به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از تسنیم ـ «پرونده حکمرانی فضای مجازی»، از موضوعات مهم و اساسی است که مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی امام خامنهای «مد ظله العالی» در سخنرانی تلویزیونی بهمناسبت روز عید مبعث رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم بدان اشاره فرمودند، دو موضوع مهم «فرصت بودن فضای مجازی» و «تواصی به حق و صبر» برای مقابله با جبهه استکبار در جنگ نرم بود، جبههای که بهتعبیر مقام معظم رهبری متشکل از اشرار، مجرمین و مستکبران عالم است.
مقام معظم رهبری درباره این دو موضوع مهم فرمودند:
«دشمن دو هدف را بهنظر ما در جنگ نرم دنبال میکند، دشمن در این جنگ نرم دو حرکت را انجام میدهد؛ یکی این است که این زنجیرهی تواصی به حق و به صبر را قطع کند؛ دوم اینکه حقایق را وارونه نشان بدهد که تبلیغات فراوانی هم دارند که حقایق عالم را راحت بهعکس و بهدروغ وارونه نشان بدهند. امّا اینکه رشتهی تواصی به حق و صبر را در بین مؤمنان قطع کند، جریان تواصی را قطع کنند، چیز خطرناکی است؛ [اینکه] کاری کنند که مؤمنین به یکدیگر توصیه نکنند، همدیگر را حفظ نکنند، به یکدیگر امید ندهند؛ اگر قطع این جریان، بریده شدن جریان تواصی در جامعه اتّفاق بیفتد، خیلی خطرناک است... البتّه امروز فضای مجازی یک فرصتی است برای این کار. حالا دشمنان از فضای مجازی جور دیگر استفاده میکنند امّا شما جوانهای عزیز اینجوری از آن استفاده کنید؛ از فضای مجازی استفاده کنید برای امیدآفرینی، برای توصیهی به صبر، برای توصیهی به حق، برای بصیرتآفرینی، برای توصیهی به خسته نشدن، تنبلی نکردن، بیکاره نماندن و مانند اینها. خب، این در مورد این کارِ اوّل دشمن که قطع زنجیرهی تواصی و حفاظت از یکدیگر است.»
درباره بیانات مقام معظم رهبری و توصیه به حق در عرصه فضای مجازی تذکر این موارد ضروری بهنظر میرسد:
اول: فضای مجازی با وجود آنکه دارای تهدیدات فراوان اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی متعدد است ولی در مجموع میتوان گفت فضای مجازی، یک فرصت بزرگ برای انتقال مفاهیم والای دینی و انقلابی محسوب میشود و بدون تردید فرصت بودن فضای مجازی دارای الزاماتی است که تحقق شبکه ملی اطلاعات را میتوان بهعنوان مهمترین آن الزامات دانست و بدون تحقق شبکه ملی اطلاعات، ابعاد تهدیدی فضای مجازی بر فرصت بودن غلبه خواهد کرد و اینترنت بهمثابه سگ وحشی بدون قلادهای خواهد ماند که دامن خیلیها را خواهد گرفت و کشور را با چالشهای عمده مواجه خواهد نمود و این مسئلهای که طی سالهای اخیر رهبر معظم انقلاب بارها و بارها بدان اشاره کردهاند و از مسئولان بهخاطر عدم جدیت و پیگیری این موضوع گلایه کردهاند. (۱)
دوم: تواصی به حق و تواصی به صبر در عرصه فضای مجازی از کلیدواژههای مهمی است که مقام معظم رهبری در سخنرانی روز مبعث بدان تأکید داشتند و طبق فرموده ایشان تواصی به حق و صبر را میتوان بهعنوان سپر حفاظتی مؤمنان در جنگ نرم دشمنان و در فتنه های پیشِرو دانست و از مهمترین مصادیق تواصی به حق، امیدآفرینی و تزریق روحیه صبر و استقامت فعالانه در فضای مجازی خواهد بود، لذا باید در مدیریت فضای مجازی این مسئله را در نظر داشت که باید مناسبات فضای مجازی و بهخصوص تولید محتوای فضای مجازی به سمت و سوی تواصی مؤمنان به حق و صبر با تأکید بر دو عنصر کلیدی امیدبخشی و استقامت فعالانه هدایت شود و دستگاههای مختلف فرهنگی و جوانان انقلابی به این مسئله مهم توجه جدی داشته باشند و نگذارند این زنجیرهی تواصی به حق و به صبر در فضای مجازی قطع شود.
سوم: مسلماً یکی از مصادیق بارز تواصی به حق در عرصه فضای مجازی، مدیریت صحیح فضای مجازی است که در این باره لازم است برنامهریزیهای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت بهمنظور دستیابی به ابزارهای لازم جهت حکمرانی درست و مؤثر بر فضای مجازی فراهم شود و این چیزی است که نباید مشمول مرور زمان شود و به بوته فراموشی سپرده شود.
چهارم: تواصی به حق در فضای مجازی دارای مصادیق و نمونههای متعددی است که از جمله آن طبق فرمایشات مقام معظم رهبری میتوان به حضور جریانساز و تأثیرگذار در فضای مجازی، تشکیل جبهه ضدآمریکایی، مبارزه با شرک و الحاد، برنامهریزی برای رفع آسیبهای فضای مجازی برای کودکان و نوجوانان، پاسخ به شبهات، تربیت مبلغین قلمی در فضای مجازی و تولید بازیهای ایرانی اسلامی در فضای مجازی اشاره کرد، لذا لازم است مؤمنان با درنظر گرفتن مصادیق و نمونههای برجسته تواصی به حق در فضای مجازی که بدان اشاره شد، این موارد را به طرق و شیوههای مختلف و با بهکارگیری زبان هنر، به یکدیگر بازگو و تحقق آن را از مسئولان امر بهطور جدی و مستمر مطالبه کنند که تحقق شبکه ملی اطلاعات در صدر این مطالبات قرار دارد.
مهدی عرفانیان
پینوشت:
(۱) فضای مجازی خیلی مهم است. آقایانی که در زمینهی فضای مجازی نظراتی دارند و ابراز میکنند و گاهی میگویند که این جزو زندگی اصلی مردم است ـ که ما هم قبول داریم؛ الآن واقعاً فضای مجازی، یک بخش حقیقی از زندگی مردم شده؛ حالا دولت الکترونیک و از این قبیل که بهجای خود محفوظ است ـ شکّی نیست [امّا] آنچه عرضِ من است و من روی آن تکیه میکنم این است که فضای مجازی بدون اختیار ما، از بیرون از اختیارِ ما دارد مدیریّت میشود؛ بحث این است. فضای مجازی یک چیزی نیست که آدم بتواند مثل یک آب روانی هر جور که میخواهد از آن استفاده بکند؛ دیگران دارند این آب را به یک سمتی که خودشان میخواهند هدایت میکنند؛ آنها دارند مدیریّت میکنند این فضا را. خب، وقتی که ما میدانیم کسانی از بیرون دارند فضای مجازی را ـ که ما هم دستاندرکارش هستیم و مبتلابهِ ما است ـ هدایت میکنند و مدیریّت میکنند، ما نمیتوانیم بیکار بنشینیم در مقابل او؛ ما نمیتوانیم مردممان را که با فضای مجازی ارتباط دارند، بیپناه رها کنیم در اختیار آن مدیری که دارد پشتپرده، فضای مجازی را اداره میکند. عوامل مسلّط بینالمللی در این زمینهها بهشدّت فعّالند؛ از لحاظ خبردهی، خبررسانی، تحلیل دادهها و امثال گوناگون؛ هزاران کار دارد انجام میگیرد روی فضای مجازی. برای خاطر این است که بنده روی مسئلهی شبکهی ملّی اطّلاعات اینهمه تأکید میکنم. این شورایعالی فضای مجازی و مرکز ملّی فضای مجازی که تشکیل دادهایم و بنده اصرار داشتم و دارم که این [شورا] تشکیل بشود و رؤسای محترم در آن شرکت کنند و تصمیمگیری کنند و اجرا کنند، بهخاطر اهمّیّت این مسئله است؛ نمیشود این مسئله را رها کرد. و من میبینم که آن اهتمام لازم بهخرج داده نمیشود. خب، الآن شبکهی ملّی اطّلاعات اجزائی دارد، این اجزا باید در زمانبندیهای مشخّص تحقّق پیدا کند؛ آدم میبیند که تحقّق پیدا نمیکند، از زمانبندیها عقبند؛ یا سیاستهای اصولیای در زمینهی پهنای باند وجود دارد که مکرّر ابلاغ شده، خب این سیاستها باید رعایت بشود و اینها مورد درخواست و تأکید مؤکّد اینجانب است. (بیانات مقام معظم رهبری در تاریخ ۲ شهریور ۱۳۹۹)
نظر شما