به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد؛اعتماد وضعیت بورس را بررسی کرده است: شاخص بورس اوراق بهادار تهران پس از آنکه هفته قبل را پرنوسان به پایان برد، در نخستین روز معاملاتی هفته کار خود را پرقدرت آغاز کرد. در پایان معاملات روز شنبه ۹ مردادماه ۱۴۰۰، شاخص بورس با رشد ۳۴ هزار و ۹۶۲ واحدی به یک میلیون و ۳۵۱ هزار واحد رسید، شاخص کل هموزن نیز با رشد ۴ هزار و ۱۷۸ واحدی به رقم ۴۰۰ هزار و ۹۲۴ واحدی دست یافت و بیشترین اثر مثبت بر دماسنج بازار سهام در این روز به نام نمادهای معاملاتی شرکتهای توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه، ملی صنایع مس ایران و صنایع پتروشیمی خلیج فارس شد و در مقابل شرکتهای گروه صنعتی پاکشو، ایران خودرو و سرمایهگذاری سهام عدالت استان کرمانشاه با افت خود مانع افزایش بیشتر نماگر بازار سهام شدند.
اعداد مهم بازار سرمایه در روز گذشته نشان میدهد ارزش خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار مثبت شده و ۳۱۱ میلیارد تومان پول حقیقی به بورس وارد شده که نسبت به روز چهارشنبه بیش از ۳ هزار برابر بیشتر شده است. کارشناسان بورسی معتقدند؛ این رشد در بازار سهام در حالی رخ داده که هنوز آسیبی که مردم از بورس دیدهاند، ترمیم نشده تا پول بیهدف وارد این بازار شود و بخشی از سهام بازار را خریداری کنند به همین دلیل پول زیادی در بازار وجود ندارد که همه صنایع را رهبری کند.
همه اتفاقات سیاسی در بازار لحاظ شده است
مهیار بقایی، کارشناس بازار سرمایه بر این باور است که بازار سرمایه تمام مسائل سیاسی که با تغییر دولت احتمالا رخ خواهد داد را لحاظ کرده و با توجه به رشد قیمتهای جهانی این افزایش غیرقابل پیشبینی هم نبود. این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به رشد ۳۴ هزار واحدی شاخص بورس در روز گذشته اظهار داشت: با توجه به اینکه در حال حاضر رییسجمهور مشخص شده و خبری هم از نرخ دلار زیر ۲۰ هزار تومانی در بازار نیست و اتفاقاتی که در بازارهای جهانی رخ داده به گونهای بوده که نرخها افزایشی شدهاند این رشد شاخصهای بورس را رقم زده است.
سیگنالهای برجامی و تغییر نرخ ارز بورس را صعودی کرد
او با بیان اینکه شاخص بورس طی روزهای گذشته مقاومت خود را رد کرد و از مرز یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحدی گذشت، تصریح کرد: سیگنالهایی که از برجام ارسال شد و افزایش نرخ ارز دلیل اصلی رشد بازار بوده که به انتظارات تورمی هم دامن زده است. البته هنوز نمیتوان درباره این رشد نظر قاطعی داد و اینکه ادامهدار خواهد بود یا متوقف خواهد شد هنوز مشخص نیست. این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: مردم در بازار سرمایه پس از ضربهای که در سال گذشته خوردند سهمهای خوب را امروز شناسایی کردهاند و سهمهایی که سودده هستند را خریداری میکنند.
تغییر نرخ بهره بین بانکی بر بورس بیتاثیر نبود
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به نفت ۷۵ دلاری خاطرنشان کرد: در این مدت برخی کارشناسان برآوردهایی از کاهش بهای نفت داشتند و این احتمال را هم میدادند اما این اتفاق نیفتاد و نرخ بهره بین بانکی هم کاهشی شد که این مساله نیز بر بازار سرمایه بیتاثیر نبود. بقایی تصریح کرد: در هفتههای اخیر شاهد عرضه سیمان در بورس کالا بودیم و همین موضوع باعث شد تا نرخهای واقعی سیمان مشخص شود ما همه مخالف قیمتگذاری دستوری هستیم اما واقعیت این است که باید یک بار تورم را روی کالاها محاسبه و در اقتصاد کشور لحاظ کرد و از آن به بعد استارت بزنیم.
ناگزیر به حذف قیمتهای دستوری هستیم
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: هر چند سال یکبار به دلیل قیمتگذاری دستوری یک شوک قیمتی به بازار وارد میشود و همه هم میدانیم که تصنعی نگه داشتن قیمتها بازارها را دچار چالش میکند و ما ناگزیریم این قیمتهای دستوری را برداریم شاید در ابتدای امر یک فشار قیمتی را شاهد باشیم اما برای یک بار باید این اتفاق بیفتد. بقایی با اشاره به ارزش برخی سهمها در بازار کنونی گفت: برخی سهمها مانند سهام پتروشیمیها طی دو، سه ماه گذشته حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد رشد داشته و اگر همین وضعیت ادامه پیدا کند رشد بیشتری هم خواهند داشت. این کارشناس بازار سرمایه گفت: مشکل از جایی شروع میشود که این بازار با بانک مقایسه میشود، چراکه همه بازارها P/E دارند و نمیتوان P/E بازارها را با هم مقایسه کرد به خصوص بعضی از سهمها امروز با وجود اینکه به مجمع هم رفتهاند و افزایش نرخ هم داشتهاند P/E پایینی دارند و اگر همین اوضاع دلار ادامه داشته باشد وضعیت اینها چندان تغییری نخواهد کرد.
انتشار اوراق تبعی به جای اوراق مرابحه
او ادامه داد: گزارش مجامع و فصلی منتشر شده توسط شرکتها بیشتر از انتظار بازار بود و موجب شد قیمتهای سهام را برای رشد توجیه کند و بسیاری از کارخانجات غذایی و دارویی تغییرات قیمت داشتهاند. بقایی در مورد تامین کسری بودجه دولت نیز گفت: دولت امروز خود سهامدار شرکتهاست و به اعتقاد من بهتر آن است که به جای چاپ اوراق مرابحه به سمت اوراق تبعی برود و در بازار سهام این اوراق را برای تامین مالی خود منتشر کند که هم منابع در بازار سرمایه بماند و هم اوراق به عنوان رقیبی برای بازار سهام نشود. او با بیان اینکه باید به بازار سرمایه اعتبار بیشتری داده شود، ادامه داد: مشکل اصلی این است که هیچگاه کارهای کارشناسی را به افراد کاردان ندادهایم، این در حالی است که دولت به راحتی میتواند از این طریق تامین مالی انجام دهد. بقایی افزود: هلدینگ خلیجفارس هم امروز برای سهام خود اوراق تبعی منتشر کرده که نشاندهنده قدرت یک شرکت خوب است و بهتر آن است که دولت هم در شرایط کنونی به انتشار اواراق تبعی اقدام کند. شایان ذکر است؛ برخی کارشناسان بر این باورند که تثبیت نرخ دلار در محدوده ۲۲ تا ۲۵ هزارتومان و کاهش یا ثبات نرخ بهره بانکی از مولفههای موثر در رشد بازار سرمایه هستند که این مولفهها تاثیر بسزایی در رشد آتی بازار تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد خواهند داشت و اگر نرخ دلار به عدد کمتر از ۲۲ هزار تومان نرسد و تثبیت نشود شاخص میتواند مسیرش را از محدوده فعلی ادامه دهد.
نظر شما