گروه اقتصاد کلان پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد مجید رضا حریری رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در گفت و گو با رادار اقتصاد در خصوص مولفه های لازم برای تحقق وعده های رشد اقتصادی و آنچه نامزدهای ریاست جمهوری در مناظرات و جلسات تلویزیونی و رو در رویی که با مردم دارند به پیش نیازهای رشد تجارت خارجی و به تبع آن ارز آوری بیشتر اشاره کرد و گفت: ایران همواره خواهان توسعه ارتباطات خارجی با کشورهای مختلف از جمله همسایگان،منطقه و سایر کشورهای جهان بوده است اما مساله حائز اهمیت این است که دو مساله معضلاتی در مسیر رشد تجارت خارجی ایران ایجاد کرده اند.
وی دراین باره توضیح بیشتری داد و گفت: مساله اول در عدم رسیدن به رشد تجارت خارجی براساس نیازها و ظرفیت اقتصاد ایران وجود تحریم هاست اما با تحریم ها نیز دو مدل می توان رفتار کرد.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین یادآور شد: اولین مدل برخورد با تحریم ها که اتفاقا درست ترین کار ممکن است مذاکره در راستای رفع تحریم هاست البته پنجاه درصد رفع تحریم ها که به دست ما رفع می شود و وابسته به حاضر شدن ما در پای میز مذاکره است مرتبط با ماست اما پنجاه درصد دیگر از دست و توان ما خارج است.
مجید رضا حریری فعال اقتصادی و تجاری تصریح نمود: مساله حائز اهمیت این است که سران سایر کشورها و تیم مذاکره کننده آمریکا و کشورهای غربی که آن سوی میز رو درروی ما نشسته اند نیز عهده دار رفع تحریمها هستند، اما به هر حال برای رفع تحریم ها باید پیشقدم شویم و با همان اختیار ۵۰ درصدی تلاش کنیم تحریمها رفع شود.
حریری در این باره خاطر نشانه کرد: با این حال هر چه قدر مذاکره کنیم و تمایل به مذاکره داشته باشیم طرف مقابل هم باید چنین تمایلی داشته باشد پس ۵۰ درصد شانس داریم البته بهترین و منطقی ترین راه پیش روی ما اعلام آمادگی برای انجام مذاکره است بنابراین باید از آن ۵۰ درصدی که در آن دخیل هستیم به بهترین نحو ممکن استفاده کنیم چرا که با رفع تحریم ها، تجارت خارجی توسعه می یابد.
وی در خصوص راهکار دوم نیز گفت: غیر ازاین باید اثرات تحریم را با فرض اینکه نمی توانیم برطرف کنیم با سیاست گذاری ها و تدابیر صحیح تا جای ممکن برطرف کنیم، چرا که ممکن است طرف مقابل زیر بار رفع تحریم نرود، لذا باید اثرات را به حداقل ترین شکل ممکن برسانیم و با پیدا کردن بازارها و ارتباطات جدی و روابط تجاری با کشرهایی که تا کنون طرف تجاری ما نبودند، تجارت خارجی کشور را افزایش دهیم، ضمن اینکه میزان تجارت با کشورهایی که تا کنون با آنها تعاملات تجاری داشته ایم را در عین مذاکره با آمریکا و غرب، افزایش دهیم.
وی درخصوص دستاوردهای عضویت در پیمان های منطقه ای اقتصادی گفت: درحین مذاکره با آمریکا برای رسیدن به تفاهمی حول رفع تحریم ها، فعالیت هایی مثل پیوستن به بریکس و شانگهای و انعقاد پیمانهای دو جانبه در راستای توسعه روابط تجاری بدون تعرفه با اوراسیا و پیدا کردن بازارهای جدید در بازارهای آمریکای لاتین و آفریقا فعالیتهای مهمی است که باید همواره دنبال شود وبازارها به بهترین شکل ممکن رصد شوند.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین یادآور شد: اگر نامزد ریاست جمهوری غیر از این مجموعه و فعالیت هایی که ذکر شد سخنی گفت قطع به یقین به سرانجام مطلوب نمی رسیم و نمی توانیم ادعا کنیم شاهد توسعه تجارت خارجی کشور خواهیم بود.
مجید رضا حریری رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در خصوص اظهار نظرهایی که در خصوص توسعه تجارت خارجی و افزایش حجم صادرات کشور می شود را براین اساس دسته بندی کرد و گفت: اگر هر یک از نامزدهای ریاست جمهوری مثلا گفت موضوع لغو تحریم ها مساله فرعی ماست و حضور در سازمان های بین المللی و منطقه ای اولویت است، قطعا با مردم صادق نبوده یا اگر نامزدی گفت فقط برجام و رفع تحریم ها مهم است و عضویت ما در سازمان های همکاری اقتصادی چندان حائز اهمیت نیست وی نیز با مردم صادقانه برخورد نکرده است.
مجید رضا حریری رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین یادآور شد: با توجه به اینکه نزدیک به ده سال است که در وضعیت فعلی تحریم ها و تشدید تحریم ها به سر می بریم و تحریمها رفع نشده، ضمن اینکه عضو سازمانهای همکاری منطقه ای شده ایم و با همسایگان روابط خوبی داریم اما مساله این است که هیچ یک از موارد یاد شده به تنهایی نمی تواند زمینه ساز توسعه تجارت خارجی باشد.
وی در پایان گفت و گو تصریح کرد: نباید هیچ یک از دو عامل تاثیر گذار در رشد تجارت خارجی کشور را فدای دیگری کرد، بلکه باید ضمن رفع تحریم ها و رصد بازارها و تبادلات تجاری جدید، با قوت و قدرت بیشتری تجارت خارجی درمنطقه و کشورهای دوست و همسایه را دنبال کرد تا به نتایج مطلوب رسید، پس نشانگر اینکه کدام نامزدها راه درست توسعه تجارت خارجی را بلد است به رعایت این دو مولفه وابسته است.
نظر شما