دیوان محاسبات: لایحه بودجه ۱۴۰۰ کسری حداقل ۱۹۵ هزار میلیارد تومانی دارد

دیوان محاسبات با بررسی کارشناسی منابع بودجه و با فرض تحقق صادرات ۱.۵ میلیون بشکه نفت در روز، کسری لایحه بودجه ۱۴۰۰ را حداقل ۱۹۵ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی کرد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از خبرگزاری فارس، دیوان محاسبات کسری لایحه بودجه ۱۴۰۰ دولت را در خوشبینانه ترین حالت ۱۹۵ هزار میلیارد تومان براورد کرد. کل رقم منابع عمومی بودجه ۸۴۱ هزار میلیارد تومان است بنابراین ۲۳ درصد منابع امکان تحقق در شرایط موجود ندارد.

برآورد کارشناسی از عدم تحقق منابع عمومی دولت برای بودجه سال آینده ۷۷ درصد ذکر شده که رقمی بالغ بر ۶۴۶ هزار ۶۹۰ میلیارد تومان امکان وصول دارد.

در بخش درآمدها ۲۴ هزار میلیارد تومان بیش برآورد منابع مشاهده می‌شود که سهم درآمد مالیاتی و گمرکی ۲۴ هزار میلیارد تومان است.

در بخش واگذاری دارایی‌های مالی که بیشترین ابهامات در خصوص فروش ۲.۳ میلیون بشکه نفت و میعانات از سوی کارشناسان مطرح شده ۸۷ هزار میلیارد تومان کسری دارد. از این میزان ۶۳ هزار میلیارد تومان مربوط به صادرات نفت و خام و میعانات گازی می‌شود.

اموال منقول و غیر منقول نیز با تحقق ۱۰ درصدی روبرو خواهد شد و نهایتا امکان فروش ۲۵۰۰ میلیارد تومان از این ردیف عایدی برای دولت دارد.

در بخش واگذاری دارایی‌هایی مالی نیز با ۸۳ هزار میلیارد تومان عدم تحقق منابع روبرو هسیتم که پیش فروش نفت یا اوراق ۱۴ هزار میلیارد تومان کسری، فروش سهام شرکت‌های دولتی با ۵۳ درصد تحقق کسری ۴۵ هزار میلیارد تومانی خواهد داشت.

به دلیل محدودیت در صادرات نفت و میعانات گازی، سهم صندوق توسعه ملی نیز کاهش می‌یابد از این رو حداکثر برداشت ۶۸ درصدی برای سال آینده امکان پذیر بوده و ۲۴ هزار میلیارد تومان عدم تحقق منابع مشاهده می‌شود.

با عنایت به وضعیت حاکم بر فضای اقتصاد کلان کشور و آثار بیماری کرونا بر فعالیتهای اقتصادی و همچنین اظهارنظر رسمی مقامات مرتبط با حوزه‌های مالیاتی و گمرکی، با فرض شرایط و زیرساختهای موجود برای سازمان امور مالیاتی و گمرک حداکثر ۲۳۰،۵۸۹ میلیارد تومان وصول خواهد شد. از روند تحقق این بخش در سال سایر درآمدها برای پیشبینی تحقق ۱۳۹۸ و هشت ماهه سال جاری استفاده شده است.

برای محاسبه نفت فرض شده که دولت قادر باشد روزانه ۱،۵۰۰،۰۰۰ بشکه نفت خام و میعانات گازی صادر می‌کند. در صورتیکه سناریوی سوم صادرات ۱،۰۰۰،۰۰۰ بشکه در روز در نظر گرفته شود میزان عدم تحقق منابع حاصل از نفت از ۶۳،۷۷۲ میلیارد تومان به ۱۰۳،۶۰۰ میلیارد تومان افزایش می‌یابد. بنابراین عدم تحقق منابع عمومی دولت حدوداً ۲۳۴،۰۰۰ میلیارد تومان خواهد بود.

با توجه به عملکرد دولت در سنوات گذشته در خصوص واگذاری اموال منقول و غیرمنقول و طرحهای تملک داراییهای سرمایهای، در حالتی خوشبینانه دولت میتواند ۱۰ درصد از منابع پیش‌بینی شده در این بخش را وصول نماید.

با توجه به عملکرد دولت در فروش اوراق مالی اسلامی طی سنوات اخیر، به نظر میرسد دولت در تحقق این بخش مشکل چندانی نداشته باشد.

منابع حاصل از صندوق توسعه ملی در سناریوی صادرات ۱،۵۰۰،۰۰۰ بشکه نفت خام و میعانات گازی و صادرات ۲.۹ میلیارد دلار خالص صادرات گاز در سال آینده به میزان ۲۴،۱۶۰ میلیارد تومان با عدم تحقق مواجه خواهد شد.

پیش‌بینی می‌شود در صورت عدم تحقق صادرات ۲،۳۰۰،۰۰۰ بشکه در روز، امکان پیش‌فروش نفت خام میسر نمی‌شود و در صورت فروش اوراق مالی سلف نفتی پیش‌بینی این است که ۸۰ درصد این ردیف محقق می‌شود.

با توجه به شرایط اقتصادی حاکم بر کشور و وضعیت فعلی بازار سرمایه به نظر میرسد در وضعیت خوشبینانه دولت بتواند حداکثر حدود ۵۰،۰۰۰ میلیارد تومان از پیش‌بینی انجام شده در خصوص فروش شرکتهای دولتی در سال آینده را محقق کند.

۲۴ آذر ۱۳۹۹ - ۱۵:۳۰
کد خبر: 11224

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha