دولت، بانک و مردم را به جان هم انداخته / مشکل اصلی مردم تورم است نه وام / بانک مرکزی به شبکه بانکی اجازه دهد نرخ سود وام‌ها به صورت توافقی تعیین شود

حسینی هاشمی گفت:اصولا دولتها با فرار رو به جلو، مردم و نظام بانکی را مقابل هم قرار می دهند و توپ را به زمین بانک می اندازند درحالی که خود باید حامی مردم باشند. متاسفانه اگر بانکهای دولتی به این رویه دولتها اعتراض کنند منجر به تغییر مدیران می شود و بانکهای خصوصی نیز در پی اعتراض دچار دردسرهایی می شوند که دولتمردان برای آنها ایجاد می کنند.

گروه بانک و بیمه پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد، سید بهاالدین حسینی هاشمی مدیر عامل اسبق بانک مرکزی و کارشناس بانکی در گفت و گو با رادار اقتصاد در خصوص این موضوع که نظام بانکی با مردم در پرداخت وام و تسهیلات همراهی نمی کنند موضوع را به دولت و تسهیلات تکلیفی و وظیفه دولت نسبت به مردم ربط داد و در این باره گفت: در هیچ جای دنیا بانک مرکزی حق تحمیل اعتبار به هیچ بانکی را ندارد چرا که تسهیلات تکلیفی دولت بار مالی زیادی به نظام بانکی کشور تحمیل می کند. از سوی دیگر چون اصولا بانک مرکزی هزینه و منابع تسهیلات تکلیفی دولت را تامین نمی کند، نباید نظام بانکی را تحت فشار قرار دهد بلکه باید از دولت خواستار تامین منابع مالی برای طرح هایی باشد که وام و تسهیلات مورد نیاز آنها را به دوش نظام بانکی تحمیل کرده است.

وی در ادامه خاطر نشان کرد: دولتها برای خوش بین کردن مردم نسبت به خود در تمام این سالها تسهیلات تکلیفی فراوانی به بانکها تحمیل کرده اند که از عهده آنها خارج بوده یا به قدری این تسهیلات متعدد بوده که شبکه بانکی کشور را از انجام تعهدات اصلی خود عاجز کرده اند.

وی در پاسخ به این سوال که این وسط در بین دعوای بین بانک و دولت وعدم حمایت بانکها از مردم، تکلیف دریافت تسهیلات خرد مورد نیاز مردم چه می شود، گفت: دولت باید از مردم حمایت کند این اولین راهکاراست یعنی دولت با تامین منابع مالی، وام مورد نیاز مردم را پرداخت کند. راهکار دوم این است که بانک مرکزی به شبکه بانکی اجازه دهد نرخ سود وام ها براساس نرخ تورم بین بانک و مشتری به صورت توافقی تعیین شود یعنی سود بانکی براساس فضای واقعی اقتصاد تعیین شود در غیر این صورت دولت با درصدهای کم از منابع مالی خود بدون فشار به بانکها به مردم وام دهد.

کارشناس بانکی در خصوص وضعیت کنونی نظام بانکی کشور گفت: بانکها در حال حاضر منابع آزادی برای اعطای وام و تسهیلات به مردم ندارند. به نوعی می توان گفت متاسفانه همه بانک‌های کشور بدهکار هستند، به طوری که مرتبا بانک مرکزی به آنها بابت اضافه برداشت اخطار می دهد. بانکی که اضافه برداشت دارد و ۳۰ درصد جریمه می‌شود و اعتبارش به خطر می‌افتد و جرایم دیگری بر وی مترتب می شود قطعا مایل نیست پولی که ۲۵ درصد برایش هزینه داشته را با نرخ ۱۸ درصدی به مردم وام بدهد.

حسینی هاشمی در خصوص وضعیت تورمی در ترکیه و نرخ سود وام بانکی در این کشور به ما گفت: نرخ تورم ترکیه در حال حاضر ۸۰ درصد است یعنی ۳۰ درصد بیشتر از ایران. بانکهای ترکیه به مردم وام می دهند البته با نرخ ۸۵ درصد یعنی ۵ درصد بیشتر از نرخ تورم. در حالی که نرخ تورم ایران ۵۰ درصد است اما دولت تسهیلاتی اعم از ۴ درصد تا ۱۸ و ۲۱ درصد به بانکها تحمیل می کند به این دلیل بانکها تمایلی برای اعطای وام ندارند.

کارشناس بانکی دراین باره تصریح کرد: به عنوان مثال در ترکیه اگر تقاضایی برای دریافت وام نباشد قطعا بانک نرخ سود خود را پایین می آورد، اینجا مشخص می شود بانک مازاد منابع دارد که نرخ سود را کاهش داده است. وقتی بانکها وامی پرداخت نکنند و نرخ سود را پایین نیاورند به این معناست که آنها مازاد منابع ندارند و بازار نیز کششی ندارد.

حسینی هاشمی در ادامه بحث تاکید کرد: دولت باید از مردم در مسائل مختلف حمایت و پشتیبانی کند به این دلیل که ثروت ملت اعم از نفت و گاز و منابع زیرزمینی و... دست دولت است. حتی دولت نباید بارتکالیف خود را به دوش بانکهای دولتی بیاندازد چرا که بانک های دولتی نیز با پول مردم کار می کنند و دولت در بانکهای دولتی پولی ندارد.

حسینی هاشمی با بیان اینکه دولت بانک و مردم را به جان هم انداخته، گفت: اصولا دولتها با فرار رو به جلو، مردم و نظام بانکی را مقابل هم قرار می دهند و توپ را به زمین بانک می اندازند درحالی که خود باید حامی مردم باشند. متاسفانه اگر بانکهای دولتی به این رویه دولتها اعتراض کنند منجر به تغییر مدیران می شود و بانکهای خصوصی نیز در پی اعتراض دچار دردسرهایی می شوند که دولتمردان برای آنها ایجاد می کنند.

کارشناس اقتصادی با بیان اینکه تورم باید کاهش بیابد تا نیاز مردم به وام کم شود، گفت: مردم حق دارند به دنبال وام برای گذران امور زندگی خود باشند اما در وهله اول تورم باید کاهش بیابد و اقتصاد اصلاح شود. تورم مردم را تحت فشار قرار می دهد. امروز مردم اروپا با تورم ۱۰ درصدی معترض دولت هایشان هستند چرا که تا پیش از بحران اوکراین تورم ۲ درصدی داشتند، لذا تورم باعث می‌شود مردم دنبال دریافت وام با سود های پایین باشند. تورم است که معیشت و زندگی را به مردم سخت کرده و قدرت خرید را از آنها گرفته است.

وی در ادامه خاطر نشان کرد: اگر بانک بیش از حد به مردم وام بدهد با پول زیاد و خلق پول، روی آتش تورم نفت می ریزد. مشکل در جای دیگری است. مشکل در اقتصاد کلان است که دولت و تیم اقتصادی دولت باید آن را حل کند.حل بخشی از مشکلات ما داخلی و بخشی وابسته به تعدیل سیاست خارجی است. دولت نباید به مردم آدرس غلط بدهد، بلکه باید اقتصاد را به درستی مدیریت کند.

۲۳ شهریور ۱۴۰۱ - ۰۹:۲۰
کد خبر: 32959

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • نظرات منتشر شده: 1
    • نظرات در صف انتشار: 0
    • نظرات غیرقابل انتشار: 0
    • رضا IR ۱۴:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۶/۲۳
      0 0
      اقای تحلیلگر مغز آکبندی داره... توضیح نمیده که بانگ با آن همه درامد و امکانات اقتصادی درانواع سرمایه گذاری ها ، اعطای مبالغ وام ، 25 درصد براش تمام میشه ! چطور یک فرد عادی وبدون امکانات ، بتونه بالای این درصد ، سود تسهیلات به بانگ پرداخت کند؟! حالا به دولت هم ایراد میگیره که چرا مانع چاپیدن بانگها ازجیب مردم میشه... ! وبلد نیست راهکاری برای افزایش درامد بانگها ازطریق سرمایه گذاری دربخش های مولددیگرارائه دهد.