فردین آقابزرگی مدیرعامل سبدگردان نیکان و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با زهرا فعله گری خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد اظهار کرد: لایحه بودجه سال آینده امروز تقدیم مجلس شد و هنوز تحلیل و بررسی کافی بر موارد و جزئیات آن شکل نگرفته است اما سه فاکتور شامل بودجه موسسات دولتی، هزینههای دولت و نرخ تسعیر ارزی که در لایحه ارائه شده مورد توجه سرمایه گذاران و فعالان اقتصادی قرار گرفته است.
آقابزرگی مطرح کرد: بودجه شرکتها و موسسات دولتی بالغ بر ۲۲۰۰ هزار همت (هزار میلیارد تومان) به ثبت رسیده که نسبت به سال گذشته رشد قابل توجهی را داشته است و این در حالی بوده که از کل بودجه ۳۶۰۰ همتی حدود ۱۴ همت مربوط به سود شرکت های دولتی میشود. به عبارت دیگر کمتر از یک درصد به سودآوری موسسات دولتی تعلق دارد و در مقابل انتشار اوراق بدهی یا واگذاری دارایی های مالی که از سال ۹۹ هم شدت گرفت، کماکان دستور کار دولت قرار دارد. دولت باید داراییهای غیرمولد خود را به فروش برساند در راستای تکامل اصل ۴۴ قانون اساسی گام بردارد.
مدیرعامل سبدگردان نیکان تشریح کرد: هزینه های دولت و بودجه عمومی دولت در سال ۱۴۰۱ رشد قابل توجهی را داشته و بابغ بر ۱۳۷۰ همت احتساب شده است اما سال گذشته بودجه عمومی دولت کمتر از ۹۰۰ همت بوده و در این بخش شاهد رشد حدود ۴۵ درصدی هزینهها هستیم.
وی بیان کرد: در کنار افزایش هنگفت هزینهها، افزایش درآمدی بجز نرخ تسعیر ارز به رقم ۲۳ هزار تومانی نداریم و این افزایش هزینهها نشان میدهند که کماکان کسری بودجه بسیار شدیدی را خواهیم داشت. در واقع پایه کسری بودجه سال آینده به میزان سال ۱۴۰۰ بوده و حداقل حدود ۵۰۰ همت کسری بودجه داریم.
آقابزرگی تصریح کرد: در بند "و"، ردیف ۲ لایجه بودجه ارائه شده، به دولت اجازه فروش با کسر نسبت به ارزش اسمی اوراق داده شده است. یعنی نرخ بهره موثر در اقتصاد و بازار سرمایه کماکان تحت تاثیر فروش اوراق خواهد بود و این امر باعث میل پیدا کردن نرخ بازده بدون ریسک به سمت ۲۵ درصد و یا به عبارتی P/E به حدود ۴ میشود و همین موضوع علت اصلی عدم واکنش بازار سرمایه به افزایش نرخ ارز بوده و رشد آن به عنوان محرکی برای افزایش قیمت سهام و رشد شاخص عمل نکرده است.
مدیرعامل سبدگردان نیکان در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص پیش بینی روزهای آینده بازار سهام با توجه به واکنش منفی امروز آن نسبت به اخبار مربوط به لایحه بودجه، ابراز کرد: بازار سرمایه با توجه به کاهش سطح عمومی قیمت سهام و همچنین اصلاح P/E (fw) شرکتها که به طور متوسط کمتر از ۵.۵ بوده، بسیار ارزنده است. P/E (fw) غالب صنایع پیشرو به کمتر از ۴.۵ رسیده و اکثر سهام شرکتها در قیمت جذابی قرار دارند و از طرفی اخبار مثبتی نیز کلیات بودجه دیده میشد؛ بنابراین گمان میکنم ریزش امروز بازار پایه و اساس خاصی نداشت و سهامداران تحت تاثیر جو کلی قرار گرفتند.
وی معتقد است؛ البته تبعات رشدهای سال ۹۸ و ۹۹ نیز یکی از دلایل عدم اقبال رشد سهام در سال ۱۴۰۰ است. به عبارت دیگر رشد ۱۸۷درصدی بورس در سال ۹۸ و رشد ۱۵۵ درصدی آن در سال ۹۹ باعث شد تا امسال با بازدهی حدودا ۰ درصدی رو به رو بشویم اما زمینه مناسبی برای ایجاد ثبات و تعادل به وجود آمده است.
آقابزرگی گفت: انتظار رشد شارپی در بازار را ندارم و حتی گمان میکنم تا پایان سال هم رشد خاصی را در پی نداشته باشیم اما برای سال ۱۴۰۱مطمئنا بازار به این شکل باقی نخواهد ماند و بازدهیهای خوبی را به ثمر میرساند. علاوه بر ارزندگی بازار سهام، با استناد بر تحلیلهای تکنیکالی در سال ۱۴۰۱ بازار رکودی و بی رمقی را نخواهیم داشت و سهامداران میتوانند سود خوبی را به دست بیاورند.
نظر شما