گروه اقتصاد کلان پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد میر قاسم مومنی کارشناس و تحلیلگر سیاست خارجی و امور بین الملل در گفت و گو با رادار اقتصاد درخصوص راهکار رفع بخشی از معضلات اقتصادی بخصوص در موضوع صادرات و واردات و تامین منابع ارزی کشور گفت: با اینکه تلاش های دولت سیزدهم برای عضویت ایران در سازمان های همکاری منطقه ای مثل شانگهای وبریکس ستودنی است اما مساله به عضویت ما در این سازمان ها و شوهای رسانه ای ختم نمی شود، چرا که مهمترین مساله تامین منافع ما و صادرات و وارداتی است که به رشد اقتصادی و تامین نیازهای کشور کمک کند.
وی در این باره خاطر نشان کرد: مساله حائز اهمیت این است نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری باید به مسائل درست بیاندیشند، به عنوان مثال؛ کشورهای اوراسیا و کشورهای مشترک منافع که در سازمان بریکس و شانگهای عضو هستند، کشورهایی که در پیمان های مشترک اقتصادی اوراسیا با هم همکاری می کنند روابط تجاری بسیار بزرگی در حد و اندازه چند صد میلیاردی با اروپا و آمریکا دارند، بنابراین باید واقع بین باشیم که عضویت صرف ما در پیمان اوراسیا حلال مشکلات ما نیست، چرا که تحریم ها مانع بزرگی در برابر همکاری با همین کشورهای اوراسیاست.
میر قاسم مومنی کارشناس و تحلیلگر سیاست خارجی و مسائل بین الملل با اشاره به انواع تحریم ها و تاثیرات آن بر اقتصاد ایران گفت: ایران تحت چندین تحریم است از تحریم های سازمان ملل و شورای امنیت و تحریم های آمریکا و اروپا که هر کدام ضمانت اجرای خاص خود را دارند، تحریم هایی که مانع بزرگی در برابر توسعه تجارت خارجی ایران با کشورهای همسایه شده است.
وی در این باره تصریح نمود: تحریم های مختلف مانع تجارت خارجی شده، چه برسد به سرمایه گذاری در اقتصاد ایران، به نوعی می توان گفت از کیک تجارت خارجی ایران جز تکه کوچکی باقی نمانده، چرا که دنیای امروز دنیای ارتباطات براساس تامین منافع است به این خاطر ایران روابط تجاری گسترده ای با کشورهای همسایه و منطقه بخصوص کشورهای عربی که درآمد و قدرت خرید بالایی دارند، ندارد.
میر قاسم مومنی کارشناس و تحلیلگر سیاست خارجی و مسائل منطقه معتقد است: به دلیل تحریم ها اقتصاد ایران رشد نمی کند، ضمن اینکه تحریم ها باعث شده دوست و دشمن بهانه ای برای عدم مراودات جدی با ما داشته باشیم، لذا ضمن تاکید بر اینکه باید زیر ساخت های داخلی در امر تجارت خارجی فراهم شود باید مشکل تحریمها حل شود.
وی در این باره یادآور شد:وقتی سرمایه گذاری در صنایع نفتی ایران بیش از ۲۰ میلیون دلار ممنوع است به هیچ وجه نمی توان از رشد اقتصادی، ایجاد شغل و رفاه عمومی مردم سخن گفت چرا که اصلی ترین صنعت ما که محل درآمد زایی است در حال از دست رفتن است.
وی دراین باره خاطر نشان کرد: وقتی پولی برای نوسازی صنعت نفت و شبکه نفتی کشور وجود ندارد ارز آوری نداریم، فرزندان امروز و آینده این کشور از منابعی که حق آنهاست برخوردار نمی شوند در حالی که کشورهای حوزه خلیج فارس که با ما میادین مشترک دارند به دلیل استفاده از تکنولوژی های روز دنیا به راحتی کسب درآمد می کنند و ما اسیر سفره های خالی هستیم.
وی در این باره گفت: با وجود تحریمها هیچ کشوری در منابع نفت و گاز ایران سرمایه گذاری نمی کند، لذا تا زمانی که سایه تحریم ها بر سر ماست نمی توانیم از فرصت ها و ظرفیت های اقتصادی که داریم استفاده کنیم؛ هر چند فرصت های بسیاری که می توانست امروز ایران را در منطقه برتر کند را از دست داده ایم.
وی با اشاره به اینکه عضویت ایران در سازمان های منطقه ای با وجود تحریم ها آنچنان کارساز نیست؛ گفت: به دلیل بسته بودن سوئیفت و تحریم ها، عضویت درهر پیمان منطقه ای نمی تواند به بهره وری اقتصادی ایران کمک کند، حتی روسیه نیز نمی تواند به ما ارز بدهد چرا که ایران تحت تحریم است.
وی در این باره گفت: عضویت در سازمانهای منطقه ای ممکن است به طرف مقابل برای صادرات کالا به ایران کمک کند اما ما مزیت صادراتی نداریم، کالای با کیفیتی که قیمت پایینی داشته باشد و قادر به رقابت باشد نداریم، در بازارهای امروزی که رقابت حرف اول را می زند چگونه می توانیم از پتانسیل عضویت در سازمان های اقتصادی منطقه ای و بین المللی بهره برداری کنیم وقتی تولید در ایران بسیار گران است.
میر قاسم مومنی معتقد است: عضویت درپیمان های منطقه ای وبین المللی یک بخش کار است و استفاده از پتانسیل های پیمان های اقتصادی، بخش دیگر است چرا که تحریم ها جند جانبه است.
وی در ادامه بحث گفت: مطمئن باشیم وقتی رئیس جمهور روسیه ما را عضو پیمانی می کند از ما امتیازی می گیرد. تاریخ روسیه نشان داده آنها بدون امتیاز گرفتن قدمی برای کسی برنمی دارند، با این حال باید مشخص شود و آمارهای رسمی به مردم و کارشناسان و اقتصاددانان داده شود تا بدانیم آیا در شانگهای و بریکس توانسته ایم منافع کشور را تامین کنیم و از عضویت دراین سازمانها بهره برداری اقتصادی و تجاری داشته باشیم یا خیر؟
وی در پایان گفت وگو خاطر نشان کرد: تا زمانی که تحریم ها به قوت خود باقی است ما از وضعیت حذف تعرفه های گمرکی و ... بهره برداری نمی کنیم بلکه ایران بازار خوبی برای واردات بدون تعرفه کالای کشورهایی می شود که با آنها در یک پیمان هستیم.
نظر شما