به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از فارس، با توجه به اهمیت درآمد مالیاتی و سیاست تامین هزینه دولت از مالیات و عوارض، سال۹۸ و چهار ماه اول سال ۹۹ با وجود تشدید تحریمهای ظالمانه و کاهش درآمدهای نفتی و شیوع بیماری کرونا درآمدهای دولت دچار چالش شده، اما در عین حال تحقق ۱۰۲ درصدی وصول درآمد مالیاتی و رشد ۲۹ درصدی نسبت به عملکرد سال ۹۷ روی داد و در واقع رشد ۴۱ درصدی درآمد مالیاتی با وجود شرایط اقتصادی سال قبل حاکی از تحول تاریخی در تأمین درآمد مالیاتی با حداقل اثر منفی بر انگیزه تولید و سرمایهگذاری در کشور است.
گزارش عملکرد درآمد مالیاتی که از سوی وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام شده است، نشان میدهد وصول ۱۴۱.۲ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی در سال ۹۸ با تحقق ۱۰۲ درصد و رشد ۲۹ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل روی داده است.
همچنین سال قبل از محل درآمد مالیات ارزش افزوده و ۳ درصد حق عوارض شهرداریها مبلغ ۲۷ هزار و ۸۶۲ میلیارد تومان عوارض ارزش افزوده از شهریور سال ۹۸ تا تیرماه سال ۹۹ به حساب شهرداریها و دهیاریهای کشور واریز شد.
همچنین شاخص نسبت درآمدهای مالیاتی به هزینه جاری از ۴۵.۲ درصد در سال ۹۷ به ۴۷.۸ درصد در سال ۹۸ افزایش یافت. نسبت دیگر نسبت درآمدهای مالیاتی به منابع عمومی بودجه دولت است که از ۳۵.۱ درصد در سال ۹۷ به ۳۷.۵ درصد در سال ۹۸ افزایش یافته است.
همچنین پیشنویس لایحه اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم از سوی وزارت اقتصاد تهیه و به دولت ارسال شد که مهمترین موارد این لایحه معرفی مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی، معرفی مالیات بر عایدی املاک، معرفی مالیات بر واحدهای مسکونی و خودروهای لوکس بازنگری و هدفمندسازی معافیتها و مشوقهای مالیاتی شمرده میشود.
همچنین با توجه به اینکه قانون آزمایشی مالیات بر ارزش افزوده بعد از اجرای پنج سال آزمایشی آن طی هفت سال گذشته تمدید شده دولت در قالب لایحه بودجه ۹۹ در سال قبل به مجلس ارائه کرد تا مهلت آزمایشی اجرای این قانون تا سال ۱۴۰۰ باشد، اما نمایندگان مهلت آن را تا پایان مهرماه ۹۹ تصویب کردند، بنابراین با گذشت مهرماه مهلت قانونی اجرای این قانون عملاً به پایان رسید.
فارس در این زمینه در گفتوگو با یک مقام آگاه در مورد اینکه با توجه به ماده قانونی که هر درآمد دولت باید مطابق قانون باشد چه کردهاید، گفت: لایحه قانون مالیات بر ارزش افزوده از سوی دولت به مجلس ارائه شده و در کمیسیون اقتصادی مجلس به تصویب رسیده و در مرحله ارسال به هیأت رئیسه مجلس است که احتمالاً در جلسه هفته آینده مجلس همان متن مورد نظر دولت تصویب میشود و مهلت اجرای قانون مالیاتهای ارزش افزوده که اکنون بخش مهمی از درآمد مالیاتی کشور را تشکیل میدهد تا پایان سال جاری تمدید میشود.
وی گفت: در حال حاضر حدود ۳۵ درصد از درآمد مالیاتی کشور از محل مالیات بر ارزش افزوده تأمین میشود. بنابراین تمدید مهلت اجرای این قانون برای دولت بسیار مهم است.
این مقام آگاه گفت: دولت مالیات بر مجموع درآمد افراد حقیقی، مالیات بر عایدی سرمایه و مالیات بر املاک را از یک سال قبل ارائه کرده است و در کمیسیونهای مجلس و دولت بررسی میشود.
به گفته وی، با توجه به محدودیتهای ایجاد شده در درآمد نفتی باید هزینههای جاری دولت طبق سیاستهای کلی اقتصادی مقاومتی از محل درآمد مالیات تأمین شود.
وی افزود: مالیات علاوه بر اینکه ابزاری برای حکمرانی به شمار میرود، وسیلهای برای ایجاد عدالت اقتصادی و توزیع درآمد در جامعه به شمار میرود و مالیات بر ارزش افزوده یک نوع مالیات بر مصرف است که ۳ درصد از این مالیات به عنوان عوارض صرف عمران و آبادی شهرها و روستاها میشود.
نظر شما