به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد در جلسه روز گذشته شورای عالی مسکن به ریاست سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور، گزارشهایی از ساماندهی مشاورین املاک، شناسایی واحدهای صنفی متخلف و برخورد با آنها، مدیریت مجازی بازار مسکن با نظارت بر سکوها و بازاریابی شبکهای در حوزه مسکن، میزان تولید فولاد و سیمان و مصالح ساختمانی و نحوه عرضه آن به بازار تولید مسکن، واگذاری زمین در قالب نهضت ملی مسکن، مسکن نیروهای مسلح، انبوهسازی بافتهای فرسوده، مسکن روستایی و تکمیل واحدهای مسکن مهر از سوی دستگاههای مختلف ارائه شد.
اجرای مرحله دوم ساماندهی مشاوران املاک
طرح ساماندهی مشاوران املاک از نیمه اردیبهشت امسال با مصوبه شورایعالی مسکن در دستور کار قرار گرفت. براساس این طرح دفاتر مشاوران املاک بدون مجوز مهر و موم میشود. مرحله اول اجرای طرح ساماندهی مشاوران املاک به پایان رسیده و مرحله دو از روز گذشته شروع شده است. براساس نتایج مرحله اول اجرای این طرح، بیش از ۲ هزار املاک بدون مجوز شناسایی و پلمب شده است. براساس آمار اولیه از ۱۸۰ هزار بنگاه املاک فعال در کشور بیش از ۷ درصد مجوز کسب ندارند. بیشترین تخلف مشاوران املاک نداشتن جواز کسب و گرانفروشی است. فعالیت مشاوران املاک بدون مجوز در حالی است که بطور متوسط دریافت جواز ۲۰ روز طول میکشد.
بررسی میدانی «ایران اقتصادی» از تخلفات بنگاههای املاکی که در این مدت شناسایی و فعالیت آنها تعلیق شده است نشان میدهد بعضاً این مشاوران املاک در ثبت یک قرارداد حتی تا ۱۳ میلیون تومان گرانفروشی کرده اند و حق الزحمه کمیسیون قرارداد که حدود ۷ میلیون تومان است را ۲۰ میلیون تومان محاسبه کردهاند. در یکی از موارد نیز حقالزحمه مشاوران املاک در ثبت قرارداد اجاره حدود ۴ میلیون تومان بود اما این بنگاه از هر کدام از طرفهای قرارداد ۷.۵ میلیون هزینه گرفته است. این نوع تخلف در بنگاههای املاکی که در طرح ساماندهی پلمب شدهاند تخلفی رایج است و تقریباً در تمام قراردادهایی که ثبت کرده اند به وقوع پیوسته است.
حق کمیسیون توسط مشاوران املاک به سبب خدماتی که ارائه میدهند، دریافت میشود و میزان آن توسط اتحادیه مربوطه تعیین و ارزشگذاری خواهد شد. این مبلغ برای معاملات خرید و یا فروش ملک در تهران، به گونه ای است که ۰.۲۵ درصد از قیمت ملک تحت عنوان حق کمیسیون و ۹ درصد نیز تحت عنوان مالیات از هر دوطرف معامله دریافت میشود. این مبلغ از هر دوطرف معامله دریافت خواهد شد، یعنی ۰.۲۵ درصد ارزش ملک از فروشنده و ۰.۲۵ درصد هم از خریدار ملک مربوطه دریافت میشود. به عنوان مثال اگر ملک معامله شده دارای ارزشی برابر با ۶ میلیارد باشد، ۰.۲۵ درصد ۶ میلیارد به عنوان حق کمیسیون محاسبه میشود. مجموع این مبلغ و ۹ درصد مالیات در پایان معامله از فروشنده و خریدار اخذ خواهد شد. اما تقریباً براساس آمار ثبت تخلف بنگاهها، بیشتر بنگاهها حق کمیسیون را بسیار بالاتر از مبلغ تعیین شده دریافت میکنند.
شهرام دستمالچی، نماینده وزارت راه و شهرسازی درخصوص نتایج مرحله اول طرح ساماندهی مشاوران املاک گفت: از ابتدای طرح ساماندهی مشاوران املاک تاکنون، دو هزار دفتر مشاور املاک بدون مجوز در کشور مهر و موم شده است.
به گفته دستمالچی نداشتن مجوز فعالیت و صادر نکردن کد رهگیری از تخلفات عمدهای است که در این طرح با آن برخورد خواهد شد.
نماینده وزارت راه و شهرسازی با اشاره به آمار بنگاههای املاک غیرمجاز گفت: از حدود ۱۸۰ هزار بنگاه املاک در کشور حدود ۷ درصد مجوز فعالیت ندارند.
کیانوش گودرزی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران نیز درخصوص فعالیت بنگاههای متخلف تأکید کرد: براساس قانون نظام صنفی، مشاوران املاک حتماً باید نرخنامه کمیسیونهای اجاره، خرید و فروش ملک را در معرض دید مشتریان قرار دهند و برای مشتریان رسید صادر کنند.
وی از شهروندان خواست هرگونه تخلف اعم از دریافت کمیسیون اضافی، صدور نکردن کد رهگیری، ارائه نکردن فاکتور و نداشتن جواز کسب را به تلفن بازرسی اتحادیه املاک تهران اطلاع دهند.
در کنار طرح ساماندهی بنگاههای املاک، انعقاد قرارداد خرید و فروش مسکن به صورت رایگان و بدون پرداخت حق کمیسیون به سامانه معاملات املاک و مستغلات کشور اضافه شده است. سامانه معاملات املاک و مستغلات کشور بهعنوان تنها سامانه (شخصمحور) کشور از سوم خرداد آغاز به کار کرد. این سامانه یک بستر هوشمند قرارداد است و امکان تبادل قرارداد یک به یک را فراهم میکند که برای اولینبار در کشور راهاندازی شده است. در حال حاضر، قرارداد مبایعهنامه در بنگاههای خرید و فروش املاک منعقد شده و مشاوران املاک برای انعقاد این قرارداد از خریدار و فروشنده حق کمیسیون دریافت میکنند. حق کمیسیون توسط مشاوران املاک به سبب خدماتی که ارائه میدهند، دریافت میشود و میزان آن توسط اتحایه مربوطه تعیین و ارزشگذاری خواهد شد. این در حالی است در آینده نزدیک، ثبت مبایعهنامه برای قراردادهای خرید و فروش مسکن نیز به این سامانه اضافه خواهد شد و مردم میتوانند به صورت رایگان از خدمات این سامانه استفاده کنند.
بررسی های میدانی از مراجعه مردمی که این روزها برای اجاره یا معامله ملک به بنگاههای رفت وآمد دارند، نشان میدهد آنها معتقدند با اجرای طرح ساماندهی مشاوران املاک، هزینه کمیسیون براساس آنچه که قانون صنفی تعیین کرده، در بنگاهها بیشتر رعایت میشود و هرج و مرج قیمتی برای اجاره یا خریدو و فروش ملک، کمتر دیده میشود. در بازار مسکن نیز فعالان این حوزه، کاهش قیمت و آرامش بازار را ناشی از اجرای طرح ساماندهی بازار مسکن و مشاوران املاک میدانند که همزمان با کاهش شتاب تورم عمومی و ثبیت بازارهای دیگر، موجب شده در بازار مسکن نیز از قیمتهای پس و پیش و خارج از عرف و قاعده خبری نباشد.
نیمی از بنگاههای متخلف در تهران
بررسی آماری اجرای مرحله اول طرح ساماندهی مشاوران املاک نشان میدهد از ۲ هزار بنگاه متخلفی که شناسایی شده حدود ۱۲۰۰ بنگاه در استان تهران فعالیت میکنند.
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران گفت: در اجرای طرح برخورد با بنگاههای متخلف مرحله دوم طرح در سطح استان تهران آغاز شده است.
حسین جنتی با اشاره به شناسایی هزار و ۲۰۰ بنگاه املاک بدون مجوز در تهران تأکید کرد: از یکشنبه، هشتم مرداد هر هفته ۲۰۰ بنگاه بدون مجوز مهر و موم میشوند.
وی با اشاره به برخورد با برخی از بنگاههایی که کمیسیون اضافهتر از نرخنامه مصوب دریافت میکنند، گفت: تاکنون بنگاههای متخلف حدود ۶۰ میلیارد تومان جریمه شدهاند.
مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران اظهار کرد: هفته گذشته جلساتی با نمایندگان وزارت راه و شهرسازی، اماکن، تعزیرات و پلیس اقتصادی برگزار و مقرر شد با تجدید قوای مجدد گشتهای ساماندهی مشاوران املاک در مناطق مختلف تهران مستقر و مطابق با فرایندهای کاری، بازرسی از بنگاههای مشاور املاک در مرحله دوم انجام شود.
نظر شما