گروه صنعت پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد،، این روزها مردم زیر فشارهای اقتصادی قرار دارند، چراکه از یک سو سختی یافتن سرپناه، گرانی مسکن، خودرو، ارز که موثر بر بیشتر اقلام مصرفی خانوار است، بر آنان تحمیل میشود و از سویی دیگر هر روز که رو به جلو پیش میروند وضعیت بازار از لحاظ قیمتی سیاهتر شده و روز به روز قیمتهای افسار گسیخته و سرسام آور را تجربه میکند. با این حال روزی نیست که خبر گرانی اجناس از بازار به گوش نرسد، در این روزها دیگر حتی دسترسی به تخممرغ که راحتترین و ارزانترین غذا را میتوان با آن تهیه کرد نیز دیگر روی خوش نشان نمیدهد. در این بین افزایش قیمت تمام اقلام از یک سو و رفتار بیرحمانه کرونا از سویی دیگر سبب شده تا بسیاریها در این روزها حتی در تامین معاش و خوراک خود در تنگنا قرار گیرند و زندگی بسیار سختی را تحمل نمایند.
با این وجود دسترسی به بسیاری از اقلام غذایی برای برخی اقشار با سختیهایی همراه شده است، اما امری که همواره مسلم بود و نمود کامل داشت این بود که قیمت بالای گوشت قرمز همواره سبب میشد تا دهکهای پایین جامعه از دسترسی به این ماده غذایی پروتئینی محروم باشند، با این وجود در طول ماهها و روزهای اخیر قیمت گوشت قرمز در استان زنجان به قدری افزایش یافته است که دیگر قشر متوسط نیز به اجبار این ماده غذایی را از سفرههای خود حذف کردهاند. در نهایت این امر سبب شده تا مردم گوشت مرغ را جایگزین گوشت قرمز در سبد غذایی خود کنند. اما متاسفانه قیمت مرغ نیز به یکباره در عرض چند روز با صعود قیمتی به بیش از 20 هزار تومان رسیده و عملا مرغ نیز از سفرههای مردم پر کشیده است.
اما زمانی که علت افزایش گوشت قرمز و گوشت مرغ که مورد پیگیری از مسئولان استانی قرار گرفت موضوع "نبود و گرانی نهاده" مطرح میشود؛ اما این موضوع جای تامل دارد چرا که در اخبار متفاوت از مسئولان امر کشوری خبرهای خوبی از تامین نهاده در کشور در طول ماهها و هفتههای اخیر داده شده بود که نوید بخش کاهش قیمت اقلامی همچون گوشت قرمز و مرغ بود.
در این راستا 2 شهریور ماه کاظم خاوازی وزیر جهاد کشاورزی خبر داده بود که "با تامین کافی نهادههای دامی، بازار مرغ، تخممرغ و به زودی بازار گوشت قرمز به ثبات میرسد". وی همچنین در این باره اذعان کرده بود دانه ذرت معادل 200 هزار تن بیشتر از سال گذشته تامین شده، جو به اندازه کافی وجود دارد و تا 15 روز آینده نسبت به واردات کنجاله سویا اقدام خواهد شد و در یک حرکت ضربتی بیش از 200 هزار تن سویا وارد بازار کشور میشود.
علاوه بر این، وزیر جهاد کشاورزی 13 مهرماه نیز اعلام کرده بود 200 هزار تن ذرت و بیش از 50 هزار تن کنجاله سویا و جو در کف سامانه بازرگاه وجود دارد که مورد دسترسی قرار خواهد گرفت. این در حالی است که منصور پوریان، رئیس شورای تامین دام کشور نیز 26 مهر ماه گفته بود که "در هفتههای اخیر قیمت گوشت قرمز به ویژه گوشت گوساله به دلیل افزایش نرخ نهادههای دامی از جمله ذرت، کنجاله سویا و جو روند افزایشی به خود گرفته است که این روند به زودی تعدیل میشود"، بنا بر اذعان وی تولید دام در کشور به حدی است که نیاز داخلی را تامین میکند و نیازی به واردات گوشت قرمز نیست.
رئیس شورای تامین دام کشور همچنین اعلام کرده بود: "با توجه به افزایش روز افزودن جمعیت دامی، رشد سن دام، زایشهای جدید پاییزه و کاهش تقاضا قیمت گوشت قرمز از جمله گوشت گوساله کاهش مییابد."
این اذعان پوریان، دقیقا خلاف آنچیزی است که در این روزها شاهد آن در استان هستیم، زیرا گوشت گوساله با جهش قیمتی جز دست نیافتنیهای سفره بسیاری از اقشار مردم شده است.
از سوی دیگر، 26 شهریور ماه محمدرضا طلایی، مدیر عامل شرکت پشتیبانی امور دام کشور اعلام کرده بود: "در طول ماههای گذشته با کمبود واردات سویا مواجه بودهایم و تنها نیمی از نیاز بازار تامین شده است و نهاده در بازار گران است اما با اختصاص ارز برای واردات این محصول، بازار نهادههای دامی از جمله کنجاله سویا در مهر ماه به تعادل خواهد رسید."
اما با توجه به گفته مسئولان مربوطه باید در این روزها شاهد کاهش قیمت گوشت قرمز و مرغ باشیم، اما چرا بر خلاف تمام وعدهها قیمت این اقلام غذایی پروتئینی در حال افزایش است؟ آیا نهاده موجود است و علت گرانی گوشت را باید در چیز دیگری جستوجو کرد؟
سید محمدعلی صادقی، معاون امور دام سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفتوگو با تسنیم اظهار داشت: علت افزایش قیمت گوشت قرمز و مرغ که این روزها شاهد آن هستیم را باید در هزینههای تولید جستوجو کرد چراکه هزینه تولید بسیار بالاتر رفته است و عملا تاثیر خود را بر افزایش قیمت محصول تولیدی گذاشته است.
وی افزود: در یک مثال ساده نهادهای همچون ذرت و سویا که در زمانهایی از سال یک هزار و 500 تومان بود در این روزها ذرت قیمت بیشاز 4 هزار تومانی را تجربه میکند، از سویی دیگر کنجاله سویا که باید دارای قیمت 2 هزار و 900 تومانی باشد دارای قیمتی بیش از 13 تا 14 هزار تومان در بازار آزاد است. نتیجه تمام اینها مستقیما افزایش هزینه برای دامدار و تولید دام را دارد.
معاون بهبود تولید دامی سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با بیان اینکه این سازمان تامین کننده تقریبا 40 درصد نیاز نهاده دامداران است عنوان کرد: در حال حاضر در بین نهادههای مورد نیاز دامداران و واحدهای تولید کننده مرغ، استان تنها در توزیع جو در وضعیت بهتری قرار دارد چراکه این نیاز در سطح استان تولید شده و حتی در این نهاده مازاد نیز وجود دارد.
این مسئول با تاکید بر اینکه در حال حاضر هیچ مشکلی از لحاظ تولید و تامین نیاز گوشت استان وجود ندارد گفت: در حال حاضر بیشترین افزایش قیمت در گوشت گوساله پرواری است و در قیمت گوشت گوسفند پرواری جهش قیمتی چشمگیری وجود ندارد. با این حال مهمترین علت افزایش قیمت گوشت در این روزها افزایش قیمت نهاده است، اما نباید از تاثیر افزایش قیمت در سایر استانها که بر روی گوشت این استان نیز موثر بوده است، غافل شد.
ناصر فغفوری، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان نیز در گفتوگو با تسنیم، با اشاره به اینکه در کشتارگاههای صنعتی آیتمی برای کشتار در نظر گرفته شده که تابعی از دام سنگین و سبک زنده است اظهار داشت: متاسفانه در اثر خروج دام از استانهای مرزی به خارج از کشور، شاهد افزایش قیمت گوشت در سطح استان بودهایم. چراکه این امر سبب شد در مدت کمتر از 10 روز قیمت دام سنگین زنده از 33 هزار تومان به 44 هزار تومان برسد.
وی افزود: با این حال "به سازمان جهاد کشاورزی کتبا نامه ارسال شده است تا قیمت دام زنده را کنترل نمایند." علاوه بر این اخیرا نیز از نیروی انتظامی درخواست شده تا از خروج دام زنده از استانهای مرزی پیشگیری نمایند که قطعا بیتاثیر در تعادل قیمتی نخواهد بود.
رئیس سازمان صمت استان زنجان با بیان اینکه در ارتباط با گوشت مرغ، استان زنجان با 3 هزار تومان تفاوت دارای قیمت پایینتر نسبت به سایر استانهای دیگر است گفت: از سه روز گذشته تامین مرغ در سطح استان مناسب بوده و در این راستا قیمت گوشت مرغ گرم 20 هزار و 500 تومان، گوشت مرغ یخ زده 15 هزار تومان و گوشت قرمز گوساله بین 110 تا 120 هزار تومان در سطح بازار استان در حال عرضه است.
با این حال برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه قیمتگذاری گوشت قرمز و دریافت پاسخ برخی سوالات دیگر خبرنگار تسنیم موضوع را از بهلول بیات، رئیس اتحادیه قصابان استان زنجان پیگیری کرد اما وی در پاسخ عنوان کرد: در جلسه عصر روز دوشنبه 5 آبان ماه که به میزبانی سازمان صمت استان برگزار شد، به بنده دستور اکید داده شده تا هیچ مصاحبهای با رسانهها نداشته باشم!
زمانی که جزئی از گفتههای مسئولان امر کشوری در راستای قیمت گوشت و تامین نهاده که بررسی میشود به یک نقطه مشترک مثبت تامین نهاده و کاهش قیمت گوشت در این روزها میرسد، اما در کمال ناباوری آنچه که امروز مشهود بوده و نماد کامل دارد دقیقا خلاف گفته مسئولان ذیربط در حال رخداد در جامعه است، چراکه در استان کوچکی همچون زنجان قیمت گوشت قرمز در این روزها با یک شیب تند بالا رفته و انگار عزمی برای پایین آمدن از قیمت سرکش خود ندارد. از سویی دیگر مسئولان ذیربط در سازمان جهاد کشاورزی این استان نیز بارها اعلام کردهاند که این سازمان تنها 40 درصد نهادههای مورد نیاز دامداران را تامین میکند و دامداران مجبورند برای تامین 60 درصد مابقی نهاده مورد نیاز خود دست بکار شده و با افزایش شش تا هفت برابری قیمت آن را از بازار آزاد یا بهتر است عنوان شود "بازار سیاه" تامین نمایند.
از سویی دیگر از گفتههای مسئولان زنجانی نیز چنین برداشت میشود که نخست افزایش قیمت نهاده و در حالت دوم خروج دام از استانهای مرزی کشور سبب آشفته بازار قیمت گوشت قرمز در سطح استان زنجان شده است.
با این اوصاف، بنا بر اظهارنظرهای متفاوت مسئولان و بازدید میدانی از افزایش رو به صعود قیمت گوشت قرمز در بازار، باید از مسئولان امر کشوری خصوصا وزیر جهاد کشاورزی پرسید، از دوم شهریور ماه تاکنون بیش از دو ماه گذشته است و بر خلاف آن چه که وعده داده بودید قیمت گوشت قرمز نه تنها به تعادل نرسیده بلکه روز به روز اوضاع قیمتی این ماده غذایی رو وخامت گذاشته است، چرا نباید بعد از گذشت بیش از شصت روز هنوز در استانی همچون زنجان فعالان صنعت دامداری با کمبود نهاده دولتی مواجه باشند و آن را از بازار آزاد تهیه نمایند؟ آیا وزارت جهاد کشاورزی با تامین نهادههای دامی به نرخ دولتی و در اختیار قرار دادن آن به دامداران نمیتوانست آشفته بازار این روزهای گوشت قرمز را کنترل نماید؟ آیا نباید تجدید نظری در کاهش اعمال فشارهای حداکثری که در حال تحمیل به تولیدکنندگان از جمله دامداران و کشاورزان و در نهایت مصرف کنندگان است، توسط وزرات جهاد کشاورزی شکل گیرد که این روزها دیگر این فشارها نفسهای تولید را نیز به شماره انداخته است؟ بنا بر اذعان مسئولان زنجانی دام سبک در حال صادرات از برخی استانهای مرزی به سایر کشورها است آیا نباید در چنین شرایطی که بسیاری از مردم دیگر حتی گوشت قرمز را در رویای خود نیز دست نیافتنی میبینند، از این امر ممانعت شود و بر روی آن برنامهریزی درستی شکل گیرد؟
با تمام آنچه که ذکر شد، این روزها که کمر مردم در اثر تحمیل اجباری فشارهای اقتصادی در حال خم شدن است، تنها چشم امید افراد جامعه به مسئولانی همچون وزیر جهاد کشاورزی است که با اعمال تصمیمات مناسب و عملی شرایط حال حاضر را بهبود ببخشند و به جای مانع تراشی در مسیر تولید اقدام به هموار کردن این مسیر نمایند. بلکه شاید در اوضاع اقتصادی حاکم بر جامعه، اندکی وضعیت مردم بهبود یابد و زندگی که هر روز به تلخی میرود برای لحظاتی که شده مزه شیرینی را نیز در آیندهای دور بچشد. مقام معظم رهبری همواره در منویات خود، مسئولان را دعوت به حمایت از تولید میکند ولی آنچه در این روزها در وزارت جهاد کشاورزی حاکم است گویا خلاف دستورات و منویات رهبر معظم انقلاب است.
انتهای پیام/ش
نظر شما