سایه روشن های انتخاب ترامپ برای اقتصاد ایران/باحضور ترامپ فشار بیشتری بر خریداران نفت ایران اعمال می شود/دولت آقای پزشکیان پیش بینی افزایش ۴۰ درصدی مالیات ها را دارد که بعید است محقق شود

عضو هیئت علمی دانشگاه چمران و استاد اقتصاد گفت: شاید ترامپ در دوره ریاست جمهوری جدید خود نتواند تحریم های جدیدی علیه ایران تصویب کند اما می تواند تحریم های موجود را تشدید کند و مقابل دورزدن های تحریم ما را با روش های دیگر بایستاد تا فشار اقتصادی بیشتری به ایران وارد شود.

گروه اقتصادکلان پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد مرتضی افقه اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه چمران در گفت وگو با رادار اقتصاد در خصوص اثرات انتخاب دونالد ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا و اینکه آیا وی شرایطی به زیان ایران با تشدید تحریم ها اعمال خواهد کرد گفت: با تجربه ای که از دوره قبلی ریاست جمهوری دونالد ترامپ داریم نسبت به این موضوع اطمینان خاطر داریم که دیدگاه ایشان کاملا ضد ایران است؛ هر چند نباید نسبت به دیدگاه و مواضع وی به صورت تام منفی نگر بود چرا که دیدگاه ایشان یک جنبه مثبت و یک جنبه منفی دارد.
وی در این باره خاطر نشان کرد: جنبه منفی دیدگاه ایشان مسئله هسته ای است یعنی ممکن است آقای ترامپ مانند دوره قبل ما را برای محدود سازی توان هسته ای زیر فشار شدیدی قرار دهد اما اینکه معتقد است آمریکا را نمی خواهد درگیر جنگ منطقه کند شاید این دیدگاه کمک کند که درگیری های منطقه ای مانند جنگ غزه که ایران هم یک طرف این درگیری است به پایان برسد.
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی گفت: این موضوع اگر عملیاتی شود کل منطقه را از دغدغه های ایجاد شده جنگی می رهاند پس از این جهت انتخاب آقای ترامپ می تواند مثبت باشد اما از آن سو برخی از این موارد بستگی به رفتار ایران و اسرائیل دارد که قبل از استقرار ترامپ جنگ شعله ور تر شود یا خیر؟
مرتضی افقه اقتصاد دان یادآور شد: به هرحال حضور ترامپ به لحاظ اقتصادی نمی تواند برای اقتصاد ما مثبت باشد چرا که متاسفانه در دوران ریاست جمهوری دولت های قبلی که می توانستیم به توافقی با آمریکا دست بیابیم ضعیف عمل کردیم و این فرصت را از دست دادیم بنابراین بعید نیست ترامپ سخت گیری هایی در تجارت خارجی و فروش نفت ایران داشته باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه چمران و استاد اقتصاد گفت: در دوران بایدن ایران می توانست از روش دور زدن تحریم ها یک تا دو میلیون بشکه نفت به فروش برساند کما اینکه در بودجه سال ۱۴۰۴ هم حدود ۱ میلیون ۹۵۰ هزار بشکه در روز پیش بینی شده است اما در غیاب یک توافقنامه و ادامه تحریم ها به صورت دورزدن تحریم ها این میزان فروش نفت پیش بینی شده؛ پس این امکان وجود دارد که با حضور ترامپ فشار بیشتری بر خریداران نفت ایران اعمال شود و مانند سال ۹۸ که تحریم ها تشدید شد و فروش نفت کاهش یافت به گونه ای که تا حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار بشکه نفت به فروش رسید همچنان فشار زیادی به اقتصاد ایران و فروش نفت وارد شود.
مرتضی افقه استاد اقتصاد معتقد است: دولت در سال ۹۷ تا ۹۸ امکاناتی داشت که درآمدهایی جایگزین درآمد نفتی در بودجه کند از جمله فروش شرکت های دولتی و اموال مازاد دولتی، اما در حال حاضر این منابع مالی برای دولت وجود خارجی ندارد چون در این مدت اموال دولتی فروخته شده و به نوعی جایگزین درآمدهای نفتی شده است.
کارشناس و تحلیلگر اقتصادی گفت: در دولت شهید رئیسی حدود دو سال مالیات ها افزایش شدیدی یافتند لذا دولت سیزدهم براین اساس توانست بخشی از کاهش درآمدهای نفتی را جبران کند ولی اکنون آن ظرفیت های موجود گذشته موجود نیست.
عضو هیئت علمی دانشگاه چمران گفت: دولت آقای پزشکیان پیش بینی افزایش ۴۰ درصد مالیات ها را دارد اما بعید به نظرمی رسد توان اقتصاد ایران در بخش تولید و مصرف پذیرای افزایش ۴۰ درصدی مالیات باشد. در صورتی که درآمدهای نفتی کاهش بیابد تردیدی در این موضوع نیست که اقتصاد ایران با یک چالش جدی مواجه می شود.
مرتضی افقه اقتصاد دان یادآور شد: شاید ترامپ در دوره ریاست جمهوری جدید خود نتواند تحریم های جدیدی علیه ایران تصویب کند اما می تواند تحریم های موجود را تشدید کند و مقابل دورزدن های تحریم ما را با روش های دیگر بایستاد تا فشار اقتصادی بیشتری به ایران وارد شود.

۱۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۱
کد خبر: 61622

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha