۳ گروه پتانسیل رشد در بازار سهام را دارند/دولت با قیمت‌گذاری دستوری اجازه نمی‌دهد قیمت‌ها به اندازه حاشیه سود معقول رشد کند/بازارهای مالی خود را با دلار ۲۶ هزار تومانی تطبیق داده‌اند

کارشناس بازار سرمایه گفت: بازار سرمایه پس از یک اصلاح عمیق، رشدی را در ماه‌های اخیر تجربه کرده و اکثر صنایع بازدهی معقولی را طی این مدت داشتند، از این رو نمی توان صنعتی را متمایز با صنعت دیگری دانست اما با این حال افزایش نرخ برخی از گروه‌ها همانند تایزسازها و صنعت نیروگاهی هنوز اعلام نشده که با این اتفاق می‌توانیم در آینده شاهد رشد نمادهای این گروه‌ها باشیم.

مهدی رضایتی تحلیلگر و کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با زهرا فعله گری خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی رادار اقتصاد درمورد ریسک‌های پیش روی بازار سهام، اظهار کرد: ریسک مداخلات دولت در سودآوری شرکت‌ها طی سال‌های اخیر پررنگ‌تر از گذشته شده است و این مسئله را می توان در موضوعاتی همچون اقدامات دستوری، تغییر مداوم فرمول‌ها و نرخ خوراک و... مشاهده کرد و متاسفانه به نظر می‌رسد این شرایط پایدار می‌ماند.

رضایتی تشریح کرد: دولت با قیمت‌گذاری دستوری اجازه نمی‌دهد قیمت‌ها به اندازه حاشیه سود معقول رشد کند؛ اقدامات دستوری دولت در تحمیل طرح‌های سرمایه‌ای نیز دیده می‌شود به طوری که در برخی از پروژه‌ها که ابهاماتی در خصوص توجیه سرمایه گذاری آن وجود دارد و طرح‌هایی که به علت نبود منابع مالی کافی بازده معقولی را به وجود نمی‌آورند، دولت مداخله کرده و نسبت به اجرای آن‌ها دستوری اقدام می‌کند، چنین سازوکاری در صنایع بالادستی و تولید برق و گاز وجود دارد.

کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: ریسک انرژی و خوراک پتروشیمی و پالایشی‌ها نیز همچنان باقی مانده و کف و سقف نرخ آنها تنها برای یک سال تعیین شده است لذا با نزدیک شدن به تدوین بودجه این ریسک افزایش پیدا می‌کند.

وی اضافه کرد: هرچند که ریسک تامین انرژی در برق، گاز و خوراک سالانه شدیدتر می شود اما این موضوعات قابل پیش بینی بوده و بازار سهام نیز تا حدی خود را با واقعیت‌های مربوطه تطبیق داده است.

رضایتی مطرح کرد: در راستای آزادسازی نرخ ترجیحی نیز افزایش قیمت محصولات در برخی از صنایع به اندازه کافی نبوده و به همین علت حاشیه سود شرکت‌های تولیدی تحت تاثیر قرار گرفته است؛ این مداخلات بزرگترین ریسک بازار سهام بوده که از کسری بوجه دولت ناشی می شود.

کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: علاوه بر موضوعات یاد شده نرخ بهره مالکانه شرکت‌ها، کاهش معافیت‌های مالیاتی و افزایش عوارض صادراتی و ... نیز از جمله مواردی بوده که برای بازار سهام نوعی ریسک محسوب می شوند و دولت می تواند با تغییر در این موارد به سودسازی شرکت‌ها دست اندازی کند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ریسک‌های خارجی بازار سهام بیان کرد: عمده ریسک‌های خارجی بازار به قیمت‌های جهانی باز می‌گردد اما در این برهه زمانی نگرانی عمده‌ای از این بابت وجود ندارد و بازار همواره در طول زمان‌های مختلف با این ریسک رو به رو بوده و به نحوی خود را هماهنگ کرده است اما در شرایط حاضر برجام مسئله‌ای مهم و حساس‌تر به حساب می‌آید.

رضایتی تصریح کرد: در حقیقت به علت کسری بودجه دولت و مشکلات زیربنایی در این خصوص، عدم تحقق برجام ریسک جدی‌ را به بازار تحمیل می‌کند؛ به بیانی دیگر عدم تحقق برجام علاوه بر به وجود آمدن مشکلات جدی برای دولت، چالش‌هایی را برای شرکت‌ها به وجود می‌آورد و متاسفانه با دست اندازی در منافع صنایع رو به رو می‌شویم.

کارشناس بازار سرمایه ابراز کرد: بدیهیست که با نهایی شدن برجام، نرخ دلار کاهش بیابد اما باید توجه داشت که کاهش آن به قدری نیست که سودآوری شرکت‌ها تحت الشعاع قرار بگیرند  افت شدیدی را برای آن متصور نیستیم؛ در حال حاضر بازارهای مالی خود را با دلار ۲۵ الی ۲۶ هزار تومانی تطبیق داده‌اند و فکر نمی‌کنم دلار به نرخی کمتر از این مقدار برسد اما اگر برجام به ثمر نرسد با ریسک جدی رو به رو خواهیم بود که تمام بازارهای مالی را متاثر می‌کند.

وی بیان کرد: در صورتی که توافقی در مذاکرات برجامی حاصل نشود، نرخ دلار افزایش پیدا کرده و به دنبال آن ریسک‌های تورمی نیز افزایش می‌یابد که این موضوع به ضرر بازار سهام است. اگر مذاکرات برجامی به نتیجه نرسد در فروش نفت دچار مشکلات جدی می شویم و به علت تشدید مشکلات مالی دولت، قدرت مالی مردم نیز ضعیف‌تر شده و با کاهش قدرت خرید مردم دولت مانع از افزایش نرخ‌ محصولات می شود که این موضوع در سودآوری شرکت ها آثار زیان باری را اعمال می کند.

کارشناس بازار سرمایه افزود: ناآرامی علاوه بر تاثیرگذاری در کاهش سودآوری شرکت‌ها باعث عدم اطمینان سرمایه گذاران نیز می شود و سرمایه گذاران ترجیح می دهند که دارایی خود را به بازارهای مطمئن تری همچون دلار و طلا وارد کنند؛ از این رو در صورت عدم توافق در مذاکرات برجامی به مراتب با ریسک‌های بیشتری رو به رو خواهیم شد.  

رضایتی درمورد این پرسش خبرنگار مبنی بر اینکه چه صنایعی در آینده پتانسیل بیشتری برای رشد در بازار سهام را دارد؟ گفت: بازار سرمایه پس از یک اصلاح عمیق، رشدی را در ماه‌های اخیر تجربه کرده و اکثر صنایع بازدهی معقولی را طی این مدت داشتند، از این رو نمی توان صنعتی را متمایز با صنعت دیگری دانست اما با این حال افزایش نرخ برخی از گروه‌ها همانند تایزسازها و صنعت نیروگاهی هنوز اعلام نشده که با این اتفاق می‌توانیم در آینده شاهد رشد نمادهای این گروه‌ها باشیم. صنعت سیمان نیز بنا بر طرح‌های مسکونی دولت و افزایش تقاضا و همچنین افزایش نرخ فروش محصولات آنها می تواند گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری باشد.

۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۱:۰۹
کد خبر: 28341

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha