به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد در همین راستا ستار هاشمی، وزیر ارتباطات توضیحاتی درمورد ساماندهی فیلترشکنها ارائه کرد. چهارشنبه گذشته، هجدهم مهرماه وزیر ارتباطات در حاشیه جلسه هیات دولت بیان کرد: «حدود دو سوم کاربران از فیلترشکنها استفاده میکنند. بحث استفاده از فیلترشکنها هزینه مالی و گردش مالی غیر شفافی دارد، بررسیها نشان میدهد بخشی از این اقتصاد غیرشفاف از جیب دولت خارج شده است و به جای اینکه برای توسعه زیرساخت استفاده شود وارد بازار غیر شفاف میشود.»
هاشمی همچنین درباره فروشندگان فیلترشکنها تاکید کرد: «کارهای امنیتی و اطلاعاتی در این خصوص انجام شده است اما به دلایل فنی شاید این بررسیها راهگشا نباشد و در کوتاه مدت نتواند موثر باشد، اگر روی گردش مالی فروش فیلترشکن که در داخل کشور اتفاق میافتد تمرکز کنید، این مبالغ به سمت رمزارزی میرود و امکان پایش وجود ندارد.»
فقدان اطلاعات دقیق درمورد گردش مالی فروش فیلترشکنها
طبق گزارش کمیسیون صنایع و معدن که مربوط به شهریور سال گذشته است، ۶۴ درصد از کاربران از فیلترشکن استفاده میکنند. در این گزارش ذکر شده است که گزارش دقیقی از ارقام هزینههای فیلترشکن و تحمیل آن بر سبد هزینههای خانوارها ارائه نشده است. طبق گفتۀ حسین آصفری، عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس در خردادماه سال ۱۴۰۲ ارائهدهندگان فیلترشکنها گردش مالی بیش از ۵۰ هزار میلیارد تومانی دارند.
ستار هاشمی در حاشیه همان جلسه در جمع خبرنگاران نیز به این موضوع اشاره کرد و گفت: «گردش مالی غیرشفاف فیلترشکنها یک آسیب جداگانه از مشکلات امنیتی و فرهنگی محدودیتهای ایجاد شده است.»
از طرفی طبق آخرین آمار اعلام شده توسط انجمن تجارت الکترونیک تهران، گردش مالی بازار خرید و فروش ابزارهای فیلترشکن در کشور سالانه بالغ بر ۵ هزار میلیارد (ماهانه چهار هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان) تومان است.
با ابن حساب و در حالی که از شروع کار دولت چهاردهم حدود چهار ماه گذشته است، در این مدت، ۱۲۰ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان درآمد حاصل از فروش فیلترشکنها بوده است.
پرفروشترین فیلترشکنها در ایران کداماند؟
استفاده از فیلترشکنهای پولی در سالهای اخیر، افزایش چشمگیری داشته است. فیلترشکنهای رایگان به دلیل شناسایی راحتتر و مسدود شدن آیپی آنها و کیفیت پایینتر نسبت به فیلترشکنهای پولی بسیاری از کاربران را به سمت خریدن VPN ترغیب کرده است. همچنین بعد از فیلتر شدن اینستاگرام در سال ۱۴۰۱ آمار خرید فیلترشکنها نیز به شدت افزایش یافته است.
با این اوصاف با توجه به افزایش تقاضا و کاهش عرضه، سود قابلتوجهی متوجه فروشندگان VPN میشود. در سالهای گذشته با ادامه روند فیلترینگ و محدودیتهای بیشتر و هزینههای بالای پشتیبانی سرویسهای فیلترشکن، قابل پیشبینی است که بازار فروش فیلترشکن در کشورمان رو به رشد باشد.
با توجه به بررسیهای «فرهیختگان» در نرخهای قیمت فیلترشکنهای پرفروش در کشورمان، هر فرد به صورت میانگین ۱۹۰ هزارتومان ماهانه برای استفاده از فیلترشکن هزینه میکند.
همچنین براساس گزارش هزینه-درآمد مرکز آمار ایران، طی سال ۱۴۰۲ خانوارهای ایرانی به طور میانگین حدود ۲ میلیون و ۵۹۷ هزار تومان برای بخش اینترنت و تلفن هزینه کردهاند که با احتساب ۲۷ میلیون و ۶۵۱ هزار خانوار در کشور، هزینه اینترنت و تلفن ایرانیان طی سال گذشته به ۷۱ هزار و ۸۰۱ میلیارد تومان میرسد. با این حساب، هر خانوار ایرانی سال گذشته به طور میانگین ماهانه حدود ۲۱۶ هزار تومان برای اینترنت هزینه کرده است.
با توجه به اینکه حدود دو سوم کاربران ایرانی به این ابزارها روی آوردهاند، این موضوع نه تنها بر سبد هزینههای خانوارها تأثیر گذاشته، بلکه به ایجاد یک بازار غیرشفاف و سودآور برای فروشندگان فیلترشکن نیز منجر شده است.
نظر شما