گروه بورس و بازارهای مالی پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد مرتضی عزتی اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفت وگو با رادار اقتصاد در خصوص ریزش های بورس و نوسان هایی که در طی ماه ها و هفته های اخیر بر روند بازار سرمایه اثر گذار بوده است گفت: مساله حائز اهمیت این است که در ایران تنش های سیاسی و نظامی بر اقتصاد تاثیر می گذارد و این روند منجر به عدم ثبات در اقتصاد می شود بنابراین بدون وجود ثبات اقتصادی نمی توان امیدوار به برنامه ریزی دقیق فعالان اقتصادی و مشاهده آثار آن بر بازارهای مختلف از جمله بورس بود.
وی در این باره توضیح داد و گفت: یکی از مهمترین دلایل ریزش ها و وخامت حال بورس فروش دارایی های بنجل دولت در سال های گذشته است که به مرور شاهد آثار آن بوده و هستیم. بعد از فروش دارایی های بنجل دولت برای درآمد زایی که به قیمت های بالا عرضه شد به یک باره بورس دچار افت شدیدی شد، افتی که بسیاری از سهامداران خرد وغیر حرفه ای بازار را متضرر کرد.
وی دراین باره افزود: به غیر از بازیگران اصلی بازار یا افراد حرفه ای که در بورس فعالیت دارند و نوسان گیران که از نوسان ها سود می برند، بقیه از بازار خارج شدند چرا که باقی ماندن در بازار ریسک شدیدی داشت بنابراین از آن زمان تا کنون که اقتصاد و بازارهای گوناگون متاثر از مسائل سیاسی و نظامی منطقه ای است نمی توان انتظار بهبود شرایط را داشت.
مرتضی عزتی معتقد است: نمی توان انتظار داشت زیان هایی ایجاد شده به دلیل سیاست فروش غیر منطقی دارایی های بنجل دولت در بورس به سرعت از یاد مردم برود، ضمن اینکه نمی توانیم انتظار داشته باشیم بورس رونق شدیدی بگیرد تا زمانی که مسوولین و سیاست گذاران درست کار نکنند و اعتماد را به بازار بازنگردانند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس گفت: تا زمانی که در سیاست گذاری های مرتبط با بازار سرمایه و اقتصاد کلان کشور اصلاحاتی جدی صورت نگیرد بی اعتمادی در میان سرمایه داران به قوت خود باقی است لذا نیازمند سیاست های مدبرانه و دقیقی هستیم، هر چند در کنار اتخاذ سیاست های درست اقتصادی تلاطم های سیاسی شدید نظامی نیز نه تنها ایران، بلکه اقتصاد جهانی را از خود متاثر کرده است اما بیشترین اثر تلاطمات سیاسی و تنش های امنیتی ونظامی بر بورس تحمیل می شود چرا که دارایی های روی زمین مثل کارخانه ها بعد از حملات نظامی آسیب می بینند در حالی که دارایی های مالی غیر بورسی مثل طلا و ارز اینگونه نیستند بلکه برعکس عمل می کنند.
وی در این باره توضیح داد و گفت: وقتی تلاطم سیاسی رخ می دهد قیمت طلا و دلار افزایش می یابد در عین حال فعالیت املاک، مستغلات و فعالیتهای تولیدی کاهش می یابد شبیه به آنچه در دو سه هفته اخیر شاهد آن بودیم.
وی با اشاره به اثرات افزایش نرخ ارز دولتی در بورس نیز گفت: وقتی بازدهی دلار بالا می رود و رو به رشد می گذارد بازدهی سرمایه گذاری در بازار ارز بالا می رود بنابراین فرصتی برای خروج پول از بورس و ورود به بازار ارز فراهم می شود. درچنین وضعیتی بورس قرمز می شود چون بازدهی در بازار ارز و طلاست نه بورس، بنابراین فعالان اقتصادی از بورس خارج می شوند و سریال ریزش های بورسی آغاز می شود.
وی با اشاره به چرایی سبز پوش شدن و بهبود وضعیت شاخص در بورس طی روزهای گذشته گفت: بعد از ماجراجویی اسرائیل در ایران و اعلام پایان حمله نظامی از سوی سران اسرائیلی بازار با اطمینان به پایان تنش ها وضعیت بهتری نسبت به قبل پیدا کرد، از سوی دیگر دولت اعلام کرد تصمیمی برای افزایش نرخ ارز دولتی ندارد و قیمت ارز ثابت می ماند، بنابراین وضعیت بورس نسبت به قبل دچار تغییراتی هر چند کم شد.
عزتی گفت: اخبار کاهش تنش ها و عدم افزایش نرخ ارز خود به خود به کاهش نوسانات بازارها دامن زد. وقتی دولت اعلام کرده نرخ ارز نیما و ثنا را ثابت نگه می دارد نرخ ارز نیز به دلیل اطمینان نسبت به پایان تنش ها پایین می آید در این زمان انتظار می رود بورس بازدهی بیشتری نسبت به قبل داشته باشد لذا پول وارد بازار می شود.
نظر شما