاده نکند.»

۲۰ مهر ۱۴۰۳ - ۱۲:۱۹
کد خبر: 60677

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha