به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد؛ صالح آبادی، رئیس کل بانک مرکزی در گفت و گوی ویژه خبری با بیان اینکه هم اکنون فرایند ساماندهی کارتخوان ها با همکاری سازمان امور مالیاتی به عنوان یکی دیگر از تکالیف بانک مرکزی در حوزه تقویت حکمرانی ریال تکمیل شده است، گفت: امروز تمامی ۸.۵ میلیون کارتخوان فعال موجود در کشور شناسنامه دار هستند و دیگر کارتخوان فاقد شناسنامه در کشور وجود ندارد و برای تمامی این کارتخوان های فعال در سازمان امور مالیاتی پرونده مالیاتی تشکیل شده است و کارتخوان هایی که به سامانه سازمان امور مالیاتی متصل نبودند غیر فعال شدند.
وی افزود: با این اقدام بخش مهمی از فرایند تفکیک حسابهای تجاری و غیر تجاری عملا اجرایی شد و مراحل پایایانی خود را پیموده است. لذا عمده بحث تفکیک حساب های تجاری و غیر تجاری با اتصال کارت خوان ها به سامانه سازمان امور مالیاتی در یک سال گذشته انجام شد و حساب های بسیار کمی خارج از این مجموعه هستند که شاید از هر یکهزار نفر، حداکثر دو یا سه نفر را مشمول بشود.
صالح آبادی تاکید کرد: برخی موارد هم مطرح شد که هر صد تراکنش واریز به حساب با مجموع ۳۵ میلیون تومان تجاری محسوب می شود که این وحی منزل نیست، بلکه نشانه است و امکان دارد فردی هزار تراکنش واریز به حساب داشته باشد، ولی حساب وی تجاری محسوب نشود، چون امکان دارد فردی روزانه صدها تراکنش خرید داشته باشد؛ به طور مثال، فردی روزانه دهها بار برای خرید مایحتاج روزانه اقدام یا از طریق سایت های اینترنتی خرید می کند که این قبیل موارد به هیچ وجه مشمول مالیات نیست و یا مثلا فردی در بورس معامله می کند به هیچ وجه مشمول نیست چراکه فعالان بورس نیم درصد مالیات را از حساب وی کسر می کند و یا مثلا فردی خانه مسکونی اش را می فروشد و ۵ میلیارد تومان به حساب وی واریز می شود به هیچ وجه این فرد مشمول نیست.
وی تاکید کرد: اینکه گفته شد صد تراکنش و ۳۵ میلیون، باید هر دو شرط همزمان باشد ضمن اینکه این امکان هم وجود دارد که این دو شرط باشد ولی فرد کار تجاری نمی کند بنابراین باز هم مشمول نخواهد بود، لذا از هر هزار نفر شاید دو یا سه نفر مشمول شوند.
صالح آبادی خاطرنشان کرد: فعالیت تجاری به این مفهوم است که فرد با کاسبی کسب سود کند یا متحمل زیان می شود و معامله انجام می دهد؛ این فرایند تجاری محسوب می شود و لذا فعالیت هایی نظیر خیریه ها یا صندوق های خانوادگی مشمول حساب های تجاری نخواهد بود؛ ضمن آنکه هم اکنون حتی در مورد کارتخوان ها نیز یکسری از کارتخوان ها تجاری نیستند.
وی افزود: بنابراین چنانچه فردی به تشخیص خود، به فعالیت تجاری مشغول است، این دو شرط ۱۰۰ تراکنش با واریزی ۳۵ میلیون تومان دو شرط اولیه است؛ لذا این امکان وجود دارد فردی تا یکهزار تراکنش واریز به حساب حتی به مبلغ ۳۵ میلیارد تومان هم داشته باشد ولی کار تجاری نیست؛ خب منعی ندارد. اما کسی که براساس بررسی های خودش نشان می دهد که کار تجاری انجام می دهد، می تواند با مراجعه به سازمان امور مالیاتی و ارائه مستندات به سیستم بانکی معرفی و از مزایای فعالیت تجاری خود بهره مند شود.
صالح آبادی با بیان اینکه بر این اساس همان گونه که کارتخوان ها شناسنامه دار شدند، افزود: این حساب های تجاری هم شناسنامه دار و از مزایای این حساب تجار بهره مند می شوند، مزایایی همچون سقف جابجایی پول تا سقف یک میلیارد تومان بدون ارائه مستندات در حالی که این سقف برای حساب های غیر تجاری حداکثر ۲۰۰ میلیون تومان است، ضمن اینکه نقل و انتقالات صاحبان حساب های تجاری در مقایسه با وضع موجود چند برابر خواهد شد.
رئیس کل بانک مرکزی به دیگر مزیت های حساب های تجاری پرداخت و گفت: برای اعطای صدور دسته چک جدید به صاحبان حسابهای تجاری معافیت های بیشتری در زمینه بازگشت تعداد برگه های دسته چک به بانک در نظر گرفته شده است. همچنین صاحبان حساب های تجاری در زمینه هزینه خدمات بانکی مشمول تخفیف می شوند و امتیازاتی در زمینه افزایش سقف های ماهانه و روزانه غیر حضوری، لغو محدویت امکان تعداد گشایش حساب و مشوق های دیگری برای استفاده کنندگان از حسابهای جاری در نظر گرفته شده است.
وی افزود: جزئیات دیگر در مورد مسائلی همچون تبعات عملیات تجاری با استفاده از حساب غیر تجاری در این زمینه از سوی سازمان امور مالیاتی اطلاع رسانی خواهد شد ضمن اینکه این فرایند کاری زمانبر است و باید حداکثر دقت به عمل آید که در حق هیچ کس اجحاف شود.
رئیس شورای پول و اعتبار با بیان اینکه در حال حاضر حتی با وجود شناسنامه دار شدن دستگاه های کارت خوان فرایند اتصال آنها به سامانه مالیاتی کاری زمان بر است و تا تکمیل پرونده های مالیاتی فرصت زمانی قابل توجهی در نظر گرفته شده است، افزود: هیچ اطلاعات بانکی از سوی بانک در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار نمی گیرد، بلکه فردی که فعالیت تجاری دارد، باید پس از اعلام رسمی،با مراجعه به سازمان امور مالیاتی حساب تجاری خود را معرفی کند. دو شرط ۱۰۰ تراکنش با ۳۵ میلیون تومان مبلغ واریزی صرفا یک نشانه اولیه از کار تجاری است و این امکان وجود دارد که فردی با وجود داشتن این دو شرط به دلیل عدم فعالیت تجاری مشمول نباشد و این خود فرد است که باید به این نتیجه برسد که فعالیت تجاری انجام می دهد.
وی افزود: برخی فعالیت ها همچون خرید و فروش در بورس، فعالیت تجاری محسوب نمی شود و نیاز به ارائه مستندات هم نیست، چون فعالان بورس فرایند کاری شفافی دارند و فعالان بورسی در بخش خرید، معاف از مالیات است و در بخش فروش هم نیم درصد مالیات را پرداخت کرده است.
صالح آبادی تاکید کرد: نکته بعدی در زمینه تفکیک حساب های تجاری و غیر تجاری اینکه مبنای عمل بر اساس کد ملی است، به گونه ای که اگر فردی چندین حساب داشته باشد مبنای معیار برای ۱۰۰ تراکنش و واریز ۳۵ میلیون تومان تمامی حسابهای فرد خواهد بود. ضمن آنکه ما اکنون این نگرانی را داریم که فردی با وجود فعالیت غیر تجاری برای بهره مندی از مشوق های در نظر گرفته شده برای حساب های تجاری نام خود را تجاری معرفی کند، چون در عین عدم پرداخت مالیات از مشوق های در نظر گرفته شده برای حساب های تجاری هم استفاده می کند.
نظر شما