به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از همشهری آنلاین در سالهای نه چندان دور در خانه بسیاری از خانوارهای ایرانی حداقل یک تخته فرش دستباف وجود داشت اما در سالهای اخیر، هنر دست قالیبافان آنچنان جهش قیمت داشته که این روزها کمتر کسی قادر به خرید فرش دستباف است. از آنجا که فرش های دستباف یک کار هنری محسوب می شوند و قیمت مشخصی ندارند، مردم عادی که خیلی سررشته ای از آن ندارند متوجه گرانی یا افزایش قیمت آن نیستند، آنها فقط می دانند که فرش دستباف یک کالای لوکس است که فقط متمولان و مرفهان از پس خرید آن بر میآیند بنابراین بسیاری از مردم حتی به دنبال پرس و جو برای کشف قیمت واقعی این فرش ها نیستند. نبود یک قیمت مشخص از این کالای لوکس موجب شده تا در بسیاری از مواقع کلاه گشادی سر خریدارانی که هیچ سررشته ای از آن ندارند، برود و گاهی یک فرش دستباف را چندین برابر گران تر از ارزش واقعی آن بخرند.
مسعود سپهرزاد، رئیس اتحادیه فروشندگان فرش دستباف تهران در گفت و گو با همشهری آنلاین در خصوص بازار فرش دستباف و مشکلات خریداران گفت: فرش دستباف یک کالای هنری است بنابراین نمی توان قیمت مشخصی را به طور کلی برای آن در نظر گرفت بنابراین کسانی که تمایل به خریدن فرش های دستباف دارند یا باید خودشان متخصص باشند یا حتما با متخصصان خبره برای خرید مراجعه کنند حتی می توانند از مشاوران اتحادیه نیز برای این کار کمک بگیرند. ما گاهی شکایت هایی در این خصوص داریم که افراد بعد از خرید متوجه شده اند که فرش را گران تر از ارزش واقعی اش خریداری کردهاند. در صورتی که حداقلترین کاری که میتوانند انجام دهند این است که قبل از خرید از چند فروشگاه قیمت همان فرش را بپرسند تا بتواند خرید به قیمتی داشته باشند. البته به این نکته هم اشاره کنم که نوسانات قیمتی در فرشهای سالم با فرش های ناسالم زیاد است و باید به این موضوع هم توجه داشته باشند که چه فرشی خریداری میکنند.
وی ادامه داد: متاسفانه نمی توان روی این بازار نظارت صددرصدی داشت و نظارت های ما حدود ۸۵ درصد است و بازرسان اتحادیه به فروشگاه ها سرکشی می کنند و اگر موارد گران فروشی مشاهده کنند حتما برخوردهای لازم را انجام می دهند. چرا که اعضا موظند فرشهای با کیفیت و مرغوب در اختیار مصرفکنندگان قرار دهند. البته مصرف کنندگان هم حتما باید فاکتور دریافت کنند و از خریداران بخواهند که مشخصات فرش فروخته شده را در فاکتور ثبت کنند. در اتحادیه ۱۰ عضو خبره بازار وجود دارند که میتوانند در صورت نیاز مشاوره های لازم را به خریداران بدهند.
سپهرزاد تاکید کرد: خریداران برای خرید فرش دستباف باید از فروشگاه هایی خرید کنند که دارای پروانه کسب از اتحادیه صنف فرش دستباف باشد.
رئیس اتحادیه فروشندگان فرش دستباف تهران در خصوص افزایش قیمت در بازار فرش دستباف گفت: از سال گذشته تاکنون ۵۰ تا ۶۰ درصد افزایش قیمت داشته ایم. نوسانات ارزی و افزایش افزایش ۲۲ درصدی دستمزد بافندگان مهم ترین این افزایش قیمت ها در بازار فرش دستباف بوده اند.
به گفته وی، حدود ۷۰ درصد مواد اولیه برای بافت این فرشها وارداتی است چون ابریشم ایران کفاف ۱۰ درصد بازار داخل را هم نمیدهد و تمام ابریشمها وارداتی است. البته اگر دولت حمایت های لازم را انجام دهد ما دوست داریم که مواد اولیه درجه یک وارد کنیم تا بتوانیم محصولات با کیفیتی تولید کنیم.
وی در مورد میزان فروش هم گفت: ما دچار رکود هستیم. به علت گرانی ها تولید ما هم کمتر هم گران تر شده است. چون خیلی از تولیدکنندگان دیگر توانایی ادامه کار نداریم. در صنف ما امسال ۱۰ درصد ریزش اتفاق افتاده است و اعضا تغییر شغل دادهاند. در راسته بازار عباس آباد که متعلق به فرش فروشان بود متاسفانه بسیاری از مغازه ها تغییری کاربری داده اند و لباس فروشی شده اند. مردم هم به علت گرانی روی به خرید فرش های کوچک متراژ آورده اند وبیشتر تابلوفرش میخرند.
سپهرزاد در خصوص صادرات فرش دستباف هم عنوان کرد: صادرات هم بسیار کاهش یافته است و در سال ۱۴۰۱ ارزش صادرات فرش دستباف به ۵۳ میلیون دلار رسید. صادراتی که در دهه ۷۰ حدود دومیلیارد دلار بود. تجار خارجی به دلیل تحریم ها برای خرید فرش دستباف ایرانی قدم جلو نمی گذارند. در صورتی که در گذشته عمده صادرات ما به اروپا و آمریکا بود. فرش دستباف منبع عظیمی از سودآوری است که قدر آن را نمی دانند. این صنعت ارزآوری کلانی برای کشور دارد و مثل یک چاه نفت است. اگر بازار این صنعت مانند سابق باشد حتی از صنعتی مانند صادرات نفت هم جلو می زند.
رئیس اتحادیه فروشندگان فرش دستباف تهران، قیمت گران ترین فرشی که تاکنون در بازار دیده اشاره کرد و گفت: یک بار در لندن یک فرش ۱۵ متری را دیدم ۲۵ میلیون پوند قیمت گذاری شده بود و در ایران یک جفت فرش ۱۲ متری تمام ابریشم ۶ میلیارد تومان قیمت گذاری شده بود. کف قیمت فرش های ابریشم قم که بهترین فرش های دستباف هستند حدودا متری ۱۰۰ میلیون تومان است. بافندگان و تولیدکنندگان بی نظیرند و موادی که استفاده می کنند درجه یک است.
نظر شما