به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از وبسایت بانک جهانی، اقتصاد ایران به لطف فروکش کردن محدود بحران کرونا و افزایش تدریجی تولید نفت خام از نیمه دوم ۲۰۲۰، توانست از رکود ۲ ساله خارج شود.
با این حال فعالیتهای اقتصادی ضعیف تخت تحریمهای آمریکا، درآمدهای نفتی اندک و افزایش هزینهکردهای دولت برای مقابله با کرونا باعث شده تا کسری بودجه افزایش یافته و این منجر به فشار شدید تورم و افت ارزش پول شود.
انتظار میرود رشد اقتصادی ایران با توجه به چشمانداز مبهم وضعیت شیوع گونه جدید کرونا، عملی نشدن رفع تحریمها تحولات افغانستان و تغییرات آبوهوایی، اندک باقی بماند.
تحولات اخیر
اقتصاد ایران به دنبال رکوردی که بیش از ۲ سال طول کشید در سال مالی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ یک ریکاوری آرام را تجربه میکند.
ریکاوری تدریجی تقاضای جهانی و کمتر شدن محدودیتهای قرنطینهای که باعث تقویت تقاضا در بخش نفتی و تولید شده است باعث شد اقتصاد ایران در سال مالی ۲۰۲۰-۲۰۲۱ با رشد ۳.۴ درصدی روبرو شود.
آخرین دادههای تولید صنعتی نشان میدهد با آغاز موج جدید کرونای دلتا در ماه آگوست ۲۰۲۱ فعالیتهای اقتصادی افت کرده است.
نرخ اشتغال در بازه آوریل تا ژوئن ۲۰۲۱ همچنان ۲.۱ درصد کمتر از سطح قبل از پاندمی باقی مانده است و دادهها نشان میدهد وضعیت برای زنان بدتر بوده است.
چشمانداز
چشمانداز اقتصادی ایران با تخمین مسیری که پاندمی کرونا در این کشور خواهد پیمود، ریکاوری تقاضای شرکای تجاری و تحولات ژئوپولیتیکی شکل گرفته است.
پیشبینی میشود در میانمدت متوسط رشد اقتصادی ایران زیر ۳ درصد باقی بماند.
واکسیناسیون کرونا و احتمال وضع محدودیتهای قرنطینهای جدید، در کنار نرخ پایین سرمایهگذاری، عوامل کلیدی موجود در این چشمانداز هستند.
نظر شما