اتفاقات خوبی بواسطه حضور دکتر دهنوی در یک سال اخیر رخ داده است/ رئیس سازمان بورس با قیمت‌گذاری دستوری مقابله کند/با قیمت گذاری دستوری سود به واسطه ها و دلال ها منتقل می شود

کارشناس بورس و بازار سرمایه گفت: اتفاقات خوبی که اخیرا به واسطه حضور رئیس جدید سازمان در یک سال اخیر رخ داده مثل تشکیل میزگردهای صنعت تا در این جلسات مشکلات صنعت مطرح شود از جمله این ساز وکارهاست. هر چه قدر مشکلات شفاف تر بیان شود و برای حل آنها کوشش بیشتری صورت بگیرد، به نوعی زمینه های بازدهی صنعت مورد نظر رقم خورده است.

گروه بورس پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد، یکی از موضوعاتی که بورس را برای همه مردم حتی دهک های پایین درآمدی و کسانی که بورس را نمی شناختند شناخته شده کرد عرضه سهام عدالت وسهامدار کردن بخش بزرگی از مردم بود. با اینکه بسیاری از مردم دارنده سهام عدالت هستند اما هنوز نحوه کار کردن با آن را بلد  نیستند و عواید مادی چندانی نیز از این سهام دریافت نکرده اند، ضمن اینکه مقاومت هایی نیز در آزاد سازی سهام عدالت در بازار سرمایه همواره صورت گرفته است. اینکه چرا در برابر آزاد سازی سهام عدالت مقاومت می شود و چه عواملی ریزش های پی در پی بورس را رقم می زند در گفت و گو با کارشناس بازار سرمایه مطرح شده است.

احمد اشتیاقی کارشناس بورس و بازار سرمایه در خصوص مهمترین رسالت ها و اهدافی که منجر به تشکیل بورس شده گفت: قبل از اینکه بحث را شروع کنیم در ابتدا باید نسبت به رسالت بازار سرمایه آگاهی داشته باشیم. رسالت بازار سرمایه تامین مالی است اگر سیستم بانکی و بازار سرمایه را دو بال اقتصادی و تامین مالی کشور نظر بگیریم، می توان گفت این دو نظام پولی و مالی  در عرض هم قرار دارند. یعنی با هدف تامین مالی رشد اقتصادی کشور تشکیل شده اند.

وی در این باره افزود: بعد از تامین مالی، تشکیل سرمایه شکل می گیرد که به واسطه تشکیل سرمایه با رشد اقتصادی مواجه می شویم. رشد اقتصادی نیز منجر به  اتفاقات مثبتی در کشور از جمله حل مشکل بیکاری، هدایت نقدینگی‌های سرگردان به بازار های مولد می شود لذا می توان از تورم های خارج از عرف جلوگیری کرد. 

اشتیاقی در این باره توضیح داد: بنابراین رسالت اصلی بازار سرمایه تامین مالی است. تامین مالی در بازار سهام نیز از دو بعد صورت می گیرد. یا از  طریق انتشار اوراق بدهی یا از طریق ایجاد شرکتهای جدید بورسی صورت می گیرد.  یا از طریق افزایش سرمایه شرکت های بورسی یا  از طریق شرکت های جدید لذا با این روشها می توان  تامین مالی را رقم زد.

کارشناس بورس خاطر نشان کرد: همچنین از طریق عرضه اولیه ای که صورت می گیرد صاحبان بنگاه اقتصادی مجدداً پولی که در بازار سرمایه در حال عرضه اولیه و شناور است با به دست آوردن سهم، مجددا سرمایه خود را برای سرمایه گذاری در شرکت دیگری به کار می گیرند. با توجه به اینکه اینها صاحبان بنگاه های اقتصادی و کارآفرین هستند  وقتی می توانیم آنها را وارد بازار کنیم، و شرکت‌های آنها را در قالب عرضه های اولیه بپذیریم، وجوه مورد نظر مجددا وارد یک فعالیت اقتصادی می شوند که این موضوع موجب رشد اقتصادی و افزایش تولید می شود.

احمد اشتیاقی در باره تنظیم صحیح ساز و کارهای بازار به نفع عموم سرمایه گذاران خاطر نشان کرد: بنابراین هر آنچه در این خصوص تلاش کنیم تسهیلاتی در این راستا فراهم کنیم، به نوعی هم به بازار سرمایه و به کشور کمک کرده ایم. مردم را در ایجاد سرمایه مشارکت داده ایم و مردم هم از بازدهی بالاتر از تورم نیز برخوردار می‌شوند. اگر بتوانیم سازوکار بازار سرمایه را به گونه‌ای تنظیم کنیم که نه دچار تلاطم های فروش شود و نه دچار تلاطم های خرید، یعنی ابزارهای لازم را در این خصوص تهیه کنیم شاهد اتفاقات خوبی خواهیم بود.

کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: اتفاقات خوبی که اخیرا به واسطه حضور رئیس جدید سازمان در یک سال اخیر رخ داده مثل تشکیل میزگردهای صنعت تا در این جلسات مشکلات صنعت مطرح شود از جمله این ساز وکارهاست. هر چه قدر مشکلات شفاف تر بیان شود و برای حل آنها کوشش بیشتری صورت بگیرد، به نوعی زمینه های بازدهی صنعت مورد نظر رقم خورده است. هنگامی که بازدهی صنعت بالا می رود به نوعی منافع سهامدارانی که در خرید سهام مشارکت داشته اند، تامین شده است. لذا این بازار پویا می‌ شود و سهامداران را دچار زیان نمی کند. 

احمد اشتیاقی درباره انتظارات اهالی بازار سرمایه از رئیس سازمان بورس گفت: امروز انتظار داریم آنچه رئیس سازمان دنبال کند، مقابله با قیمت‌گذاری دستوری است. قیمت‌گذاری دستوری که در سازمان از آن صحبت‌ شد، خوشبختانه رئیس سازمان نیز در قبال آن موضع سفت و سختی گرفت. این موضوع می‌تواند برای بورس و حضور پول مردم، عدم ضرر پول‌هایی که به تازگی وارد بازار شده است گره گشا باشد و همچنین ایجاد ظرفیت‌های جدید در صنایع مورد نظررا سبب شود. 

وی خاطر نشان کرد: وقتی قیمت‌گذاری دستوری در بازار انجام می شود به نوعی سود به واسطه ها و دلال ها منتقل می شود. یعنی عملاً سود اضافه باقیمانده که می‌تواند در شرکت بماند در قالب افزایش سرمایه، در آن شرکت به ظرفیت جدید اختصاص داده شود را  به یکسری افراد واسطه منتقل می شود. بنابراین  مقابله با قیمت‌گذاری دستوری در این مقطع زمانی با توجه به شرایط ایجاد شده می‌تواند برای بازار سرمایه گره‌گشا باشد. 

  اشتیاقی درباره تبعات آزاد سازی سهام عدالت نیز توضیح داد: مساله مهم دیگر بحث چگونگی آزادسازی سهام عدالت است. به نظر می‌رسد رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در این خصوص باید مواضع شفافی اتخاذ کند. به هر حال برخی با بیان این موضوع که معیشت مردم تحت خطر است برای آزاد سازی سهام عدالت، سازمان را تحت فشار قرار داده اند. مردم در حالی که آزاد سازی سهام عدالت آزاد باید با  برنامه‌ انجام شود. یعنی به صورت تدریجی و در یک برنامه سه ساله، چرا که خود آزادسازی سهام عدالت می‌تواند فشار فروش بر بازار وارد کند  و بازار را از تعادل فروش خارج کند. 

کارشناس بازار سرمایه در این موضوع توضیح داد: بی شک آزاد سازی یک باره یا بخشی از سهام های عدالت با خطر افزایش فشار فروش بازار را دوباره دچار شوک ها و ریزش های مجددی می کند. از این منظر اهالی بازار سرمایه از رئیس سازمان بورس و تصمیم گیرندگان خواستار زمینه سازی های لازم هستند یعنی بدون برنامه و بستر  سازی برای انجام چنین کار بزرگی در بورس، اقدام نهایی را کلید نزنند چرا که با واکنش های منفی و ریزش های متعددی در بورس مواجه می شویم که حتی می تواند شرایط را شبیه شرایط سال ۹۹ کند.

۲۷ شهریور ۱۴۰۰ - ۱۱:۱۷
کد خبر: 20116

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha