قد کشیدن قیمت برنج؛ هر روز بالاتر از دیروز!/برنج به لیست خرید تضمینی دولت اضافه شود

برنج هم از قافله افزایش قیمت کالاهای موجود در بازار عقب نماند و قیمت این محصول در سطح بازار به بالاتر از ۲۷ هزار تومان رسیده، این در حالی که است که برنج وارداتی نیز با افزایش بیش از ۱۰۰ درصدی نسبت به سال گذشته روبرو شده است.

به گزارش خبرنگار گروه صنعت پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد - امین محمودی- طی ماههای اخیر قیمت برنج داخلی و وارداتی همانند دیگر اجناس موجود در بازار با افزایش سر سام آوری روبرو شده است به طوری که دیگر اقشار طبقات پایین و متوسط توان خرید این محصول را از دست داده اند.

آخرین آمارها نیز نشان می دهد تا پایان تابستان سال جاری برنج خارجی به طور متوسط به ازای هر کیلو گرم ۱۸ هزار تومان به فروش رسیده که این امر خود حاکی از آن است که قیمت این محصول نسبت به سال گذشته بیش از ۱۰۰ درصد افزایش یافته، این امر به این دلیل صورت گرفته که در اردیبهشت ماه امسال واردات این محصول با ارز ۴۲۰۰ تومانی ممنوع و با ارز نیمایی که حدود ۲۰ هزار تومان قیمت دارد وارد می شود. اما برنج داخلی نسبت به تابستان سال قبل تنها ۱۷ درصد رشد داشته و از کیلویی ۲۳ هزار تومان در سال گذشته به بالای ۲۷ هزار تومان رسیده است.

حال به سراغ کشاورزان، اصناف و مسئولین امر رفته ایم تا از آخرین جزئیات علل گرانی برنج از استان‌های شمالی تا تهران، بی تاثیری افزایش تولید بر بازار و تاثیر نوسانات اخیر بر قدرت خرید آحاد جامعه  با خبر شویم.

قیمت کود و سم به شدت گران شده است

محسن شاعری، یکی از شالیکاران استان گیلان در گفت‌وگو با خبرنگار رادر اقتصاد اظهار داشت: با توجه به افزایش نرخ کود و سم و بالا رفتن دستمزد کارگر، قیمت برنج برای کشاورز منصفانه و به صرفه نیست.

وی افزود: اگر هزینه های تولید کم باشد ما آمادگی داریم برنج را به قیمت پایین مثلا ۱۰ هزارتومان بفروشیم اما در حال حاضر  برای شخم زدن زمین توسط یک ماشین کشاورزی باید ۲۶ میلیون تومان هزینه کرد؛ چون هم اکنون قیمت هر کیسه کود به ۲۵۰ هزار تومان رسیده است.

شاعری با بیان اینکه برای ۱۰ کیلو سم، ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار تومان پرداخت می کنیم، عنوان کرد: انتظار ما از دولت این است که کشاورزان را حمایت کند و وامی با بهره کم مثلاً چهار درصد در اختیار آنها قرار دهد.

واردات برنج به ما لطمه زیادی زده است

وی در ادامه خاطرنشان کرد: نرخ تسهیلات فعلی ۱۸ درصد است که آن هم به همه تعلق نمی گیرد و هزار چوب لای چرخ کشاورز می گذارند به طوریکه برای پرداخت ۱۵ میلیون تومان وام از ما دو ضامن می خواهند و این برای کشاورز سخت است.

این شالیکار گیلانی با بیان اینکه دولت باید به کشاورز یارانه پرداخت کند، تصریح کرد: در گذشته قیمت کود خیلی ارزان بود و گاها جهاد کشاورزی زمین ها را به طور رایگان سم پاشی می‌کرد ولی در حال حاضر همه چیز را باید خریداری کنیم.

وی بیان کرد: واردات بیش از حد برنج به کشاورزان داخلی لطمه می زند و هیچ اتحادیه و صنفی وجود ندارد که از ما برنج کارها حمایت کند و فقط قیمت گذاری می کنند؛ اصلاً چندین سال است که از کشاورز هیچ حمایتی نمی شود که از زمان دولت آقای روحانی وضعیت بدتر هم شده و همه چیز گران تر شده است.

محمد باقر ابراهیمی جویباری، رئیس اتحادیه شالیکوبی جویبار نیز در گفت‌وگو با خبرنگار رادار اقتصاد، در رابطه با اختلاط برنج، اظهار داشت: با توجه به بارندگی خوبی که در سال گذشته داشتیم خوشبختانه کشاورزان توانستند میزان قابل توجهی برنج برداشت کرده و می توانیم بگویم کشورمان در این زمینه به خودکفایی رسیده است.

وی افزود: به همین دلیل انتظار داریم دولت و بخش خصوصی از واردات برنج های هندی و پاکستانی بی کیفیت و با تاریخ انقضای کم خودداری کرده تا کشاورزان در این سال سخت اقتصادی بیشتر از این ضرر نکنند.

رئیس اتحادیه شالیکوبی جویبار با بیان اینکه به واردات زیاد برنج معترض هستیم، عنوان کرد: در یک برهه ای، تولید کشور حدود ۲ میلیون تن و میزان مصرف  ۳ میلیون تن بود در نتیجه یک میلیون تن برنج وارد می‌شد اما اکنون در جنوب کشور به دلیل بارندگی های  چند سال اخیر، حدود ۲۱۳ هزار هکتار زمین زیر کشت برنج رفته است یعنی امسال نه تنها نیاز به واردات نداریم بلکه می توانیم بخشی از تولیدات مازاد را هم صادر کنیم.

برنج به لیست خرید تضمینی دولت اضافه شود

وی خاطرنشان کرد: امسال بالای ۳ میلیون تن تولید برنج داشتیم که با توجه به سرانه مصرف هر فرد که ۳۵ کیلوگرم است کل مصرف داخل ۲ میلیون و ۷۰۰ تن است از طرفی به خاطر ویروس کرونا در تکیه ها مصرف برنج نداشتیم که این مقدار حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ تن برنج بوده است.

ابراهیمی تصریح کرد: با واردات برنج، ما کشاورزان خود را از دست می دهیم پس باید منطقی و حساب شده کار کنیم؛ یک زمانی برنج کیلویی ۱۰ هزارتومان بود و یک پژو پارس هم ۲۷ میلیون تومان قیمت داشت  اما حالا برنج را با نرخ ۲۰ هزار تومان از کشاورز می‌خرند و پژوپارس ۲۷۰ میلیون تومان است؛ در واقع قیمت همه اجناس و کالاها بالا رفته و ده برابر شده اما برنج فقط دو برابر افزایش قیمت داشته است.

رئیس اتحادیه شالیکوبی جویبار در پایان بیان کرد: بهتر است به جای وارد کردن برنج با دلار ۴ یا ۹ هزارتومانی، از کشاورزان حمایت شود و به جای خرید برنج پاکستانی و هندی، آن را با همین قیمت از کشاورزان بخرند و ارزان تر وارد بازار کنند؛ باید خرید از کشاورز را تضمین کرد و کارمندانی، ادارات و فروشگاه ها را ملزم به خرید برنج ایرانی کرد در این صورت هم کشاورز راضی می شود هم برای مردم به صرفه تر است.

قیمت منطقی هر کیلو برنج ایرانی ۲۷ هزار تومان است

جمیل علی زاده شایق دبیر انجمن برنج درباره آخرین وضعیت بازار برنج به خبرنگار رادار اقتصاد اظهار کرد: در حال حاضر قیمت هر کیلو برنج با کیفیت، خوش طعم و خوش پخت درب کارخانه ۲۴ هزار تا ۲۵ هزار تومان است که با احتساب هزینه بوجاری دوم، کیسه گیری و حمل و نقل در خرده فروشی تهران نباید بیش از ۲۶ تا ۲۷ هزار تومان باشد.

وی افزود: بسیاری از مغازه داران اذعان می‌کنند که هزینه‌های حمل و نقل بالاست، در حالیکه کرایه یک کامیون ۱۰۰ تنی از آمل به کرمان یک میلیون تومان است که اگر بر ۱۰ هزار تن بار تقسیم شود، رقم کرایه چندان بالا نیست. به عبارت دیگر محاسبه کرایه حمل و نقل از سوی مغازه داران همانند محاسبه ماشین‌های خطی است که با گرانی بنزین، نرخ کرایه به ازای هر نفر را به همان میزان افزایش می‌دهند.

علی زاده شایق ادامه داد: رصدها از فروشگاه‌های تهران نشان می‌دهد که هر کیلو برنج با نرخ بالای ۳۰ هزار تومان عرضه می‌شود، این درحالی است که کیفیت آن با برنج شمال قابل قیاس نیست.

این مقام مسئول با انتقاد از بی توجهی دولت به تولید داخل بیان کرد: دولت تمام هم و غم خود را برای واردات گذاشته است و به هیچ عنوان به فکر تولید داخل نیست که مصداق این امر در میزان واردات کاملا مشخص است.

به گفته وی، سوداگران برنج کم کیفیت و ارزان قیمت وارداتی را با برنج شمال اختلاط می‌کنند و سپس با نرخ‌های بالا عرضه می‌کنند چرا که به دلیل مسائل تحریم کشورهایی همچون هند و پاکستان، اقدام به عرضه برنج با هر کیفیتی می‌کنند و کشور ما هم به سبب تهاتر با پول نفت چاره‌ای ندارند.

دبیر انجمن برنج ادامه داد: تازمانیکه آشفتگی بازار واردات درست نشود، دودش به چشم تولید داخل می‌رود.

وی با اشاره به اینکه قیمت برنج در مقایسه با دیگر اقلام چندان بالا نیست، بیان کرد: علی رغم افزایش هزینه‌های تولید، قیمت برنج در مقایسه با دیگر کالاها، رشدی نداشته است.

دبیر انجمن برنج در پایان تصریح کرد: امسال پیش بینی می‌شود که حداقل تولید با احتساب برنج محلی، کشت رتون، دوباره کشت ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن خواهد بود که با گروه اقتصادی و بازرگانی، هزینه تولید برنج را  با احتساب سود عادلانه برای برنج کاران محاسبه کرده ایم.
انتهای پیام/

۲۷ مهر ۱۳۹۹ - ۱۶:۳۲
کد خبر: 3043

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha