به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد، گروههای متحد ایران در سراسر خاورمیانه دستور بازرسیهای گسترده از دستگاههای الکترونیکی خود را صادر کردهاند. آنها در حال بازاندیشی درباره نحوه محافظت از ارتباطات خود پس از حمله ویرانگری هستند که باعث انفجار پیجرها و واکیتاکیهای متحد آنها، حزبالله شد.
به نوشته واشنگتن پست، در عراق و کرانه باختری، گروههای اصلی متحد با ایران گفتهاند که در حال بررسی تجهیزات خود و صدور قوانین جدید در مورد استفاده از دستگاههای شخصی توسط جنگجویانشان هستند. تحلیلگران میگویند که سیستمهای گروههای دیگر امنتر هستند، اما پس از اتفاقات اخیر، آنها احتمالاً به دنبال محافظت بهتر از زنجیرههای تامین خود هستند.
یکی از فرماندهان ارشد در گردان جنین، ائتلافی از جنگجویان کرانه باختری تحت فرمان جهاد اسلامی فلسطین، گفت: «احتیاطهای شدید اتخاذ خواهد شد و دستگاهها را از خود دور خواهیم کرد». این فرمانده گفت که عوامل او از قبل از تلفنهای همراه دوری میکردند و اخیراً بیسیمهایی را که به هک شدن آنها توسط اسرائیل مشکوک بودند، کنار گذاشته بودند.
مقامات اسرائیل به ندرت در مورد عملیات در کشورهای دیگر صحبت میکنند. اما مقامات آمریکایی اذعان کردند که اسرائیل پشت این عملیات بوده و گفته است که پس از آن از طریق کانالهای اطلاعاتی به واشنگتن اطلاع داده است.
این حمله از نظر اندازه و گستره شبیه هیچ حمله دیگری نبود و وسایل روزمره را به سلاح جنگی تبدیل کرد.
«ضربه بیسابقه»
حسن نصرالله، رهبر حزبالله روز پنجشنبه در یک سخنرانی گفت که این حمله «ضربه بیسابقهای» به این گروه وارد کرد، که در بهار شروع به پخش این پیجرها کرد. حزب الله نگران بود که اطلاعات لازم برای ترور هدفمند فرماندهان کلیدی آن توسط اسرائیل از طریق دادههای تلفنهای همراه هک شده بودند و نصرالله در ماه ژوئیه به نیروهای خود دستور داد تا به طور کامل استفاده از تلفنهای همراه را متوقف کنند.
امل سعد، متخصص حزبالله و مدرس دانشکده حقوق و سیاست دانشگاه کاردیف گفت که این گروه مدتهاست که به خود میبالد که میتواند «به سادگی، با پیچیدگی فنآوری اسرائیل» مبارزه کند.
اما توانایی اسرائیل برای نفوذ به زنجیرههای تامین، شاید از سالها قبل از انجام حمله، و همچنین نفوذ به شبکه ارتباطی با فناوری پایین این گروه، در شبکه گروههای متحد ایران در منطقه، از جمله در سوریه، عراق، یمن، لبنان و سرزمینهای فلسطینی ترس ایجاد کرده است.
به گفته لهیب هیگل، تحلیلگر عراق در گروه بین المللی بحران، در عراق و سوریه، جنگجویان از دقت حملات اخیر که اعضای ارشد را از جمله در بغداد هدف قرار دادند، نگران شده بودند و میترسیدند که اسرائیل یا ایالات متحده دستگاههای ردیابی را به اقلامی که این گروهها از خارج وارد میکردند، متصل کرده باشند.
مایکل هوروویتز، رئیس اطلاعات شرکت مشاوره ریسک لِبک مستقر در خاورمیانه، گفت: «اسرائیل از یک آسیبپذیری کلیدی در نحوه عملکرد ایران و متحدان آن استفاده کرده است. آنها تمایل دارند تا حدی به محصولات و قطعات تجاری موجود با استفاده دوگانه تکیه کنند، که زنجیرههای تأمین آنها را در برابر عملیاتهای اطلاعاتی بالقوهای مانند این، کاملاً آسیبپذیر میکند.»
هوروویتز افزود: «این یک آسیبپذیری است که فراتر از حزبالله، به تمام متحدان ایران و خود ایران گسترش مییابد».
هیگل گفت، در عراق، شبکه گسترده گروههای وفادار به ایران از پیجر استفاده نمیکنند و احتمالاً در برابر حملات مشابه کمتر آسیبپذیر هستند.
یکی از اعضای ارشد مقاومت اسلامی در عراق، به شرط ناشناس ماندن گفت: «ائتلاف در مورد استفاده از دستگاههای الکترونیکی بسیار محتاط بود و کاملاً آگاه بوده که آنها ابزار استراق سمع هستند.»
او گفت که مبارزان مجاز به داشتن گوشیهای هوشمند نیستند. در عوض، آنها از تلفنهای معمولی استفاده میکنند که آنها را خاموش نگه میدارند و فقط در صورت لزوم روشن میکنند. رهبران این گروهها نیز از طریق ارتباطات سیمی یا یادداشتهای کاغذی دستی به تبادل پیام می پردازند.
این عضو گفت، با این حال، پس از انفجارهای لبنان، «دستورات بازرسی همه جانبه سایر دستگاهها نیز صادر شد.»
هیگل گفت که او انتظار دارد این گروهها بیشتر خطوط تدارکات خود را متنوع کنند.
به گفته احمد نقی، تحلیلگر ارشد گروه بینالمللی بحران، در عراق و یمن، فاصله نسبی از اسرائیل به گروههای مقاومت کمک میکند. حوثیها اساساً به عنوان یک دولت در شمال یمن عمل میکنند و تاسیسات مخابراتی این کشور را از صنعا، پایتخت، کنترل میکنند. او گفت که آنها همچنین سابقه گسترده درگیری با اسرائیل را ندارند، بنابراین بعید است که اطلاعات اسرائیل علاقه مند به ایجاد زمینه برای یک عملیات مخفی بزرگ در آنجا بوده باشد.
اما نقی گفت، حملات لبنان یک «تغییر دهنده بازی» بود و حوثیها «تمام شبکههای تأمینکنندهشان، موارد مربوط به سختافزار دستگاههای مخابراتی، را مورد ارزیابی مجدد قرار میدهند، زیرا این یک چیز عادی نیست».
نصرالدین عامر، سخنگوی حوثیها، گفت که این گروه انفجارهای دستگاه را دنبال میکند و از رویدادهای لبنان «درس میگیرد».
حزبالله؛ اولویت اول
با این حال، حزب الله همیشه یکی از اهداف اصلی اسرائیل بود. بلال ساب، یکی از مقامات سابق پنتاگون گفت: «اولویت اسرائیل همیشه حزبالله است، با توجه به تواناییهای برتر و سابقه درگیری با تلآویو».
او گفت: «حزبالله آسیبپذیرتر است زیرا منطقه لبنان برای جمعآوری اطلاعات و عملیات ایدهآل است: ظرفیت پایین دولت، چنددستگی سیاسی و فروپاشی اقتصادی.»
گروه دیگر در تیررس اسرائیل، حماس است که سال ها نوار غزه را تحت کنترل داشت. پیش از آن، جنگجویان آن عمدتاً زیرزمینی عمل میکردند.
اسرائیل در سال ۱۹۹۶، یحیی عیاش، سازنده بمب حماس را با استفاده از مواد منفجره در تلفن همراهش کشت. بمب زمانی که او در غزه به تلفن خود پاسخ داد منفجر شد.
ابراهیم المدحون، یک تحلیلگر سیاسی فلسطینی مقیم ترکیه که به حماس نزدیک است، گفت که این گروه تلاشهای دیگری برای دستکاری در شبکههای ارتباطی خود در غزه را کشف کرده است. به گزارش الجزیره، در سال ۲۰۱۸، یک مأموریت مخفی ناموفق اسرائیل - که بنا بر گزارشها هدفش نفوذ به سیستم ارتباطی خصوصی حماس بود - به آتش سوزی و کشف دستگاههای جاسوسی اسرائیل توسط حماس منجر شد که در زیر زمین در مرکز غزه کار گذاشته شده بود.
او گفت که حماس مدتهاست در مقابل این نوع خرابکاریها در حالت آمادهباش بوده است. از سال ۲۰۰۸، شاخه نظامی این گروه از یک سیستم مخابراتی سیمی در غزه استفاده میکند، هرچند بمباران اسرائیل در طول جنگ کنونی آسیب زیادی به این شبکه وارد کرده است.
با این وجود، از ماه اکتبر، یحیی سنوار، رهبر حماس - تحت تعقیبترین مرد از سوی اسرائیل که گمان میرود در شبکه تونل گسترده این گروه در این منطقه پنهان شده است - موفق شده پیامهایی را برای مقامات حماس به خارج از کشور ارسال کند، از جمله نامههای اخیر خطاب به رهبران حزبالله و حوثی ها در یمن.
اما به گفته تحلیلگران، اگرچه اسرائیل ممکن است قصد ایجاد ترس در میان حزبالله و متحدانش را داشته باشد، این بدان معنا نیست که سازمانهای اطلاعاتی اسرائیل میتوانند به این زودیها حمله مخفیانهای با پیچیدگی و مقیاس مشابه در سایر نقاط منطقه انجام دهند.
هیگل، تحلیلگر عراقی گفت: «ما باید به خاطر داشته باشیم که این یک قابلیت بسیار قابل توجهی است که اسرائیلیها دارند و اکنون آن را آشکار کردهاند. ایجاد آن مدتی طول میکشد و احتمالاً نمیتوانند آن را به همان روش تکرار کنند.»
نظر شما