«کشاورز کارت» یعنی رسمی کردن گرانی کود و نهاده تولید/ به جای این کار قیمت ها را کاهش دهید/دولت می خواهد هر طور شده کود را گران بفروشد!

اخبار و شواهد حاکی از آن است که اصناف مرتبط با کشاورزی و کشاورزان از ارائه کشاورز کارت راضی نیستند و آن را گره گشای حل مشکلات خود نمی دانند، آنها معتقدند به رغم آنکه نفس کار درست است، اما باید این مهم نیز مورد توجه قرار گیرد که سود دریافتی از کشاورزان بر قیمت خرید محصول از آن‌ها اعمال شود.

گروه کشاورزی و صنایع غذایی رادار اقتصاد،  امین محمودی-  ۹ آبان ماه سال جاری بود که خاوازی، وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد این وزارتخانه برای کمک به کشاورزان طرح «کشاورز کارت» را با همکاری بانک مرکزی و بانک کشاورزی تهیه کرده است.

وی در همین خصوص افزود: در بخش اول این کارت در اختیار کشاورزانی که گیاهان استراتژیک مانند گندم، جو و دانه های روغنی کشت می‌کنند، قرار می‌گیرد تا دغدغه‌ای برای خرید نهاده و کود نداشته باشند و بتوانند از این کارت استفاده کنند.

 خاوازی اظهار امیدواری کرد: انشالله کشاورزان با این کارت بتوانند نهاده‌های مورد نیاز خود را به موقع تامین کنند و سال آینده با بانک تسویه حساب کنند.

وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که طرح «کشاورز کارت» یک اقدام بزرگ و ملی محسوب می‌شود و باید با جدیت آن را دنبال کنیم، تصریح کرد: با تأثیرگذاری که کود در تولیدات کشاورزی دارد در گام اول این محصول انتخاب شد و در گام دوم آفت‌کش‌ها هستند و ما از منابع مختلف، اعتبار لازم را برای آن تجهیز می‌کنیم.

* سقف پرداخت و جزئیاتی از کشاورز کارت

 چندی بعد روح اله خدارحمی مدیرعامل بانک کشاورزی، ضمن اعلام خبر صدور  کشاورز کارت گفت: در این کارت منابعی برای خرید نهاده در اختیار کشاورزانی که محصولات استراتژیک مانند گندم، جو و دانه‌های روغنی تولید می کنند، قرار می گیرد.

وی با اشاره به اینکه «کشاورز کارت» برای تامین نقدینگی برای فصل کاشت در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد، افزود: به ازای هر هکتار زراعت دو میلیون تومان تسهیلات پرداخت می‌شود و سقف در نظر گرفته شده برای پرداخت تسهیلات از طریق «کشاورز کارت»، ۲۰ میلیون تومان یعنی برای کشت ۱۰ هکتار زمین کشاورزی است.

مدیرعامل بانک کشاورزی با اشاره به اینکه در بانک سعی شده است در حداقل زمان «کشاورز کارت» در اختیار کشاورزان قرار گیرد، گفت: نرخ تسهیلاتی که از طریق این کارت پرداخت می‌شود، ۱۲ درصد در سال و مدت باز پرداخت یکساله بوده که در مقایسه با نرخ تسهیلات عادی یعنی ۱۸ درصد، نرخ مناسبی است.

وی درباره وثایق در نظر گرفته شده برای دریافت این کارت اعتباری نیز گفت: به دلیل رقم متوسط، دریافت این کارت نیاز به تضامین و وثایق زیادی نخواهد داشت.

به گفته خدارحمی، کشاورزان از طریق سامانه سیتا با همکاری معاونت زراعت و جهاد کشاورزی استان‌ها به بانک کشاورزی معرفی می‌شوند و معرفی بر اساس سطح زیر کشت انجام خواهد شد. همچنین پیش بینی شده است تا ۳ روز کاری بعد از معرفی کشاورزان این کارت در اختیارشان قرار گیرد.

وی گفت: این کارت ابزاری برای پرداخت الکترونیک در پایانه‌های فروشگاهی خاص و مراکز عرضه نهاده‌ها مانند کود و سم است.

گفتنی است این کارت صرفا برای خرید کود و سم مورد نیاز کشاورزان و محصولات استراتژیک کشاورزی شارژ شده و قابلیت استفاده در بیش از ۳۰۰۰ پایانه فروش مورد تایید شرکت خدمات حمایتی کشاورزی را دارد.

کارمزد این تسهیلات ١٢ درصد در سال است و چک های برگشتی و بدهی سررسیده احتمالی کشاورزان مانع از صدور و اعطای "کشاورز کارت" نخواهد شد.

با وجود ارائه این کارت اما اخبار و شواهد حاکی از آن است که اصناف مرتبط با کشاورزی و کشاورزان از ارائه این کارت راضی نیستند و آن را گره گشای برای حل مشکلات خود نمی دانند، آنها معتقدند به رغم آنکه نفس کار درست است، اما باید این مهم نیز مورد توجه قرار گیرد که سود دریافتی از کشاورزان بر قیمت خرید محصول از آن‌ها اعمال شود.

*مشکل اصلی کشاورزان بالا بودن هزینه تولید است

در همین خصوص محمد شفیع ملک زاده، رئیس نظام صنفی کشاورزی در گفت وگو با رادار اقتصاد گفت: هزینه های تولید محصولات کشاورزی به طور سرسام آوری افزایش یافته است، به طوری که هزینه نهاده ها و کارهای خدماتی، ماشین آلات، نیروی انسانی و کارگر به شدت افزایش یافته است.

وی افزود: اگر دولت به دنبال حل مشکل کشاورزان است باید بداند مهمترین و بزرگترین مشکل کشاورزان عدم تطبیق و تناسب بین قیمت تمام شده محصولات کشاورزی با نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی است چون این قیمت هزینه ها را به هیچ وجه پوشش نمی دهد.

ملک زاده تصریح کرد: البته بنده معتقدم هستم که ارائه کشاورز کارت توسط وزارت جهاد کشاورزی و بانک کشاورزی می تواند اندکی از مشکلات کشاورزان را حل کند اما نمی تواند داروی  زخم های زیاد کشاورزان باشد.

این مقام صنفی بیان داشت: نمی توانیم مدعی باشیم که با این کار هزینه های تمام شده کشاورزان را پایین آورده ایم چون کشاورز کارت برای خرید کودهای فسفاته ای است که با حذف ارز دولتی ۶ برابر شده است.

وی افزود: به طوری که کشاورزی که برای یک هکتار زمین زارعی خودش ۴ کود فسفاته را ۴۰۰ هزار تومان خریداری می کرد در وضعیت فعلی باید برای هر کیسه کود ۵۰۰ هزار تومان و به صورت مجموع ۲ میلیون تومان پرداخت کند.

رئیس نظام صنفی کشاورزی در ادامه یادآور شد: البته این وام با سود ۱۲ درصد به کشاورزان ارائه می شود و به صورت کلی باید کشاورزان برای نهاده خود به ازای هر هکتار ۲ میلیون و ۲۴۰ هزار تومان پرداخت کنند اما نهایتا کشاورزان زمان بازپرداخت متوجه می شوند که برای کشت زمین زارعی خود ۱۰ میلیون هزینه کرده اند ولی  به میزان ۸ میلیون تومان برداشت کرده اند و این یعنی سودی که نداشتند هیچ حتی متحمل ضرر و زیان هم شده اند.

ملک زاده گفت: البته برای کسی که ۱۰ هکتار دارد وام ۲۰ میلیون تومانی اندکی مفید است ولی هدف این بود که دولت کاری کند تا هزینه های تولید کاهش یابد و قیمت تمام شده محصولات کشاورزی باید پایین آید.

این مقام صنفی گفت: به طوری که در زمان کاشت به کشاورزان پول داده و یا نهاده های آنان را تامین می کنند و در پایان محصولش را خریداری می کنند ولی سودش برای کشاورزان از ۱۲ درصد بیشتر است و به ۲۰ تا ۳۰ درصد می رسد.

ملک زاده افزود: قیمت تمام شده محصول باید کمتر از قیمت خرید تضمینی محصول  باشد تا چیزی برای کشاورز بماند، این کشاورز کارت اثر خودش را دارد ولی نمی تواند تشویقی برای کشاورزان باشد.

* کشاورزان بدهکار تر می شوند

قنبرعلی گلی دنگسرکی، سخنگو و قائم مقام اتحادیه شالیکوبی داران برنج استان مازندران نیز در گفتگو با خبرنگار رادار اقتصاد گفت: در بهترین حالت این کارت ۲۰ میلیون تومان به کشاورزان می دهد که در وضعیت تورمی فعلی پول ناچیزی است.

وی با بیان این که کشاورز کارت دردی از کشاورزان دوا نمی کند، افزود: دولت می خواهد به هر نحوی که شده کشاورزان را وادار به خرید نهاده های گران قیمت کند، اگر واقعا دولت دلش به حال کشاورزان می سوزد باید قیمت نهاده ها را کم، ارز دولتی به آنها اختصاص و نرخ خرید تضمینی عادلانه ای را برای محصولات کشاورزی تعیین کند.

سخنگو و قائم مقام اتحادیه شالیکوبی داران برنج استان مازندران بیان داشت: در وضعیت فعلی تمام برنج کاران با معضل بالابودن هزینه های تولید روبرو هستند و دولت هم با ارائه کشاورز کارت آن هم با اعطای وامی با سود ۱۲ درصد هم کشاورز را بدهکار تر خواهد کرد و هم این که این قشر زحمتکش را مجبور به خرید چندین برابری کود و سم می کند.

* قیمت خرید به نسبت سود دریافتی تعیین شود

علی‌قلی ایمانی نایب رئیس بنیاد ملی گند مکاران نیز با اشاره به افزایش چشمگیر نهاده‌های تولید به خبرنگار رادار اقتصاد اظهار کرد: افزایش قیمت در نهاده‌های تولید به حدی است که کشاورز به آنها نیاز دارد اما خرید این نهاده ها به اندازه نیاز کشاورز نیست.

وی ادامه داد: بسیاری از کشاورزان به دلیل داشتن چک برگشتی یا عدم پرداخت اقساط بانکی امکان دریافت تسهیلات جدید را ندارند.

وی با اشاره به تعیین سود ۱۲ درصد برای کشاورز کارت تاکید کرد: به رغم تمام منافع کشاورز کارت، در صورتی این کارت به درد کشاورزان می‌خورد که قیمت خرید محصول از آن‌ها به نسبت سود دریافتی تعیین شود. 

ایمانی یادآور شد: برای محصولی مانند گندم حدود ۷ ماه زمان نیاز است تا به ثمر بنشید در این مدت سود ۱۲ درصد از کشاورز دریافت می‌شود و اگر این سود در قیمت خرید محصول در نظر گرفته نشود تولید به زیان کشاورز است.

انتهای پیام/

۲۵ آبان ۱۳۹۹ - ۱۵:۰۰
کد خبر: 6660

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha