به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از اقتصادآنلاین، تیم اقتصادی دولت سیزدهم از همان ابتدا نیز بر عدم استقراض از بانک مرکزی برای پوشش کسری بودجه تاکید کردهاست
بهگونهای که دولت اعلام کرد در شهریور ماه از بانک مرکزی استقراض نکردهاست و این یعنی عدم خلق پول پر قدرت.
اما آیا واقعاً دولت از رویکرد همیشگی خود برای پوشش کسری بودجه دست کشیدهاست؟
گزارش اخیر بانک مرکزی از روند معاملات بازار بین بانکی نشان میدهد که همچنان دولت عادت خود را ترک نکردهاست.
بر اساس این گزارش " روند کاهنده متوسط ارزش روزانه معاملات در بازار بین بانکی به همراه روند صعودی ملایم نرخ سود در این بازار طی شهریور ماه سال جاری حاکی از تعدیل سطح ذخایر مازاد بانکها در بازار بین بانکی است."
این گزارش تاکید میکند که "این امر عمدتاً به واسطه رفتار مالی دولت و ناهموار بودن جریان درآمدی و هزینهای دولت و تاثیر آن بر ذخایر بانکها صورت گرفته است."
این موضوع حاکی از این است که دولت به جای استقراض از بانک مرکزی، به منابع بانکی دستدرازی کرده که نتیجه آن، کاهش ذخایر بانکی و اضافه برداشت از بانک مرکزی است.
باید توجه داشت که با توجه به استفاده دولت از سقف تنخواه بانک مرکزی پیش بینی شده در قانون بودجه دیگر امکان استقراض وجود نداشت.
بنابر اخبار رسیده به اقتصاد آنلاین اضافه برداشت بانکها از بانک مرکزی در آخرین ماه تابستان نسبت به ابتدای سال، بیش از دو برابر شدهاست و این یعنی افزایش پایه پولی، خلق نقدینگی و تورم.
تیم اقتصادی دولت سیزدهم باید توجه داشته باشد که خلق پول تنها نتیجه استقراض مستقیم از بانک مرکزی نیست و دست درازی به منابع بانکها نیز ادامه همان رویکرد قبلی است.
مسیری که دولت سیزدهم در پیش گرفته همان مسیری خطرناک دولتهای گذشته است که نتیجه آن، افزایش تورم و کاهش قدرت خرید خانوارها است.
نظر شما