به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد به نقل از اقتصادنیوز، نرخ سود بین بانکی دو ماه متوالی است که روندی صعودی دارد. این روند تا آن جا پیش رفت که در هفته منتهی به اول آبان به بیشترین میزان خود در ۶ ماه اخیر رسید.
نرخ بهره به طور کلی متغیری است که مقیاسی از وضعیت تورم در جامعه را نشان می دهد. این شاخص در اثر افت و خیز وضعیت حساب جاری بانکها تغییر کرده و با افزایش کسری بانک ها سیری صعودی پیدا می کند.
تلاش بازار باز برای مهار نرخ سود
بانک مرکزی برای آن که بتواند تورم را هدف گزاری کند باید از طریق کنترل نرخ بهره مقدمات آن را فراهم نماید. در همین راستا هر هفته در دو بازار به عملیات پولی در بانک ها پراخته تا وضعیت نقدینگی بازارها را تحت کنترل بگیرد.
این دو بازار عبارتند از : بازار باز و بازار بین بانکی.
در بازار باز روند بانک مرکزی سیاست کنشگرانه داشته و در بازار بین بانکی رفتاری واکنش گر دارد.
بررسی آمار هفتگی مهر در بازار باز نشان می دهد در این هفته ها به طور متوسط ۲۴ هزار و ۲۴۵ میلیارد تومان در هر هفته در بانک ها بسط نقدینگی انجام شده است.
این رقم در مقایسه با ماه های قبل سطح بالایی بوده است.
اتفاق مهم دیگر در این بازار افزایش نرخ سود بسط پول از ۱۹ درصد در میانه این ماه به ۱۹.۲ درصد است. در ابتدا به منظور جلوگیری از افزایش نرخ سود در این بازار این رقم در سطح پایینی قرار داشت. اما در ادامه این ایستادگی تضعیف شد و نرخ سود در این بازار در حدود ۰.۲ واحد درصد افزایش پیدا کرد.
این اتفاق می تواند اثری افزایشی بر نرخ بهره بین بانکی داشته باشد.
اعتبارات قاعده مند در مهر هفته ای ۱۵ هزار میلیارد تومان
نرخ بهره در بازار بین بانکی تعیین می شود. در این بازار بانکهای مقروض برای رفع کسری خود به سراغ بانکهای دارای مازاد رفته و از آن ها با نرخ سود مشخص و تاریخ سررسید کوتاه مدت طلب وام می کنند.
نرخ سود این مطالبات در کریدور بانک مرکزی در حرکت بوده که مابین ۱۴ و ۲۲ درصد می باشد. کف و سقف این دالان در اختیار بانک مرکزی است.
بررسی اعتبارات قاعده مند بانک مرکزی در هر هفته در این بازار نشان می دهد در ماه مهر به طور متوسط هفته ای ۱۵ هزار و ۲۲۰ میلیارد تومان تزریق نقدینگی انجام شده است. روند هفتگی حاکی از رکوردهای بسط پولی بود که در ادامه به واسطه رونق بازار باز متوقف شدند.
افزایش سطح اعتبارات علامتی از برخورد بانک ها به کسری بیشتر نقدینگی و در ادامه رشد نرخ سود بین بانکی است.
در این هفته ها با بدتر شدن وضعیت حساب جاری نقدینگی بانک ها نرخ سود بین بانکی نیز در این بازار افزایش پیدا کرده و در ادامه رکوردهای بی سابقه ای را از خود بر جای گذاشت.
این نرخ در هفته منتهی به ابتدای آبان ماه به ۱۹.۸۶ درصد رسید که بیشترین میزان این متغیر از پایان فروردین ماه تاکنون به شمار می آید.
به عبارت دیگر این نرخ بیشینه ۶ ماه گذشته بوده است.
از سوی دیگر در مهرماه روند شتاب رشد نرخ سود بین بانکی کاهشی بود و انتظار می رفت در این ماه از رشد بی وقفه آن جلوگیری شود. اما با توجه به تسلیم بانک مرکزی در بازار باز و افزایش نرخ سود بسط پول در این بازار این نرخ باز هم شتاب افزایشی پیدا کرده و با ۱.۱۲ واحد درصد افزایش نسبت به پایان شهریور ماه به بالاترین سطح شش ماهه دست پیدا کرده است.
نظر شما