بازار سرمایه همچون سال ۹۷ رشد خواهد کرد؟

اگرچه نرخ دلار در بازار آزاد از ۳۰ هزار تومان عبور کرده؛ اما بازار سرمایه هنوز نسبت به سایر بازارها، رشد چندانی نداشته است. به نظر می رسد اختلاف فاحش نرخ ارز در سامانه نیما با بازار آزاد یکی از موانع رشد بازار سرمایه است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از بورس نیوز؛ نوید قدوسی کارشناس بازار سرمایه در این خصوص بیان کرد: همواره این انتقاد به دو نرخی بودن کالاها مطرح بوده که دو نرخی بودن هر کالایی، موجب فساد در آن بازار می شود و بازار ارز هم از این قاعده مستثنی نیست. همانگونه که تخصیص دلار ۴۲۰۰ تومانی فساد زا بود، دو نرخی بودن ارز و نرخ های پایین تر دلار در سامانه نیما نسبت به بازار آزاد هم مفسده زا است و این سوال مطرح می شود که چرا نظام سیاستگذاری ما اجازه نمی دهد یکبار برای همیشه، معضل ارز چند نرخی برطرف شده و کشف قیمت در بازار ارز به عرضه و تقاضای بازار سپرده شود. ضمن اینکه اگر دولت و بانک مرکزی تمایل داشته باشند کشف قیمت ارز در بازاری شفاف و ساماندهی شده صورت بگیرد، امکانات لازم برای این کار وجود دارد کما اینکه در چند سال گذشته برخی کالاها که در بازار چند نرخ داشته و تصور تک نرخی شدن آن را نداشته‌ایم، به واسطه عرضه در بورس کالا و استفاده از مکانیزمی شفاف، تک نرخی شده و هرچند در بدو کار ایراداتی وجود داشته؛ اما این ایرادات و اشکالات هم به تدریج برطرف شده و امروز شاهد آن هستیم که بسیاری از کالاها از طریق بورس کالا در یک رقابت شفاف کشف قیمت شوند. در مورد بازار ارز هم می توان با استفاده از ابزارهایی همچون بازار متشکل ارزی یا ابزاری مشابه، در راستای تک نرخی شدن ارز و کشف قیمتی شفاف و رقابتی تلاش کرد.

این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: این نگرش که با توجه به هزینه های گمرکی و... که واردکنندگان متحمل می‌شوند، باید ارز را با نرخی پایین‌تر به واردکننده عرضه کرد، نگرش نادرستی است. ‌ واردکنندگان هر هزینه ای که هنگام واردات متحمل شوند، روی قیمت تمام شده کالا لحاظ می کنند. در نظر داشته باشید که اختلاف نرخ ارز در سامانه نیما بازار آزاد موجب کاهش رغبت بسیاری از صادرکنندگان جهت عرضه ارز خود از طریق سامانه نیما شده و این موضوع، خود موجب کاهش عرضه ارز در سامانه نیما شده است. مشکل اینجاست که در نظام اقتصادی ما، اصرار بر سرکوب قیمت‌ها به صورت دستوری وجود دارد و سیاست گذاران اقتصادی واقعیت‌های اقتصادی را نادیده می گیرند. این سیاست در گذشته هم هرگز اثربخش نبوده و بعد از این هم نتیجه دلخواه را در بر نخواهد داشت.

قدوسی در ادامه ضمن تاکید براینکه کاهش فاصله نرخ ارز در سامانه نیما با بازار آزاد موجب رشد بازار سرمایه می‌شود، اظهار کرد: بدون شک کاهش گپ قیمتی نرخ ارز در سامانه نیما با بازار آزاد اثر مثبتی روی رشد بازار سرمایه خواهد داشت؛ چرا که در حال حاضر همین اختلاف نرخ مانع رشد بازار سرمایه بوده است. در شرایطی که نرخ دلار در بازار آزاد از ۳۰ هزار تومان فراتر رفته و بسیاری از بازارها از جمله بازار خودرو با نرخ ارز در بازار آزاد رشد کرده اند، در بازار سرمایه اما شرکت های صادرات محور کماکان ناچار به تبدیل درآمدهای ارزی خود حدود ۳۰ درصد پایین تر از نرخ های بازار آزاد هستند. همین موضوع موجب کاهش جذابیت سهام برای سرمایه گذاران شده است. منطقی نیست که شرکت های پتروشیمی و فولادی و... به واسطه تحریم ها با مشقت فراوان اقدام به صادرات محصول و انتقال ارز به داخل کشور کنند و در نهایت آنها را مجبور کنیم ارز خود را ۳۰ درصد ارزان تر از قیمت بازار عرضه کنند.

وی در رابطه با دلایل عقب ماندگی بازار سرمایه گفت: از سال ۹۹ تاکنون نقدینگی رشد فزاینده ای داشته و قیمت تمامی کالاها افزایش یافته است. علاوه بر رشد نقدینگی، انتظارات تورمی هم در افزایش قیمت‌ها موثر است و به نظر می‌رسد خوشبینی به توافق و احیای برجام موجب کاهش انتظارات تورمی در بازار ارز و کنترل تقاضای ارز شده است‌ به هرحال بازار سرمایه همواره نسبت به سایر بازارها با یک وقفه زمانی رشد کرده و بعید نیست که همچون سال ۹۷، این بازار ناگهان استارت رشد بزند. البته نکته اینجاست که دلیل افزایش نرخ ارز این بار به سبب فشار تحریم ها خواهد بود و این موضوع شاید برای صنایع تولیدی اتفاق خوشایندی نباشد و بازار سرمایه کمتر از رشد بازار ارز رشد کند.

۱۶ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۱:۰۴
کد خبر: 28935

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha