مشاوران املاک، حباب‌ساز قیمت مسکن در بازار؟

مشاهدات میدانی نشان می دهد مشاوران املاک در مناطق مختلف، به تعیین نرخ کمیسیون‌های متفاوت می پردازند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد، شنیده‌ها حاکی از آن است که دولت در قالب بسته پیشنهادی و ساماندهی بازار مسکن و بازار اجاره، تصمیماتی را برای بهبود وضعیت بازار برای مدیریت معاملات توسط مشاوران املاک اتخاذ خواهد کرد.

این روزها دوباره جنجال افزایش قیمت مسکن دامن اقتصاد کشور را گرفته و همین خود باعث شده که بسیاری از خریداران مسکن از خرید دوباره مسکن نا امید شوند.

این در حالی است که بسیاری از کارشناسان اعلام کرده اند که یکی از اصلی‌ترین دلایل افزایش قیمت مسکن ریشه در مشاوران املاک کشور و نرخ‌های حق الزحمه آن‌ها دارد؛ و همین موضوع را هم بسیاری از خریداران و حتی مستاجران هم اعلام کرده اند که قیمت مسکن  را در بسیاری از محلات مشاوران املاک تعیین کرده و هر میزان که قیمت‌ها افزایش یابد نرخ‌های حق الزحمه آن‌ها هم افزایش می‌یابد بنابراین سعی در افزایش قیمت‌ها در تمامی محلات دارند.

مشاوران املاک خود قیمت های محله را تعیین می‌کنند

در همین رابطه یکی از خریداران مسکن در منطقه جنوب تهران گفت: شاهد بودم که دو مشاور املاک در قالب صحبت با یک دیگر اعلام کردند که امسال باید نرخ‌های حق الزحمه خود را افزایش دهیم چراکه به نظر می‌رسد که بازار اجاره و خرید در این محله امسال بهتر خواهد شد.

یک مستاجر در محله منیریه هم در اینباره می گوید: یکی از اقوام ما دارای بنگاه املاک است و خود او به من گفت امسال بازار مسکن به ویژه بازار اجاره در مقایسه با پارسال تغییری نکرده، اما برای آنکه بتوانیم  سودی کسب کنیم با سایر مشاوران املاک نرخ‌های واحدهای مسکونی را در برخی از محلات با اعلام به موجران و مالکان چند درصدی را افزایش دهیم.

همین سود فراوان در نرخ‌های حق الزحمه مشاوران املاک در قالب افزایش قیمت‌های واحدهای مسکونی در محلات باعث شده که رغبت به فعالیت در بنگاه‌های املاک به عنوان شغلی پردرآمد و بی زحمت آنچنان زیاد شده است که اکنون بیش از مشاغل ضروری همچون نانوایی، تولید پوشاک و ... در کشور بنگاه املاک داشته باشیم!

این افزایش نرخ ها حتی در قالب ها و ترفندهای مختلفی از مشتریان مشاوران املاک اخذ می شود. اخذ مبلغی برای صدور کد رهگیری هم از این قبیل اقدامات است.

اخذ مبلغ برای صدور کد رهگیری ممنوع!

آقای عبدالله اوتادی عضو هیئت مدیره اتحادیه مشاوران املاک گفت: هنگام صدور کد رهگیری در زمان انعقاد قرارداد اجاره در مشاور املاک، به جز هزینه حق الزحمه و مالیات بر ارزش افزوده، هیچ رقم دیگری نباید از موجر یا مستاجر اخذ شود.

به گفته آثای اوتادی؛ در صورتی که قراردادی در خارج از مشاور املاک منعقد شود و سپس موجر یا مستاجر برای دریافت کد رهگیری مراجعه کنند باید هر دو طرف حق الزحمه و مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت کنند. 

گفته می شود که نرخ حق الزحمه مشاوران املاک براساس تقویم املاک باشد و با دادن ضریب به این قیمت، نرخ‌های مشخصی را برای هر قرار داد داشته باشند.

کمیسیون تقویم املاک و وظیفه آن، که در مورد تعیین ارزش معاملاتی املاک در قانون مالیات، مطابق  ماده۶۴ قانون مالیات‌های مستقیم  است به طوری که تعیین ارزش معاملاتی املاک بر عهده کمیسیون تقویم املاک می‌باشد. کمیسیون مزبور موظف است ارزش معاملاتی موضوع این قانون را در سال اول معادل دو درصد (۲%) میانگین قیمت‌های روز منطقه با لحاظ ملاک‌های زیر تعیین کند.

تقویم املاک چیست؟

شاخص اعلام شده هرسال به میزان دو واحد درصد افزایش می‌یابد تا زمانی که ارزش معاملاتی هر منطقه به بیست درصد (۲۰%) میانگین قیمت‌های روز املاک برسد.

البته نباید این نکته فراموش شود که قیمت ساختمان با توجه به مصالح (اسکلت فلزی یا بتون آرمه یا اسکلت بتونی و سوله و غیره) و قدمت و تراکم و طریقه استفاده از آن (مسکونی. تجاری. اداری. آموزشی. بهداشتی. خدماتی و غیره) و نوع مالکیت متفاوت است.

این کمیسیون متشکل از پنج عضو است که در تهران از نمایندگان سازمان امور مالیاتی کشور. وزارتخانه‌های راه و شهرسازی وجهاد کشاورزی. سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و شورای اسلامی شهر و در سایر شهرها از مدیران کل یا روسای ادارات امورمالیاتی. راه و شهرسازی. جهاد کشاورزی و ثبت اسناد و املاک و یا نمایندگان آن‌ها و نماینده شورای اسلامی شهر تشکیل می‌شود. کمیسیون  تقویم املاک هر سال یک بار ارزش معاملاتی املاک را به تفکیک عرصه و اعیان تعیین می‌کند.

کمیسیون تقویم املاک در تهران به دعوت سازمان امور مالیاتی کشور و در سایر شهرها به دعوت مدیرکل یا رئیس اداره امور مالیاتی در محل سازمان امور مالیاتی یا ادارات تابعه تشکیل می‌شود.

جلسات کمیسیون با حضور حداقل چهار نفر از اعضاء رسمیت پیدا می‌کندو وتصمیمات متخذه با رای حداقل سه نفر از اعضاء معتبر است. دبیری جلسات کمیسیون حسب مورد بر عهده نماینده سازمان یا اداره کل یا اداره امور مالیاتی است. 

ارزش معاملاتی تعیین شده حسب این ماده یک ماه پس از تاریخ تصویب نهائی کمیسیون تقویم املاک. لازم الاجراء و تا تعیین ارزش معاملاتی جدید معتبر است.

بر اساس این گزارش شهر تهران دارای ۲۲ منطقه و دارای ۹۰ محله ویا پهنه است که می‌توان با تعیین ضرایب خاصی برای قیمت واقعی وارزش واقعی هر محله نرخ‌های را در این خصوص برای مشاوران املاک تعیین کرد که همین خود می‌تواند نقش بسیار موثری برای کنترل قیمت هادر بازار مسکن باشد و به عنوان یک آبی بر روی آتش در حوزه مسکن باشد.

گزارش از محبوبه کباری

۲۲ تیر ۱۴۰۱ - ۱۳:۰۷
کد خبر: 30429

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha