تورم و افزایش پایه پولی بورس را صعودی می‌کند/مشکل عمده بازار سرمایه زمان نامناسب عرضه‌های اولیه، فروش اوراق و تغییرات مدیریتی است/مشکل بنیادی در کلیت بازار وجود ندارد

کارشناس ارشد بازار سرمایه گفت: در حال حاضر با کمبود نقدینگی در بازار مواجه هستیم و زمانی که پول کافی وجود نداشته باشد، سرمایه به سمت تمام صنایع حرکت نمی‌کند و بیشتر جذب گروه‌هایی می‌شود که از خبرهای خوب و مستمری برخوردار هستند. البته بازار سهام شرایط بنیادی مطلوبی دارد. نرخ ارز نیمایی افزایش پیدا کرده و از طرفی هم تورم در نرخ حدود ۴۸ الی ۵۰ درصد تثبیت شده است.

سینا عنایت اللهی کارشناس ارشد و تحلیلگر بازار سرمایه در گفت و گو با زهرا فعله گری خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد اظهار کرد: بازار سرمایه در هفته‌های گذشته با افت و اصلاحات جزئی رو به رو شد که مهمترین علت آن مربوط به نبود نقدینگی کافی است.

وی ادامه داد: دلایل متعددی در کاهش نقدینگی موثر بوده که از جمله آن می توان به عرضه های اولیه بدون استراتژی مشخص اشاره کرد. طی یک ماه اخیر حدود ۵ همت (هزار میلیارد تومان) از بازار خارج و صرف این موضوع شده است. متاسفانه این عرضه‌ها بدون در نظر گیری شرایط کلی بازار سهام انجام شد.

عنایت اللهی افزود: عرضه‌های اولیه پس از ورود به تابلوی معاملات، رشد چند روزه‌ای را طی کرده و سپس دچار نوساناتی می‌شود و از آنجایی که معمولا این سهام در لیست نمادهای پربیننده قرار دارد، تغییرات آن می تواند تاثیر روانی منفی بر سهامداران خرد داشته باشد.

عنایت اللهی مطرح کرد: فروش اوراق قرضه یکی دیگر از دلایل اصلاح بازار سرمایه بوده است. دولت روزانه چند هزار میلیارد تومان اوراق به فروش می‌رساند. این امر باعث خروج پول و تخلیه منابع از نهادهای بزرگ مالی وصندوق ها به سوی اوراق می شود.

وی تشریح کرد: در این بین نرخ بهره بین بانکی هم طی سه ماه اخیر از حدود ۱۸ درصد به ۱۹.۵ درصد رسیده که این موضوع به خودی خود در افت بازار سرمایه تاثیرگذار بوده است. طبق آخرین آمار، بانک‌ها حدود ۱۵ الی ۱۹ همت از بانک مرکزی استقراض کرده‌اند که اگر این عمل شکل نمی‌گرفت، نرخ بهره بین بانکی با افزایش بیشتری رو به رو می‌شد.

عنایت اللهی با تاکید بر اینکه مشکل عمده بازار سرمایه مربوط به زمان نامناسب عرضه‌های اولیه، فروش اوراق و همچنین تغییرات مدیریتی است، بیان کرد: اکنون ابهاماتی در تغییرات مدیریتی نهادهای ناظر، هلدینگ‌ها، موسسات مالی و غیره وجود دارد. در واقع هنوز مشخص نیست که مدیران کنونی بر سر کار خود باقی خواهند ماند و یا خیر؛ از این رو آنها رغبت چندانی در حمایت از سهم و یا زیرمجموعه‌های خود را ندارند و یا تکلیفی برای آنها ایجاد نشده است. این مهم، ورود نقدینگی جدید را تحت الشعاع قرار داده است.

کارشناس بازار سرمایه گفت: مجموع عوامل یاد شده باعث افت روزهای اخیر بازار سهام شده است و در حقیقت مشکل بنیادی در کلیت بازار وجود ندارد. همان طور که می‌دانیم قیمت نفت و دیگر کالاهای پایه در بالاترین نرخ چند ماهه خود قرار دارد و همچنین قیمت اکثر محصولات پتروشیمی‌ها نیز رشد قابل توجهی را در پی داشته است. به نظر می رسد این قیمت‌ها در ۶ ماهه دوم سال جاری تثبیت شود و یا حتی رشد بیشتری را نیز تجربه کند.

وی مطرح کرد: در روزهای اخیر فرمول محاسبه خوراک پالایشگاه‌ها نیز تغییر کرده است و معتقدم این تغییر می تواند کاهش کرک اسپرد سال اخیر محصولات پالایشی را جبران کند. دولت قصد دارد ۴ درصد اختلاف را بازگرداند. گمان می‌کنم شرایط بهبود پیدا می‌کند و به زودی این جبران رقم می‌خورد و شاهد گزارش‌های خوب پالایشی ها و پتروشیمی ها باشیم.

عنایت اللهی افزود: انتظار می‌رود این صنعت پیشرو باشد و سهام این گروه و همچنین هلدینگ‌های آنها مورد توجه بازار قرار بگیرد. البته باید در نظر داشت نرخ های جهانی برخی از گروه‌های بازار سرمایه از وضعیت خوشایندی برخوردار نیستند. به طور مثال در خصوص فلزات اساسی، نرخ فولاد در پی کاهش تقاضای چین، کاهش یافت و اختلافات چین واسترالیا نیز باعث ریزش شدید قیمت سنگ آهن شده است که البته به نظر می رسد مقطعی خواهد بود.

وی در پاسخ به این پرسش خبرنگار مبنی بر اینکه چرا تمام گروه‌های بازار سرمایه از روند متوازنی پیرونی نمی‌کنند؟ گفت: در حال حاضر با کمبود نقدینگی در بازار مواجه هستیم و زمانی که پول کافی وجود نداشته باشد، سرمایه به سمت تمام صنایع حرکت نمی‌کند و بیشتر جذب گروه‌هایی می‌شود که از خبرهای خوب و مستمری برخوردار هستند.

تحلیلگر بازار سرمایه تصریح کرد: البته بازار سهام شرایط بنیادی مطلوبی دارد. نرخ ارز نیمایی افزایش پیدا کرده و از طرفی هم تورم در نرخ حدود ۴۸ الی ۵۰ درصد تثبیت شده است. با توجه به رشد پایه پولی و تثبیت این نرخ تورم، آینده و انتظار تورمی بازار سهام با تهدیدی رو به رو نمی‌شود.

وی بیان کرد: حامل‌های انرژی تنها موضوع بحث برانگیز در بازار سرمایه بوده است که به‌ نظرم دولت در جهت افزایش تولید و بهره وری به صنایع کمک خواهد کرد. در مجموع با توجه به تورم پیش‌رو و افزایش نقدینگی، بازار سرمایه تهدیدجدی نخواهد شد.

عنایت الهی گفت: در حال حاضر P/E  بازار به طور میانگین ۹ بوده و حتی در برخی از نمادها این آیتم به حدود ۴ و ۵ نیز رسیده است و این درحالی بوده که سال گذشته  در اوج بازار به طور میانگین با P/E  حدودا ۳۳ مواجه بودیم. با کاهش P/E  بازار، نمادهای قابل معامله به سطح ارزنده‌ای دست پیدا کرده‌اند و این امر جذابیت سرمایه گذاری در بازار سهام را افزایش می‌دهد.

۱۹ مهر ۱۴۰۰ - ۱۱:۳۹
کد خبر: 20840

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha