گروه اقتصاد بینالملل پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد - جدیدترین آمار منتشر شده از سوی گمرک چین نشان میدهد حجم مبادلات تجاری ایران و این کشور در ۹ ماهه نخست سال جاری میلادی با افت ۳۸.۵ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شده و به ۱۱ میلیارد و ۱۹۰ میلیون دلار رسیده است. مبادلات تجاری ایران و چین در ماههای ژانویه تا سپتامبر سال ۲۰۱۹ بالغ بر ۱۸ میلیارد و ۱۷۰ میلیون دلار اعلام شده بود.
هم صادرات چین و هم واردات این کشور از ایران در ۹ ماهه ۲۰۲۰ با کاهش مواجه شده است، اما میزان افت واردات چین از ایران بسیار بیشتر از صادرات چین به ایران بوده است.
*تراز تجاری منفی ۲ میلیارد دلاری
چین در ۹ ماهه سال جاری میلادی ۶ میلیارد و ۶۲۰ میلیون دلار کالا به ایران صادر کرده است که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل ۸.۳ درصد کاهش داشته است. صادرات چین به ایران در ۹ ماهه ۲۰۱۹ بالغ بر ۷ میلیارد و ۲۲۰ میلیون دلار اعلام شده بود.
اما واردات چین از ایران در ۹ ماهه امسال افت قابلتوجه ۵۸.۳ درصدی داشته و به ۴ میلیارد و ۵۷۰ میلیون دلار رسیده است. چین در مدت مشابه سال قبل ۱۰ میلیارد و ۱۹۵ میلیون دلار کالا از ایران وارد کرده بود.
تراز تجاری دو کشور در این مدت به میزان ۲ میلیارد و ۵۰ میلیون دلار به نفع چین بوده است.
افت قیمت نفت، تحریمهای آمریکا و کاهش مصرف سوخت در چین به دلیل شیوع کرونا از جمله عوامل افت ارزش واردات چین از ایران طی سال ۲۰۲۰ بوده است.
*افت تکرقمی تجارت چین با دنیا، افت دورقمی تجارت با ایران
تجارت چین با ایران در ۹ ماهه نخست سال جاری میلادی در حالی افت ۳۸.۵ درصدی را تجربه کرد که تجارت این کشور با جهان در این زمان فقط ۱.۸ درصد کاهش داشته است. چین در ماههای ژانویه تا سپتامبر سال جاری میلادی ۳،۲۹۶ میلیارد دلار مبادله تجاری با جهان داشته است.
*جایگاه نقطهای ایران در تجارت خارجی چین
مقایسه آمار تجارت چین با ایران نسبت به کل تجارت این کشور نشان میدهد ایران جایگاه مهمی در میان شرکای تجاری چین ندارد. سهم ایران از کل تجارت ۳،۲۹۶ میلیارد دلاری چین با دنیا در ۹ ماهه ۲۰۲۰ فقط ۰.۳۴ درصد بوده است. این در حالی است که تجارت چین با کشورهایی مثل عراق (۲۳ میلیارد دلار)، عربستان (۴۹.۲)، عمان (۱۳.۵۹ میلیارد دلار)، رژیم صهیونیستی (۱۲.۶۶ میلیارد دلار)، آنگولا (۱۲.۱۴ میلیارد دلار)، نیجریه (۱۳.۶۶ میلیارد دلار)، پرو (۱۵.۷۸ میلیارد دلار) و نیوزیلند (۱۳.۴ میلیارد دلار) بیشتر از تجارت با ایران بوده است.
ایران از کل صادرات ۱۸۱۱ میلیارد دلاری چین سهم ۰.۳۶ درصدی و از کل واردات ۱۴۸۵ میلیارد دلاری این کشور نیز فقط سهم ۰.۳ درصدی داشته است.
*تجارت چین با آمریکا ۳۵ برابر تجارت با ایران
حجم تجارت چین با آمریکا در ۹ ماهه امسال بیش از ۳۵ برابر تجارت این کشور با ایران بوده است. چین در ۹ ماهه امسال، ۴۰۱ میلیارد دلار با آمریکا مراوده تجاری داشته است.
با وجود شیوع کرونا و سیاست تقابلی دونالد ترامپ، تجارت چین و آمریکا در ۹ ماهه ۲۰۲۰ تنها ۰.۶ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش داشته است.
*۲۱۹ میلیارد دلاری که چین از بازار آمریکا به جیب زد
بررسی ارقام صادرات و واردات چین و آمریکا از متوازن نبودن روابط تجاری دو کشور به شکلی قابلتوجه حکایت دارد. تراز تجاری دو کشور به میزان ۲۱۹ میلیارد دلار به نفع چین بوده است. چین در ۹ ماهه سال جاری میلادی ۳۱۰ میلیارد دلار کالا به آمریکا صادر کرده و فقط ۹۱ میلیارد دلار از این کشور واردات داشته است. یعنی صادرات چین به آمریکا تقریباً سه برابر واردات چین از این کشور بوده است که رقم قابلتوجهی است و نشان میدهد سیاست «اول آمریکای» ترامپ در ایجاد تعادل میان روابط تجاری دو کشور شکست خورده است.
*رتبه ۴۹ ایران در میان شرکای تجاری چین
بر اساس این گزارش، ایران در میان شرکای تجاری چین در ۹ ماهه امسال رتبهای بهتر از ۴۹ نداشته است. یعنی ۴۸ کشور بیشتر از ایران با چین در این دوره مراوده تجاری داشتهاند. آمریکا بزرگترین شریک تجاری چین در ۹ ماهه امسال بوده است.
بیش از نصف (۵۱ درصد) کل تجارت ۳،۲۹۶ میلیارد دلاری چین با دنیا در ۹ ماهه ۲۰۲۰ مربوط به قاره آسیا بوده است. تجارت چین با آسیا در این دوره بالغ بر ۱،۶۹۷ میلیارد دلار گزارش شده است. ۱۴ درصد تجارت چین معادل ۴۶۱ میلیارد دلار نیز با اتحادیه اروپا بوده است. سهم کشور آمریکا از کل تجارت چین نیز ۱۲ درصد گزارش شده است.
نظر شما